Blauwe bessentaart met zuurdesembodem
Deze heerlijke blauwe bessentaart met zuurdesembodem is makkelijk te maken en een echte traktatie. Het deeg maak je 1 dag van tevoren en kan je zelfs invriezen zodat je de taart makkelijk en snel kunt maken. Ook de vulling kan je al 1 dag van tevoren maken.
De fermentatie van de zuurdesemstarter met de granen zorgt voor die heerlijke, karakteristieke zuurdesem smaak, en gecombineerd met roomboter ontstaat de meest bladerige korst.
We beginnen met het maken van de taartbodem.
Ingrediënten taartbodem
- 300 gram bloem
- 1 theelepel zeezout (12 gram)
- 1 eetlepel suiker (10 gram)
- 250 gram boter, in blokjes van 1,5 cm gesneden
- 200 gram actieve zuurdesemstarter
Bereiding taartbodem
Meng de bloem, zout en suiker in een grote kom. Snijd de boter erin met een deegsnijder of met je vingertoppen. Het deeg zal eruit gaan zien alsof er "erwtjes" in zitten.
Giet de zuurdesemstarter er geleidelijk bij, beetje bij beetje, totdat het deeg net samenkomt.
Zodra het deeg net samenkomt, kneed je het kort tot een samenhangende massa en dek je het af. Laat het nu minimaal 7 uur op een warme plek staan om te fermenteren.
Na de zeven uur zet je het deeg voor minimaal 12 uur in de koelkast. Dit is essentieel, want koude boter in het deeg helpt om een bladerige, luchtige taartbodem te creëren.
Zodra de bodem goed koud is, kun je hem eruit halen, uitrollen en bakken met je favoriete vulling.
Tip
Je kunt deze taartbodem een paar dagen in je koelkast laten staan totdat je klaar bent om het te gebruiken. En het is ook heel makkelijk in te vriezen. Dus maak meteen een dubbele portie en vries de helft in voor een volgende keer. Je laat het ingevroren deeg dan rustig 24 uur in de koelkast ontdooien en het is klaar voor gebruik.
Benodigdheden blauwe bessen vulling
- 500 gram blauwe bessen (vers of uit de vriezer)
- 150 gram suiker
- 3 eetlepels maiszetmeel
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel (15 ml.) citroensap
Bereiding bessenvulling
Doe de blauwe bessen in een pan en breng op middelhoog vuur aan de kook totdat de bessen openbreken en hun sap loslaten. Als je verse bessen gebruikt voeg dan 50 ml. water toe, bij diepvriesbessen is dit niet nodig. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Meng in een aparte kom de suiker, maiszetmeel en het maiszetmeel door elkaar. Voeg dit aan de blauwe bessen toe en roer het geheel goed door. Breng het geheel weer aan de kook en laat nog 5 minuten koken totdat het mengsel wat dikker wordt. Haal het nu van het vuur af en voeg het citroensap toe. Laat de vulling afkoelen.
Blauwe bessentaart maken
Haal je taartdeeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Leg 1 deel weer terug in de koelkast en rol het andere deel uit voor de bodem. Bedek een taartvorm met de taartbodem en verdeel de blauwe bessenvulling erover. Zet dit weer even in de koelkast
Nu neem je het andere deel uit de koelkast en rolt dit uit. Je hebt twee mogelijkheden om de taart te bedekken met deeg. Of je maakt een ronde lap deeg die je op de taart legt en dan in het midden even insnijdt (zodat het vocht eruit kan tijdens het bakken) of je snijdt de lap in reepjes en legt deze op je taart (zie foto hieronder)
Bestrijk de taart met een losgeslagen ei dat je verdund hebt met een klein beetje melk of water. Eventueel kan je er ook nog wat suiker of amandelblaadjes overheen strooien.
Bak de taart nu 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Laat de taart afkoelen op een rekje en dan kan je ervan genieten.
Gratis zuurdesem masterclass
Wil je leren hoe je zelf je zuurdesem starter kunt maken en je eerste brood kunt bakken met zuurdesem? Dan is de gratis zuurdesem masterclass echt iets voor jou. Hier vind je meer informatie.