Gefermenteerde spruitjes met oregano, makkelijk en erg lekker!

Gefermenteerde spruitjes is niet iets waar je waarschijnlijk aan denkt als je aan spruitjes denkt. Maar spruitjes zijn een koolsoort en dus eigenlijk prima te fermenteren. En met een beetje oregano krijgen je gefermenteerde spruitjes zelfs een mediterraan tintje.

En het is ook nog eens heel simpel om te maken en snel klaar. Dus als je volgende keer spruitjes eet koop dan wat extra en maak eens een klein weckpotje met gefermenteerde spruitjes.

Ingrediënten voor je gefermenteerde spruitjes:

  • spruitjes (bij voorkeur biologisch)
  • een theelepeltje gedroogde oregano (optioneel, je kunt het ook weglaten of vervangen door bonenkruid)
  • een paar peperbolletjes
  • water
  • fijn zeezout, steenzout of himalaya zout zonder toevoegingen
  • 1 weckpot van een halve liter

Bereidingswijze:

Was de spruitjes goed onder koud stromend water.  Snijd de stronkjes eraf en haal de buitenste blaadjes eraf. Als de spruitjes erg groot zijn kan je ze ook nog halveren. Doe de spruitjes in een weckglas.

Maak nu het pekelwater door 10 gram zout in 100 ml kokend water op te lossen. Vul aan met 400 ml koud water. Als je niet al het pekelwater gebruikt kan je dat wat over is ook een aantal dagen in de koelkast bewaren voor een volgend fermentatie project.

Vul de weckpot met het zoutwater (de pekel).  Vul de pot tot 1 cm. onder de rand. Plaats een nu een glasgewicht  op de spruitjes om deze van de zuurstof af te sluiten. Het is belangrijk dat de spruitjes onder de pekel staan en niet in contact komen met zuurstof. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Sluit de pot af met de rubberen ring.

Laat gedurende 5-7 dagen fermenteren op kamertemperatuur. De pot in de tussentijd niet openen.  Zet de spruitjes daarna nog 3-4 weken koel weg. Bijvoorbeeld in een koude kelder of een garage. Het kan ook  in de koelkast als je geen kelder of garage hebt. Als de spruitjes te lang warm staan worden ze namelijk erg zuur.  Na 3 weken kan je de eerste keer proberen. Smaken de spruitjes lekker dan kan je ze eten. Zijn ze nog te hard, laat ze dan nog 1-2 weken langer staan.

Persoonlijk laat ik mijn spruitjes 5 dagen fermenteren op kamer temperatuur en zet ze dan 4 weken in de koelkast. Hou je van iets zuurdere spruitjes of is het bij jou erg koud in huis dan kan je ze ook 7 dagen laten fermenteren.

Een geopende pot gefermenteerde spruitjes kan je in de koelkast een paar maanden bewaren als je altijd met een schone lepel of vork de spruitjes uit de pot haalt.