Basis recepten

Leer hoe je plantaardige melk, yoghurt, tofu, seitan en nog veel meer zelf kunt maken.

Plantaardige boter maken, simpel en smakelijk

plantaardige boter zelf maken

Deze plantaardige boter smaakt heerlijk en is zonder transvet of palmvet gemaakt. En het is leuk en zeer bevredigend om zelf je boter te maken. Deze boter kan je prima in kleinere porties invriezen. Je maakt dus 1 keer een grotere hoeveelheid en hebt dan iedere keer verse boter. En je kunt er ook makkelijk kruidenboter van maken.

Lees meer

Amandelmelk zelf maken, makkelijk en snel!

amandelmelk zelf maken

Amandelmelk maken is van alle soorten plantaardige melk toch wel het makkelijkst (samen met rijstmelk). En als je het etiket van een pak amandelmelk in de winkel leest dan schrik je echt. Daar zit maar 2% amandel in, verder water, verdikkingsmiddel en soms ook nog suiker. En daar betaal je dan ook nog veel geld voor.  Zelf maken is dan niet alleen gezonder maar ook nog eens super eenvoudig.

Lees meer

Haveryoghurt maken met havermout, snel en gezond!

haveryoghurt met havermout

Haveryoghurt is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het over plantaardige yoghurt vervangers hebt. De bekendste is natuurlijk sojayoghurt en ook kokosyoghurt zie je steeds vaker.

Haveryoghurt is echter bijzonder simpel te maken omdat je geen "starter" nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is havermout en water.

Lees meer

Rijstmelk zelf maken

rijstmelk zelf maken

Rijstmelk zelf maken is zo makkelijk, volgens mij de simpelste plantaardige melk om te maken en rijstmelk heeft ook een hele neutrale smaak dus kan je goed in allerlei gerechten verwerken.

Zelf gebruik ik een mengsel van 50% sojamelk en 50% rijstmelk voor mijn  soja latte. Ik hou namelijk niet zo van de smaak van sojamelk en in combinatie met rijstmelk wordt de smaak neutraler maar door de sojamelk krijg ik toch een prachtige schuimlaag op mijn latte.

Lees meer

Sojamelk zelf maken

sojamelk zelf maken

Sojamelk zelf maken is makkelijker dan je denkt en goedkoper dan sojamelk kopen.

Sojamelk is tegenwoordig haast overal te koop maar als je sojamelk koopt moet je goed opletten en etiketten lezen want vaak wordt er suiker aan toegevoegd of andere toevoegingen die eigenlijk niet nodig zijn.

Lees meer

Zuurkool maken in een glazen (weck) pot

zuurkool maken diy

Zuurkool maken is helemaal niet moeilijk en leuk om zelf te doen. Je kunt het in een echte zuurkoolpot doen maar het gaat ook prima in een grote weckpot van 1 liter of meer.

Zuurkool is een gefermenteerde witte kool. Door deze fermentatie blijft zuurkool – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar.

Lees meer