Rozenazijn, verkoelend en verzorgend voor huid en haar

Rozenazijn is relatief onbekend maar een leuk idee om je rozenblaadjes te hergebruiken.

Rozen vind ik echt prachtige bloemen en om de hele zomer van mijn rozen te genieten knip ik de bijna uitgebloeide bloemen altijd uit de struik (bij het eerste 5-blad afknippen) zodat er weer nieuwe bloemen komen.

Omdat ik het zo zonde vond om de eigenlijk nog mooie rozenblaadjes weg te gooien ben ik op zoek gegaan naar recepten om met rozenblaadjes te maken.

En ik heb vele recepten gevonden.

Een heel makkelijk recept om mee te beginnen is dat van rozen azijn.

 

 

Recept voor rozenazijn

Verzamel een pot vol met verse rozenblaadjes. (laat de rozenblaadjes altijd eerst een tijdje uitgespreid liggen zodat eventuele insecten en spinnetjes nog kunnen ontsnappen, insecten azijn is niet echt aantrekkelijk!).

Zorg ook altijd dat je rozenblaadjes onbespoten zijn, zeker als je de azijn voor je salades wilt gebruiken. Rozen die je in de bloemenwinkel koopt zijn meestal bespoten dus niet geschikt voor je rozenazijn. (Tenzij je biologische rozen kunt kopen).

Als je geen verse rozenblaadjes hebt dan kan je ook gedroogde rozenblaadjes gebruiken, dat werkt ook goed.

Neem de hoeveelheid azijn die in je glazen pot past en breng deze azijn aan de kook. Niet door laten koken, als de azijn kookt kun je die meteen van het vuur halen.

En giet de azijn dan in de glazen pot die je gevuld hebt met de rozenblaadjes.

Je zult zien dat de rozen meteen hun kleur af gaan geven.

 

 

 

Doe de deksel op de pot, let op dat dit geen metalen deksel is want die gaat reageren met de azijn.

Dus het liefst een pot met plastic deksel of leg een stukje vershoudfolie over de pot en doe dan de deksel erop zodat die niet aanraking komt met de azijn.

Laat de azijn nu zo’n 4 weken op een donkere plaats trekken zodat de geur en kleur van de blaadjes geheel aan de azijn worden afgegeven.

Giet de azijn dan door een zeef in een mooie fles of voorraad glas.

Dit is natuurlijk ook een heel leuk en origineel cadeau.

Bewaar de azijn wel op een donkere plaats anders verliest hij zijn kleur.

De eerste paar maanden is de kleur het meest intensief. De azijn is echter minimaal 1 jaar houdbaar.

je kan voor dit recept zowel gewone azijn als appel azijn nemen. Gebruik je appelazijn dan krijgt je rozen azijn nog de voordelen van de appelazijn erbij.

Ik heb dit keer gewone witte azijn genomen omdat ik mijn fles appelazijn heb laten vallen en geen andere meer in huis had.

Gebruik

De rozenazijn is niet alleen prachtig om te zien maar ook zeer fijn om te gebruiken.

Het werkt verkoelend dus is perfect om te gebruiken bij insectenbeten, jeukende plekjes en natuurlijk als verkoelende after sun. Doe hiervoor gelijke delen rozenazijn en water in een spray fles en bewaar in de koelkast.

Rozen azijn kan je ook perfect gebruiken om je haar na het wassen mee uit te spoelen, of aan je badwater toe te voegen, het maakt je badwater zachter en geeft het een prachtige kleur.

Je zou het ook in je schoonmaakproducten kunnen gebruiken maar dan moet je wel even testen of de kleur geen vlekken geeft op bijvoorbeeld witte meubels.

Hetzelfde geldt voor wasverzachter, dat kan wel bij donkere was maar bij witte was zou ik het niet aanbevelen tenzij je de was graag roze wilt hebben.

Je kunt de azijn natuurlijk ook voor een vinaigrette gebruiken.

Rozenazijn schijnt ook zeer goed te werken bij rosacea. Doe hiervoor 1 deel rozenazijn en 1 deel water in een flacon. Goed schudden en ‘s ochtends en ‘s avonds na het reinigen met een wattenschijfje aanbrengen. Ik heb zelf geen ervaring maar het is de moeite waard om het te proberen.

Veel succes met dit heerlijke recept en ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen. Ik zou het leuk vinden als je ze hieronder achter laat.