zonbescherming
Zonproducten
Monica Can
Zonproducten
7 min
10

Bescherm je huid zonder zonnebrand crème

7 min
10


Zonlicht is geweldig voor ons en heeft vele geneeskrachtige eigenschappen. Maar te veel blootstelling aan de zon kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. En helaas zijn de meeste chemische zonnebrandcrème's en oliën gevuld met giftige ingrediënten. Dus hoe bescherm je je huid tegen de zon zonder zonnebrandcrème? Blijf lezen om erachter te komen!

Ik weet dat het onderwerp zon en zonnebrandcrème en huidkanker een controversieel onderwerp is. En ik heb er lang over nagedacht of ik deze blogpost wilde schrijven. Veel mensen geloven vast in de kracht van zonnebrandcrème en vertrouwen er volledig op voor bescherming tegen zonnebrand en preventie van huidkanker.

Zelf heb ik dit ook jarenlang gedaan en de afgelopen jaren heb ik ook mijn zelfgemaakte zonnebrand crème's gebruikt op basis van plantaardige oliën en titanium dioxide. Maar ook daar blijken gevaren aan te zitten, Weliswaar zijn ze altijd nog beter dan de chemische zonnefilters maar toch!

Waarschijnlijk zijn al die zonnebrand crème's niet zo effectief is als men ons heeft doen geloven en geeft het mensen vaak een vals gevoel van veiligheid.

Ook het feit dat voeding volledig wordt genegeerd als het gaat om de gezondheid van de huid en bescherming tegen de zon, baart mij grote zorgen.

Voordelen van dagelijks zonlicht

Ik ben een groot voorstander van dagelijkse blootstelling aan de zon. Ik hou enorm van de zon.

De zon is de ultieme bron van al het leven op aarde. Elke plant, dier en mens op deze aarde heeft zonlicht nodig om te overleven en te gedijen.

Dagelijkse blootstelling aan de zon kan je humeur verbeteren, de leverfunctie ondersteunen, je energie verhogen, je slaap verbeteren en nog veel meer.

Maar veel mensen ontzeggen zichzelf de genezende voordelen van de zon omdat ze zich zorgen maken over huidkanker, veroudering of verbranding.

We zijn ertoe gebracht te geloven dat de zon gevaarlijk is en dat we onze huid en ogen moeten beschermen tegen deze gevaren.

Maar de zon onze vriend is, niet onze vijand.

Samenvattend geloof ik persoonlijk dat de zon niet de primaire oorzaak is van huidkanker en versnelde veroudering.

De zon krijgt de schuld van huidkanker, maar wat als het niet de UV-stralen van de zon zijn die giftig zijn, maar eerder ons eigen lichaam dat giftig is vanwege de dingen die we erin stoppen en erop smeren.
PUFA's (meervoudig onverzadigde vetzuren)

Het dieet van veel mensen bestaat uit zeer giftig bewerkt voedsel en voedsel met veel PUFA's (meervoudig onverzadigde vetzuren). In tegenstelling tot onze voorouders die echt/heel voedsel consumeerden, zit ons lichaam vol met giftige stoffen.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) zoals notenboter, notenmelk, zaden en plantaardige oliën kunnen erg slecht zijn voor het lichaam als ze vaak worden geconsumeerd.

En veel mensen consumeren dit soort voedsel in zeer grote hoeveelheden.

PUFA's zijn zeer onstabiel en beginnen te oxideren wanneer ze worden blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof. Je kunt je dus voorstellen dat dit niet goed is voor het menselijk lichaam, dat erg warm is en zuurstof nodig heeft.

En naast de giftige stoffen die we in ons lichaam binnenkrijgen door voeding, denk ook eens aan alle giftige stoffen die we op ons lichaam aanbrengen, zoals chemische zonnefilters, sunblocks en lotions.

Potentiële gevaren van zonnebrandcrème

Een sunblock blokkeert UV-stralen en zonnebrandmiddelen zijn ontworpen om UV-stralen te absorberen. Beide zijn meestal gevuld met zeer giftige ingrediënten.

Maar zonnebrandcrème die is ontworpen om UV-stralen te absorberen, kan bijzonder gevaarlijk zijn omdat sommige zonnebrandcrème-ingrediënten vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten kunnen genereren. Dit kan indirect DNA-schade in je cellen veroorzaken. Deze studie suggereert dat zonnebrandcrème die is ontworpen om UV-stralen te absorberen, het aantal vrije radicalen en oxidatieve stress op en in het lichaam kan verhogen.

De meeste chemische zonnefilters bevatten benzofenonen, een gevaarlijke generator van vrije radicalen. Benzofenonen zijn organische verbindingen uit de groep van ketonen en aromaten. Benzofenon-3, benzofenon-4 en benzofenon-5 zijn volgens de Europese Cosmeticaverordening goedgekeurde UV-filters in anti-zonnebrandproducten.

Chemicaliën en PUFA's in en op het lichaam, in combinatie met blootstelling aan de zon, zijn de beste combinatie om schade aan te richten in je lichaam.

Er komt ook steeds meer aanwijzingen dat chemische zonnebrandcrème en kunstmatige verlichting mogelijk huidkanker kunnen veroorzaken.

Hoe dan ook, ook al ben ik een voorstander van dagelijkse zonneschijn en ben ik geen fan van zonnebrandcrème / sunblock, dat betekent niet dat ik geloof dat overmatige blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème gunstig is voor iedereen.

Een gezond lichaam gaat anders reageren op blootstelling aan de zon dan een ongezond lichaam.

Blootstelling aan de zon kan zelfs schade toebrengen aan een ongezond/giftig lichaam.

De sleutel tot het beschermen van je huid tegen de zon zonder zonnebrandcrème/zonnebrandcrème is je bewust zijn van je blootstelling aan de zon en je lichaam van binnenuit genezen, zodat je de zon voor langere tijd kunt verdragen.

Ik pleit niet voor de hele dag blootstelling aan de zon, vooral niet tijdens het heetste deel van de dag.

De zon heeft prachtige helende eigenschappen, maar het is ook buitengewoon krachtig. Net als bij alle dingen, zelfs goede dingen, draait het allemaal om de hoeveelheid. Te veel is nooit goed.
Bescherm je huid zonder zonnebrandcrème

Dus hoe kun je je huid tegen de zon beschermen zonder zonnebrandcrème en alle verbazingwekkende genezende voordelen van de zon ervaren?

1. Stop met het consumeren van PUFA's

Er zijn veel problemen met PUFA's (meervoudig onverzadigde vetzuren), maar de belangrijkste is dat ze zeer onstabiel zijn en beginnen te oxideren wanneer ze worden blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof.

PUFA's zitten in bijna alles en zijn vrijwel onvermijdelijk, maar er zijn voedingsmiddelen die onnatuurlijk veel meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Hieronder staan enkele van de ergste overtreders.

Zaad- en plantaardige oliën zijn bijna altijd ranzige oliën (tenzij je hele goede kwaliteit biologische, verse, koudgeperste oliën koopt) en horen niet thuis in het menselijk lichaam! En iemand die een dieet volgt dat rijk is aan PUFA's, zal het moeilijk hebben om de zon te verdragen.

Dus als je je huid tegen de zon wilt beschermen zonder zonnebrandcrème, moet je je PUFA-consumptie elimineren of verminderen.

2. Aanvulling met vitamine E

PUFA's verlagen ook het vitamine E-gehalte in het lichaam en kunnen je behoefte aan vitamine E met zes keer verhogen.

Vitamine E is zo belangrijk. De belangrijkste rol van vitamine E is de werking als antioxidant, om vrije radicalen in het lichaam te verminderen die cellen kunnen beschadigen en kanker kunnen veroorzaken.

Vitamine E is ook essentieel voor de gezondheid van de huid. Het helpt de huid te verzachten en beschermt de huidcellen tegen beschadiging.

Het is belangrijk om vitamine E aan te vullen om je vitamine E-spiegel weer op te bouwen als je een dieet met veel PUFA's hebt gevolgd.

Zelfs als je PUFA's volledig uit je voeding zou kunnen verwijderen, wat extreem moeilijk is om te doen en ik raad het zeker niet aan , (tenzij je jezelf volledig wilt stressen), is het erg moeilijk om je vitamine E-spiegel snel te verhogen met alleen voedsel.

Een hoogwaardig vitamine E-supplement is essentieel om de uitgebreide schade die PUFA's hebben aangericht ongedaan te maken. Bovendien helpt vitamine E om de schade van het consumeren van PUFA's in de toekomst te minimaliseren.

3. Stop met het gebruik van met PUFA gevulde huidverzorgingsproducten

PUFA's in en op het lichaam kunnen zeer schadelijk zijn voor de huid. Dit is iets waar ik ook pas de laatste paar maanden mee bezig ben en dit klinkt natuurlijk een beetje dubbel omdat er op Aromalifestyle ook recepten staan die PUFA oliën bevatten. Ik gebruik (en verkoop) alleen koudgeperste, biologische, plantaardige oliën. En alhoewel die nog steeds PUFA's bevatten zijn ze in ieder geval niet bewerkt en nog geheel natuurlijk.

Vermijd huidverzorgingsproducten die PUFA-oliën bevatten, zoals zonnebloem-, soja-, saffloer-, walnoot- en druivenpitolie. Zeker als je van plan bent om in de zon te gaan. Deze oliën genereren niet alleen kankerverwekkende vrije radicalen wanneer ze worden blootgesteld aan hitte en licht, maar ze veroorzaken ook versnelde veroudering.

ik gebruik zelf alleen nog maar mijn whipped tallow balm (deze is zonder PUFA's) en mijn huid reageert hier echt fantastisch op. Verderop in deze blogpost deel ik nog een fijne balsem met je die je kunt gebruiken als je de zon in gaat.

4. Consumeer pro-metabolische voedingsmiddelen

Pro-metabolische voedingsmiddelen zijn hele voedingsmiddelen die rijk zijn aan biologisch beschikbare voedingsstoffen. Een pro-metabolisch dieet is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die kunnen helpen om je huid te genezen en te beschermen tegen de zon zonder zonnebrandcrème.

Hier kan je meer lezen over de pre-metabolische lifestyle.

En in dit artikel vind je nog meer tips en informatie over PUFA's.

Pro-metabolische voedingsmiddelen zoals grasgevoerd rundvlees en schaaldieren zitten boordevol koper, wat de aanmaak van collageen en elastine bevordert en ook helpt om de functie van antioxidanten te verbeteren die de huid helpen beschermen tegen oxidatieve schade.

Schaaldieren en grasgevoerd rundvlees zijn ook rijk aan zink, wat ook belangrijk is voor de gezondheid van de huid.

Sinaasappelsap en aardappelen zijn rijk aan vitamine C, die de huid beschermt tegen UV-stralen en helpt bij de synthese van collageen. Vitamine C kan ook helpen bij het herstellen van schade door de zon.

En retinol (vitamine A) zit in runderlever en rauwe melk. Retinol werkt als een antioxidant en kan schade door blootstelling aan de zon voorkomen.

Ik geloof echt dat wat je in je lichaam stopt belangrijker is dan wat je op je lichaam smeert als het gaat om de gezondheid van de huid en het voorkomen van kanker.


Reacties
Categorieën