Tomatenketchup zelf gemaakt, homemade en natuurlijk
Hartige gerechten
Monica Can
Hartige gerechten
2 min
11

Tomatenketchup zelf gemaakt, homemade en natuurlijk

2 min
11

Een makkelijk en gezond tomatenketchup recept voor de lekkerste ‘homemade’ ketchup die er is.

Ik vind tomatenketchup heerlijk. Bijvoorbeeld bij mijn zelfgemaakte ovenpatatjes maar de standaard tomaten ketchup uit de winkel bevat naast conserveringsmiddelen en overige chemische toevoegingen ook veel suiker.

Dus niet echt goed voor je!

Best wel jammer want ketchup bevat ook veel lycopeen. En lycopeen is een belangrijke anti oxidant voor ons lichaam en heel gezond.

Tot ik erachter kwam dat het heel simpel is om zelf je tomaten ketchup te maken en na wat experimenteren met verschillende recepten die ik op het internet heb gevonden ben ik uiteindelijk op dit recept uitgekomen voor een heerlijke zelfgemaakte tomaten ketchup.

Je hebt er niet veel voor nodig en het is binnen 15 minuten klaar.

tomatenketchup zelf maken

Wat heb je nodig voor je tomatenketchup

  • 200 gram tomatenpuree
  • 120 ml. appelazijn (zelfgemaakt) of witte wijn azijn.
  • 4-5 eetlepels ahorn siroop (afhankelijk van hoe zoet je je ketchup wilt hebben). Kies bij voorkeur voor graad C ahornsiroop, die bevat nog de meeste mineralen en is beter voor je gezondheid.
  • 100 ml. water
  • 1 tl. zout
  • ¼ tl. uienpoeder
  • mespuntje knoflookpoeder
  • mespuntje gemalen kruidnagel

Het beste is natuurlijk als je biologische producten kunt gebruiken maar ook met ‘gewone’ producten is dit recept al veel gezonder dan de ketchup die je in de winkel kunt kopen.

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Als alle ingrediënten goed gemengd zijn laat je het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken totdat de tomatenketchup de gewenste dikte heeft.

Dan giet je tomaten ketchup in een schone pot, doe de deksel erop en laat het afkoelen.  Bewaar je ketchup in de koelkast.

Dit recept is voor ongeveer 350-400 ml. ketchup, dus je kunt het in 1 grote of 2 kleinere glazen potjes doen.

De tomaten ketchup blijft minimaal 6 weken goed in de koelkast maar waarschijnlijk is hij al sneller op!

tomatenketchup met verse tomaten

Tomatenketchup van verse tomaten

Het is ook mogelijk om met verse tomaten dit ketchup recept te maken.

Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 250 gram verse tomaten in stukjes gesneden (ongeveer 2 tomaten)
  • 100 ml. natuurazijn of witte wijn azijn (witte wijn azijn is iets zachter van smaak)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4-5 eetlepels agave siroop of ahorn siroop (afhankelijk van hoe zoet je je ketchup wilt hebben). Je kunt ook een eetlepel xylitol gebruiken i.p.v. agave siroop
  • 1 tl. zout
  • ¼ tl. uienpoeder
  • mespuntje knoflookpoeder
  • mespuntje kruidnagelpoeder

Doe de tomaten en azijn in een steelpannetje en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Als de tomaten zacht zijn kan je de rest van de ingredienten toevoegen en met de staafmixer alles pureren zodat je een gladde massa hebt.

Dan laat je het geheel ongeveer 10-15 minuten zachtjes doorkoken totdat de tomaten ketchup de gewenste dikte heeft. (als je ketchup na 15 minuten nog te vloeibaar is kan je het nog wat langer laten koken totdat je de gewenste dikte bereikt hebt)

Dan giet je de tomaten ketchup in een schone pot en doe de deksel erop. Als het afgekoeld is in de koelkast bewaren.

Reacties
Categorieën