Page content

Welke weckpotten kan je gebruiken?

Welke weckpotten kan je gebruiken?

Als je gaat werken met een pressure canner dan heb je ook andere weckpotten nodig.

In principe zijn er 2 soorten weckpotten op de markt. De bij ons in Europa bekende weckpotten met de klemmetjes (rechts op de foto boven) en de uit Amerika komende mason-jars, dit zijn weckpotten met een 2 delige deksel. De mason jars zijn het beste om te gebruiken bij het wecken met een pressure canner.

 

ball-mason-jars

Hoe werkt een mason jar?

Er zijn ook mensen zijn die in de pressure canner wecken met de Europese weckpotten met de klemmetjes, dan gebruiken ze geen twee maar drie of vier klemmetjes om de pot onder druk dicht te houden. Persoonlijk doe ik dit niet, want het risico dat de deksel met de klemmetjes niet houdt is altijd aanwezig. En dan vind je na het wecken de inhoud van je potten terug in de pressure canner in plaats van in de potten. Dat vind ik zonde van het eten en van de tijd.  Ik gebruik voor mijn pressure canner daarom altijd de mason jars.

Een mason jar bestaat uit 3 delen. Een glazen pot en een deksel die bestaat uit 2 delen. Een platte deksel die je op de pot legt en een schroefring waarmee je tijdens het wecken de deksel op de pot houdt. De platte deksel is voor éénmalig gebruik, de schroefring kan je meerdere malen gebruiken.

img_0959

 

Welke maten en soorten mason jars zijn er?

Je hebt de mason jars in verschillende maten en ook verschillende merken. De bekendste zijn de Ball mason jars uit Amerika. Deze Ball mason jars zijn er in vele verschillende maten en je kunt ze krijgen met 2 verschillende openingen, de regular mouth jars  en de wide mouth jars (de blauwe pot op de foto is een wide mouth jar). Zoals de naam het al zegt heeft de wide mouth jar een bredere opening dan de regular mouth. Welke potten je het liefst gebruikt hangt van je persoonlijke voorkeur af.

Omdat de Ball mason jars uit Amerika komen zijn de maten ook Amerikaans. Je hebt verschillende maten:

De kleinste is 120 ml. (4 oz.) en wordt vaak gebruikt voor bijv. jam of mosterd e.d.
Dan heb je de  240 ml. (8 0z. of half pint jar), 350 ml. (12 oz.), 475 ml. (16 oz. of pint jar), 740 ml. (24 oz.) en 950 ml. (32 oz of quart jar). Er zijn nog grotere mason jars maar die zijn niet geschikt om mee te wecken.

Als je een pressure canner wilt aanschaffen dan zal je vaak zien in de omschrijving hoeveel pint en quart jars er in de pressure canner passen. Dit zijn de meest gangbare maten om mee te wecken.

In Europa heb je ook mason jars bijv. van het Duitse merk Leifheit en het Engelse merk Kilner. Hieronder zie je de mason jars van Leifheit. De mason jars van Leifheit hebben een bijzondere vorm waardoor er meer in een weckpan passen. Persoonlijk vind ik ze niet zo handig om te vullen door deze vorm maar als je een kleinere weckpan hebt kan het handig zijn.

img_0960

 

Waar kan je mason jar weckpotten kopen?

In de winkel is het lastig om de originele mason jars met de 2 delige deksels te kopen. Het makkelijkste gaat dit via internet.

Ik bestel zelf mijn mason jars vaak in Amerika via Amazon, dit gaat vrij simpel en is soms goedkoper dan ze in Nederland te bestellen. In Nederland kan je ze ook bestellen via Mason-Jars.nl (zij hebben ook een hele  leuke collectie met accesoires voor mason jars) of bij Wecken online hebben ze ook de Leifheit en Kilner mason jars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Comment Section

  5 reacties op “Welke weckpotten kan je gebruiken?


  Door Aafje op 7 november 2016

  Kan je ook in de snelkookpan “wecken”?


  Door Monica-Can op 7 november 2016

  Je kunt wel in een snelkookpan wecken maar dat is niet hetzelfde als in een pressure canner. De druk en temperatuur in een snelkookpan worden niet zo hoog als in een pressure canner. Dus je moet voor gebruik je gerechten altijd nog even goed doorkoken.


  Door henk schots op 19 mei 2017

  Passen de mason jars van bijna 1 ltr in de grootste Presto canner en zo ja, hoeveel?


  Door Cornelis op 5 juli 2017

  Kun je ook beugel potten gebruiken
  Die heb ik in overvloed


  Door Monica-Can op 12 juli 2017

  Ik zou beugelpotten niet gebruiken om te wecken. Er zijn wel mensen die het doen maar je hebt altijd risico dat de pot niet goed sluit en dan is al je werk voor niets geweest. Beugelpotten zijn leuk om voorraad in te bewaren maar eigenlijk niet geschikt om in te wecken.

  Plaats een reactie


  *