Broodpudding met appel en kokos

Broodpudding is een ideale manier om oud brood op te maken. En ook nog eens heel erg lekker. Als je googled op broodpudding vind je heel veel verschillende recepten maar dit is toch wel mijn favoriet. Ik geef je het ‘normale’ en het vegan recept en beide zijn heerlijk.

Zelf bewaar ik mijn restjes oud brood in de vriezer en als ik dan genoeg heb maak ik er broodpudding van (en soms ook tosti’s of wentelteefjes, je kunt natuurlijk veel meer doen met oud brood)

Wat heb je nodig voor broodpudding

500 gram oud brood

50 gram boter of kokosolie voor de vegane variant

500 ml. (plantaardige) melk

250 gram oerzoet of eventueel normale suiker

1 zakje vanille suiker

40 gram geraspte kokos

1 ei of voor de vegane variant een papje van drie eetlepels water met 1 eetlepel gemalen lijnzaad (is ook nog gezonder)

1 appel

een ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden

Neem een grote kom en breek hierin het brood in kleine stukjes.

Laat de boter/kokosolie smelten en giet dit samen met de melk over het brood.  Meng dit goed door en laat het 5 minuten staan zodat het brood lekker zacht wordt.

Ondertussen schil je de appel en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.

Voeg dan de appel en alle overige ingrediënten toe en kneed het geheel met de hand goed door.

Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal of springvorm. Ik heb een ronde ovenschaal gebruikt met een doorsnee van 26 cm.

Even gladstrijken en dan 1 uur bakken in de oven. Hou je broodpudding de laatste 10 minuten even in de gaten zodat deze niet te donker wordt.

Je kunt de broodpudding lauwwarm eten maar ik zelf vind de broodpudding het lekkerst als hij helemaal afgekoeld is en alle smaken goed in het brood getrokken zijn.

Welke soorten brood kan je gebruiken?

Eigenlijk kan je elke soort brood gebruiken. Of het nu een baguette in stukjes is, Turks brood, oude croissants, brioche, challah of gewoon sneetjes witbrood, dat maakt niet uit.

Houd hierbij wel rekening met het feit dat het ene brood zoeter en vetter is dan het ander. Dus de smaak kan iedere keer weer anders zijn afhankelijk van het soort brood dat je gebruikt hebt.

Volkoren brood kan natuurlijk ook, alleen is de kans dat de broodpudding droog wordt hierbij wat groter, dan zou je iets meer melk en boter/kokosolie toe kunnen voegen.

Heb jij al eens broodpudding gemaakt?