Fruitcookies in pot, met vruchten, chocolade en noten
Deze mix voor fruitcookies in een weckpot is leuk als cadeautje. En nog lekker ook. Heel makkelijk te maken want je hoeft alleen nog maar boter/margarine en een beetje water toe te voegen om met de inhoud van deze pot heerlijke koekjes te kunnen bakken.
Koekjesmixen in pot zijn erg populair en tegenwoordig ook in vele winkels kant en klaar te koop. Maar het is zo simpel om een koekjesmix zelf te maken dat het echt zonde is om deze kant en klaar te kopen. En ze zijn niet alleen leuk om cadeau te geven maar ook heel handig om voor jezelf op voorraad te hebben om snel koekjes te kunnen bakken.
Je maakt een aantal potten koekjesmixen tegelijk, dan hoef je maar één keer je ingrediënten tevoorschijn te halen en af te wegen. Als je koekjes wilt bakken trek je een pot uit de kast, doet dit in een kom, voegt (vegane) boter/margarine toe en wat water. Even kort kneden en na 10 minuten in de oven zijn je koekjes klaar.
Bijkomend voordeel is dat je huis meteen heerlijk naar vers gebakken koekjes ruikt.
Wat heb je nodig voor je fruitcookies in pot
- 200 gram volkorenmeel of speltmeel
- 2 eetlepels maiszetmeel of aardappelzetmeel
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 2 theelepels vanillesuiker
- 120 gram ruwe rietsuiker, oerzoet of lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram pure chocolade, in pellets of fijngehakt
- 50 gram cranberries
- 50 gram rozijnen
- 70 gram fijngehakte walnoten
- 1 glazen (weck) pot met ongeveer 1 liter inhoud
Gebruiksaanwijzing
Neem de glazen pot en vul deze nu in lagen met de ingrediënten.
Begin met de meel, zetmeel, zout, en bakpoeder, de volgende laag bestaat uit de suiker en vanillesuiker. Vul nu in laagjes aan met de cranberries, rozijnen, gehakte walnoten en fijngehakte chocolade of chocoladepellets.
Hang een etiket aan de pot met daarop beschreven de bereidingswijze.
Koekjes bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de koekjesmix in een ruime kom, voeg nu 50 ml. water en 150 gram in kleine blokjes gesneden boter of margarine toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Maak hiervan nu kleine bolletjes ter grootte van een walnoot en leg deze op een bakplaat. Druk ze dan een beetje plat.
Eventueel kan je het deeg een half uurtje in de koelkast zetten, dan laat het zich nog makkelijker tot bolletjes verwerken.
Het deeg is voldoende voor ongeveer 25-30 koekjes.
Bak de koekjes 10 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn. (dit kan per oven verschillen dus hou het altijd even in de gaten).
Even af laten koelen en dan genieten maar!