Page content

Hoe werkt een pressure canner?

Hoe werkt een pressure canner?

Een pressure canner is een inmaakketel die onder hoge druk functioneert. Eigenlijk een soort snelkookpan maar dan in het groot en met nog meer druk.

Pressure canners zijn in Nederland nog niet zo heel bekend maar worden vooral veel in Amerika gebruikt om bijvoorbeeld groente, vlees en vis in te wecken en zo lang houdbaar te maken. Je kunt in een pressure canner ook hele gerechten wecken zodat je altijd een lekkere gezonde maaltijd op voorraad hebt. Als je nog niet bekend bent met wecken lees dan eerst dit artikel.

 

Wat is een nu  precies een pressure canner?

Een pressure canner, ofwel een hoge druk inmaakketel is een grote pan die je heel gecontroleerd onder druk kunt brengen. Het principe is hetzelfde als een snelkookpan, alleen bereikt een pressure canner nog hogere temperaturen. Hierdoor kan je op deze  veel hogere temperaturen wecken waardoor je veilig dingen met een lage zuurtegraad kunt inmaken. Dit is belangrijk omdat je geen botulisme in je potten met levensmiddelen wilt hebben. Lees hier meer over botulisme.

 

Hoe werkt het dan?

Een pressure canner heeft een deksel die je hermetisch af kunt sluiten, een drukmeter, een stoomventiel en een veiligheidsdop  Daarnaast heb je een gewichtje of gewichtenset die je op het ventiel zet om de pan tot de gewenste druk te laten komen.

Als je de potten met voedsel heb voorbereid dan gaat er een laag water in de pan en daarna gaan de potten er in, de potten zet je op een rooster wat bij je pressure canner zit zodat ze niet op de bodem staan. De potten hoeven in tegenstelling tot normaal wecken niet onder water te staan. Je bespaart dus een hoop water als je op deze manier weckt.  In een pressure canner doet namelijk de stoom het werk.

Je sluit de pan af en zet hem op hoog vuur. Let op,  het gewichtje mag nog niet op het stoomventiel. Maar zodra er flink stoom uit het ventiel komt dan zet je een timer op tien minuten. Na tien minuten kan je er zeker van zijn dat alle lucht verdwenen is uit de pan en de pan op druk komt. Nu mag je het gewichtje op het stoomventiel zetten en zodra die heen en weer gaat wiebelen is de pan op druk gaat de wecktijd van je recept in.

 

Waarom heb je een pressure canner nodig?

Als je graag net zoals ik verse maaltijden op voorraad wilt hebben of bijvoorbeeld potten met bonen. In een pressure canner kan je heel makkelijk kant en klare bonen maken van gedroogde bonen, dat is super handig om op voorraad te hebben en veel goedkoper dan de bonen uit de winkel, zeker als je zoals ik graag biologisch eet. Maar ik weck bijvoorbeeld ook mijn sojamelk en andere plantaardige melk die ik zelf maak. Ook hier bespaar je niet alleen geld maar ook veel afval. Je kunt er ook simpel pastasaus, soepen, groente en aardappels mee wecken. Ideaal als je een moestuin hebt of als je je producten in de zomer, als ze seizoen hebben, goedkoper op de markt of bij de boer kunt kopen.

 

Wat voor weckpotten gebruik je?

In een pressure canner gebruik je andere weckpotten dan bij een normale weckpan. De bij ons bekende weckpotten met de klemmetjes van het merk Weck die zijn niet ontwikkeld voor gebruik in een pressure canner en de klemmetjes kunnen eraf vliegen tijdens het wecken door de druk. Je kunt beter speciale mason jars gebruiken. Die zijn vooral bekend van het Amerikaanse merk Ball, maar je hebt ze ook van diverse andere Europese merken, zoals Liefheit. Lees hier meer over de verschillende soorten weckpotten.

 

weckglas-ball-weck

 

Hoe veilig is een pressure canner?

Elke pressure canner heeft een veiligheidsdop, die blijft zitten bij de hoge druk die je voor inmaken nodig hebt, als je daar overheen gaat zal die losschieten en daarmee de druk verlagen. De pan kan dus niet ontploffen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant op,

 

Waar kan je een pressure canner kopen?

Helaas is er nog geen aanbieder van pressure canners in Nederland. De goedkoopste optie is om hem in Amerika te bestellen. Ik heb mijn pressure canner van het merk Presto bij Amazon in Amerika besteld en dat gaat heel makkelijk en snel.  Binnenkort verschijnt er ook een handleiding over hoe te bestellen en waar je op moet letten. Maar het is echt niet moeilijk.

Je kunt een pressure canner ook in Duitsland of in Engeland via eBay of Amazon bestellen maar dan is de prijs aanzienlijk hoger dus het is echt de moeite waard om hem in Amerika te bestellen.

 

Is een pressure canner ook iets voor jou?

Mijn persoonlijke mening is dat een pressure canner echt de moeite waard is als je graag weet wat er in je eten zit en niet graag pakjes, zakjes en potten gebruikt met additieven en e-nummers. Maar wel graag snel iets lekkers en gezonds op tafel wilt zetten voor jezelf en je gezin zonder al teveel werk.  En natuurlijk als je minder afval wilt produceren en graag wat groener wilt leven.

Want een pressure canner gebruikt veel minder water dan een normale weckketel, vaak is de wecktijd ook iets korter dus minder stroom of gas en je kunt de glazen weckpotten jaren lang elke keer opnieuw gebruiken.

Zoals hierboven al vermeld is mijn pressure canner van het merk Presto en heb ik deze bij Amazon Amerika besteld. Ik schrijf hier binnenkort nog een artikel over maar mocht je niet willen wachten klik dan hier voor de site van Amazon met de Presto Pressure canner.

 

    Comment Section

    2 reacties op “Hoe werkt een pressure canner?


    Door Marjelle op 29 oktober 2016

    Ik ben erg benieuwd dus ik kan niet wachten tot er meer info volgt! Alvast bedankt!


    Door Monica-Can op 31 oktober 2016

    Ik ga mijn best doen om deze week nog een paar artikelen te schrijven met meer informatie.

    Groetjes,
    Monica

    Plaats een reactie


    *