winterjam
Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
1 min
12

Winterjam met rode wijn en kruiden

1 min
12

De winterjam brengt je helemaal in kerststemming en is heerlijk verwarmend in de koude en natte winter- en herfsttijd.

Lekker bij het kerstontbijt op een knapperig (zelfgebakken) broodje of op het kerstbrood. Ook lekker door de yoghurt. De winterjam is ideaal als origineel cadeautje.

Deze jam is makkelijk te maken. Met winterse kruiden en specerijen zoals steranijs, kaneelstokjes, vanille, kruidnagel, piment en foelie.

De basis is rode wijn en druivensap. De alcohol in de rode wijn verdampt door het koken maar als je liever geen rode wijn gebruikt kan je deze ook vervangen door druivensap.


Benodigdheden voor de winterjam

500 ml. rode wijn

400 ml. rode druivensap

(als je geen wijn wilt gebruiken neem dan 900 ml. rode druivensap)

500 gram geleisuiker 2:1

1 biologische sinaasappel

3 kaneelstokjes

2 steranijs

1/2 vanillestokje

2 kruidnagels

1/4 theelepel piment

1/4 theelepel foelie

4 glazen potjes van 250 ml.

Bereiding

Was de sinaasappel en schil met een dunschiller de buitenste (oranje)schil van de sinaasappel. Probeer geen wit mee te nemen want dat maakt de jam bitter.

Doe de wijn, sinaasappelschil en kruiden in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook.  Doe dan het vuur uit en laat de wijn en kruiden twee uur trekken.

Steriliseer de lege potjes, ik doe dit door schone potjes in een koude oven te zetten en dan de oven te verwarmen op 130 graden, als de oven op 130 graden is nog 10 minuten aan laten staan en dan de oven weer uitzetten. Laat de potjes in de oven staan tot je ze gaat gebruiken. De deksels doe ik in een pannetje met water en een scheut azijn en breng dit kort aan de kook. Ook de deksels in het hete water laten liggen tot je ze gaat gebruiken.

Na twee uur giet je de wijn door een fijne zeef zodat de kruiden achterblijven.

Doe de gezeefde wijn weer in de pan en voeg de druivensap en de geleisuiker toe.

Breng het geheel aan de kook en laat dit drie minuten goed borrelend doorkoken.

Nu kan je de hete jam in de warme, schone jampotjes gieten, eventueel de randen schoonmaken en goed afsluiten. Langzaam af laten koelen zodat de potjes vacuum trekken.

Als variatie kan je deze jam ook maken met witte wijn en wit druivensap. Ook erg lekker.

Reacties
Categorieën