Chocolade zwarte bonen fudge, met vanille extract.

Deze chocolade zwarte bonen fudge is vegan, gezond, makkelijk te maken en hemels lekker!

Sinds kort heb ik de gezonde ‘fudge’ ontdekt. Een fudge heeft echt een heerlijke zachte, romige textuur maar is toch stevig. Absoluut de moeite waard om eens te proberen.

En deze vegan fudge heeft als basis zwarte bonen. Dus eigenlijk eet je vermomde groenten en is niet alleen hemels lekker maar ook nog eens heel erg gezond.

Deze chocolade zwarte bonen fudge is niet alleen zuivelvrij, ook graanvrij en zonder geraffineerde suiker.

En geloof me, je proeft de zwarte bonen echt niet meer als het recept klaar is en het is moeilijk te geloven dat iets wat zo lekker smaakt ook nog gezond voor je is en dat je er meer dan 1 stuk van kunt eten zonder schuldgevoel.

Deze fudge is ongelooflijk gemakkelijk en snel te maken, het kan worden bewaard in de koelkast of in de vriezer en is natuurlijk ook heel leuk als zelfgemaakt cadeautje in een mooie glazen (weck)pot.

 

 

 

Wat heb je nodig voor je chocolade zwarte bonen fudge

  • 250 g gekookte zwarte bonen uitgelekt (of als je net zoals ik gedroogde bonen gebruikt dan heb je 125 gram gedroogde bonen nodig, die laten wellen en dan koken).
  • 60 gram cacaopoeder
  • 60 gram amandelboter (voor alternatieven zie onder bij werkwijze)
  • 30 gram kokosolie gesmolten (ik heb met kokossmaak genomen maar je kunt ook ontgeurde kokosolie gebruiken)
  • 90 gram dadels ontpit (medjool dadels zijn het beste)
  • 30 ml. ahornsiroop
  • 50 gram ongezouten noten naar keuze (bijv. walnoten, hazelnoten, amandelen etc. of een combinatie hiervan)
  • 20 druppels vanille-extract
  • Snufje zeezout
  • Geraspte kokos of gemalen noten (of een combinatie van beide)

 

Werkwijze

Maal eerst de noten fijn in met de keukenmachine of blender (bij voorkeur met een sterke motor) en voeg dan de overige ingrediënten toe en maal alles tot een gladde egale massa. Als je alleen een staafmixer hebt of niet zo’n sterke blender dan kan je ook de bonen en dadels eerst apart fijnmalen en dan alles samenvoegen en mengen.

 

Je kunt de bonen-chocolade massa nu in een glazen schaal of bakvorm leggen die je bekleed hebt met een laagje bakpapier en gladstrijken tot ongeveer 1,5-2 cm. dik en dan bestrooien met de geraspte kokos. Dan 2 uur in de koelkast op laten stijven.

Wat je ook kunt doen is kleine bolletjes (ter grootte van een walnoot) maken en die door de kokos/fijngemalen noten rollen. Dit laatste heeft mijn voorkeur omdat je de balletjes ook makkelijk in kunt vriezen en ze ook handig mee te nemen zijn.

 

 

Variaties

In plaats van geraspte kokos kan je de fudge ook bestrooien met alleen fijngemalen noten, sesamzaadjes of met cacaopoeder bestuiven.

De amandelboter kan je ook vervangen door pindakaas of tahin (sesampasta, te verkrijgen bij de Turkse winkel).

Zo kan je de fudge helemaal aanpassen aan je eigen smaak.

De fudge blijft in de koelkast zeker 2 weken goed (maar zo lang blijft die waarschijnlijk niet staan) en je kunt hem ook invriezen zodat je altijd wat lekkers op voorraad hebt.