Page content

Een All American of een Presto pressure canner?

Een All American of een Presto pressure canner?

Op het moment dat je gaat zoeken naar een pressure canner komen er eigenlijk 2 merken altijd weer naar voren: de All American pressure canner en de Presto pressure canner. Dit zijn de bekendste pressure canners en zijn beide van een zeer goede kwaliteit. Er zijn echter wel een aantal verschillen.

presto-all-american

Verschillen tussen de All American en de Presto pressure canner 

Voordat ik de verschillen ga opnoemen wil ik allereerst opmerken dat beide merken goede en veilige pressure canners zijn. Voor welke pressure canner je kiest hangt af van je voorkeur en van je portemonnee. Er is een groot prijsverschil tussen deze twee pressure canners.

Gewicht

Het eerste verschil wat opvalt tussen de All American en de Presto is het gewicht. De All American is van een zwaarder materiaal gemaakt en daardoor ook veel robuuster en zwaarder als de lichtere Presto canner. Of je dit prettig vindt hangt van je voorkeur af en ook waar je de pressure canner gaat gebruiken. Als je op gas kookt maakt het gewicht niet zoveel uit. Als je keramisch of op inductie kookt dan is een gevulde All American pressure canner waarschijnlijk veel te zwaar voor je glasplaat en kan deze breken.

Bij Presto is dit gevaar minder groot omdat de pressure canner van zichzelf al veel lichter is.  Bij inductie heb je trouwens altijd een extra plaatje nodig waarmee je de pan op inductie kan laten koken. Want een pressure canner kan niet direct op een inductie plaat.

Je kunt echter ook een apart elektrisch kookplaatje aanschaffen voor je pressure canner.

Ik heb zelf een Presto canner en als die niet te vol zit gebruik ik deze direct op de keramische kookplaat en anders op het elektrische kookplaatje. (het beste wel een kookplaatje nemen met een zo groot mogelijke diameter).

Doordat de All American zoveel zwaarder is duurt het ook wat langer voordat hij warm en op druk is. En duurt het veel langer voordat deze van druk af en afgekoeld is.

De deksel

Een ander groot verschil tussen deze twee pressure canners is de manier waarop ze sluiten. De Presto heeft binnen in de deksel een rubberen ring die als afsluiting dient en waardoor de stoom niet kan ontsnappen. Je draait bij de deksel van de Presto de handvaten in elkaar en zo sluit je de pressure canner.  Het nadeel van deze rubber ring is dat deze 1 maal in de 5 tot 10 jaar vervangen moet worden (afhankelijk van hoe vaak je de pressure canner gebruikt).

Bij de All American sluit de deksel metaal op metaal en heeft geen rubberen ring. De All American heeft een aantal klemmen die je op de deksel vast schroeft waardoor deze hermetisch afsluit. Je moet hier wel goed opletten dat de deksel recht zit en alle schroeven goed aangedraaid zijn. Als de deksel ergens scheef zit dan kan er stoom ontsnappen en kan je niet wecken.

Het handvat van de deksel zit bij de All American boven op de deksel, dit is erg fijn als je de hete pressure canner wilt openen omdat je dan met je hand ver weg bent van eventuele stoom die er nog uit komt.

Alhoewel ik zelf met mijn Presto nog geen probleem heb gehad met het openen van de deksel en hete stoom. Want voordat je de pressure canner mag openen is de ketel al helemaal van druk en komt er niet veel stoom meer uit.

Rubberen veiligheidsventiel

Beide deksels zijn voorzien van een rubberen veiligheidsventiel wat er uit springt als de druk in de ketel te hoog wordt, dit voorkomt dat de pressure canner zou kunnen ontploffen. Daarvoor hoef je dus niet bang te zijn.

De Presto heeft nog een extra ventiel op het deksel wat omhoog komt als de ketel  op druk komt en omlaag gaat als de ketel van druk af is. Dit is heel erg handig in gebruik.

Druk meten

De druk van een pressure canner kan gemeten worden met een dial gauge of een weighted gauge. De dial gauge geeft met een wijzertje aan hoeveel pound druk (pressure) in de pressure canner aanwezig is. Bij een weighted gauge zet je een gewichtje op het ventiel dat je in kunt stellen op 5 pound, 10 pound of 15 pound. Als het gewichtje ritmisch heen en weer wiebelt dan is de pressure canner op de juiste druk.

De hoeveelheid druk die je nodig hebt hangt af van de hoogte waar je woont en wordt meestal in het recept aangegeven. Als je Amerikaanse recepten gebruikt dan zal je ook zien dat er vaak een verschillende druk per hoogte wordt aangegeven. Maar aangezien wij hier geen bergen hebben zal de druk op je pressure canner altijd 10 pound zijn. 5 pound is te weinig druk en wordt niet gebruikt om te wecken. Dit kan je gebruiken als je de pressure canner wilt gebruiken als normale snelkookpan.

En dit is ook meteen de reden waarom je in een gewone snelkookpan niet dezelfde resultaten kunt behalen als in een echte pressure canner. De druk en temperatuur wordt in een normale snelkookpan niet zo hoog als in een pressure canner.

De All American pressure canner heeft een dial gauge maar wordt standaard geleverd met een speciaal gewichtje wat je gebruikt om te controleren of de pressure canner de juiste druk heeft.

De Presto gebruikt in principe de dial gauge om de druk te controleren. Het nadeel van een dial gauge is dat je deze 1 x per jaar moet laten eiken en controleren. Dat gaat in Europa wat lastiger en daarom is het verstandig om bij je Presto canner een extra set met gewichtjes te kopen zodat je met de Presto ook met een weighted gauge kunt wecken.

Samenvatting

Of je kiest voor een All American of een Presto pressure canner is dus echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. De All American is robuuster dan de Presto en gaat generaties lang mee maar is daardoor ook veel duurder dan de Presto. En zeker als je de pressure canner in Amerika wilt bestellen dan worden ook de verzendkosten veel hoger omdat de All American ook veel zwaarder is dan de Presto. Hier moet je ook rekening mee houden als je gaat wecken. Een met water en weckpotten gevulde All American pressure canner is erg zwaar om op te tillen.

De Presto is veel lichter en ook goedkoper in aanschaf. Makkelijker om te hanteren en kan eventueel ook op een keramische kookplaat gebruikt worden. Je moet alleen wel een extra gewichtensetje meebestellen. En wellicht een extra rubber ring om die na een aantal jaar te kunnen vervangen.

Beide pressure canners zijn volkomen veilig in gebruik en geven prima resultaten.

De keus is geheel aan jou.

Heb jij al een pressure canner? Laat mij dan hieronder weten welk merk je hebt en of die goed bevalt.

 

 

Comment Section

8 reacties op “Een All American of een Presto pressure canner?


Door Aafje op 11 november 2016

kan je ook wecken met een snelkookpan?


Door Monica-Can op 11 november 2016

Ja, je kunt wel wecken met een snelkookpan maar het is niet hetzelfde als met een pressure cooker. Een snelkookpan haalt niet zo’n hoge druk en temperatuur als een pressure canner. Dus je moet dan wel nog even je producten verhitten voor je het gaat eten net als bij een normale weckketel. Voordeel van een snelkookpan is dat je minder water nodig hebt en net als bij een pressure canner met stoom weckt.


Door Anne op 25 april 2017

Die extra gewichtjes waar je over spreekt, heb je daar een plaatje van, of een link van waar ik ze kan aanschaffen?


Door Monica-Can op 3 mei 2017


Door Wannes op 31 juli 2018

Als ik de Presto pressure canner wil bestellen via Amazon.com dan komt er een bericht op dat ze niet leveren naar België (ook geprobeerd met Nederlands adres van schoonzus). Moet ik hier iets voor doen om toch te kunnen bestellen? Bedankt 😉


Door Monica-Can op 1 augustus 2018

Het is helaas erg lastig geworden om een pressure canner via Amazon te bestellen en in Europa te laten leveren. Helaas heb ik hier momenteel ook geen oplossing voor.


Door grietje op 25 maart 2020

ik heb hem gewoon op ebay gekocht, de nieuwe die ook op inductie kan.
want de ouden waren niet voor inductie


Door Zoco op 29 december 2018

Geen probleem gehad met bestellen en leveren Presto pressure canner via Amazon. Binnen 5 dagen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.