Kimchi maken, makkelijk recept voor beginners

Kimchi maken is super makkelijk met dit simpele recept.

Kimchi is een eeuwenoud gerecht dat Koreanen al eeuwenlang maken. Het is zelfs hun nationale gerecht en ik weet zeker dat elk gezin zijn eigen recept heeft. Een belangrijk ingrediënt is de rode peper pasta genaamd gochujang. Meestal wordt kimchi gemaakt door hele bladeren Chinese kool te pekelen en de gochujang tussen ieder individueel blad te smeren. Dat is echter behoorlijk veel werk en de gochujang maakt de kimchi erg pittig.

Mijn recept is niet zo pittig als sommige andere recepten, maar je kunt de smaakmakers naar eigen smaak aanpassen en het zo pittig maken als je zelf wilt. En dit recept is heel makkelijk om te maken en al na 3 dagen klaar. Het is daarom ook perfect voor beginners.

Met dit recept krijg je een lekkere fris-pittige kimchi die niet te scherp is. En omdat ik in dit recept ook geen vissaus gebruik stinkt deze kimchi ook niet zoals de 'normale' originele Koreaanse kimchi.




Benodigdheden voor kimchi maken

1 Chinese kool

1 bosje lenteuitjes/bosuitjes

2-3 wortels

1/2 rettich

1 eetlepel gember - geschild en in kleine stukjes

3 teentjes knoflook

1/2 theelepel gedroogde paprikavlokken (zoet of scherp) of nog beter gochugaru, Koreaanse chili vlokken. (zie onder)

15 gram zout (zeezout of steenzout zonder toevoegingen)

1 glazen weckpot van 1000 ml. 




Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de Chinese kool en snijd de kool in repen. Doe de kool in een grote kom.

Snijd de lente uitjes en voeg ze toe aan de kom, rasp de wortels en rettich en doe dit ook in de kom.

Pel en hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de kom, maak de gember schoon en snijdt deze in stukjes. Voeg deze samen met de paprikavlokken en het zout toe. Kneed het geheel nu goed door totdat er vocht uit het koolmengsel komt.

Breng het groentemengsel over in een glazen (weck) pot van 1 liter. Druk de kool goed aan zodat het vocht vrij komt en de kool helemaal onder het vocht komt te staan. Sluit de pot nu af en laat deze drie dagen op kamertemperatuur fermenteren.

Na drie dagen is de kimchi al klaar en kan je de pot in de koelkast zetten en de kimchi eten.

Let op: Als je een gewone pot gebruikt met een draaideksel zorg er dan voor dat je de pot minstens 1 x per dag kort ontlucht (deksel even opendraaien en dan weer dicht) zodat er geen overdruk in de pot ontstaat en je pot kan ontploffen.

Eenmaal in de koelkast gaat de fermentatie zo langzaam dat je de pot niet meer elke keer hoeft te openen (natuurlijk wel om de kimchi eruit te halen, want het is te lekker om in de koelkast te laten staan)

Om te voorkomen dat ik vergeet mijn potten te openen en mijn plafond straks onder de kimchi zit gaat mijn voorkeur uit naar weckpotten met een rubber ring, hierdoor kan er geen overdruk in de pot ontstaan want het teveel aan kooldioxide en vloeistof kan door de rubber ring uit de pot ontwijken.

Gochugaru

Als je er aan kunt komen dan is gochugaru het beste chilipoeder voor je kimchi.  Dit is Koreaans chilipoeder. Dat poeder is een stuk milder dan andere chilipoeders die je in de supermarkt tegen komt. Het smaakt fruitig en een beetje zoet-gerookt.

Gochugaru kun je bij grote Aziatische supermarkten of Koreaanse toko’s kopen. Een andere tip is om gochugaru te vervangen door grove pul biber van de Turkse supermarkt (dat is wat ik gebruik) omdat de smaak redelijk overeenkomt.

Veel plezier met fermenteren en laat me hieronder zeker je ervaringen weten. Ik ben benieuwd hoe jij je kimchi maakt.