Gefermenteerde rode uien, heel erg lekker en zeer gezond
Dit recept voor gefermenteerde rode uien is heel erg simpel, maar zeer lekker! En dus ook een ideaal recept als je net begint met fermenteren.
Deze gefermenteerde rode uien zijn anders dan ingemaakte rode uien. Inmaken doe je met azijn, suiker en kruiden en rode uien fermenteren doe je alleen met water en zout. Door de aanwezige goede bacteriën op de uien maak je in combinatie met water en zout hier een heerlijke en super gezonde gefermenteerde groente van.
Gefermenteerde voeding is namelijk meer dan gewoon gezonde voeding. Het zit vol functionele micro-organismen en probiotische bacteriën die een gezonde darmflora (ook wel microbioom genoemd) nodig heeft. Hier kan je meer lezen over alle voordelen van fermenteren.
Daarnaast bevatten uien van nature ook prebiotica, dit zijn de onverteerbare vezels die onze darm bacteriën heerlijk vinden. Dus je slaat twee vliegen in één klap met dit recept.
Met deze gefermenteerde uien maak je elke salade een stuk lekkerder en van elke ( zuurdesem) boterham een feestje (ook voor je goede darm bacteriën) .
Ingrediënten voor de gefermenteerde rode uien:
- Rode uien
- 500 ml water
- 10 gram zeezout of himalaya zout (puur zout zonder toevoegingen)
- Optioneel een blaadje laurier of een handje peterselie en wat mosterzaad.
Bereidingswijze
Maak eerst het pekelwater door het zout op te lossen in het water en zet dit opzij. Snijdt de uien in dunne ringen en doe ze in een schone pot van 500 ml. Druk ze goed aan zodat de pot helemaal vol zit met uien. Vul aan met het pekelwater. Zorg ervoor dat de uien goed onder het pekelwater blijven staan. Dit kan je doen door gebruik te maken van speciale verzwaringsstenen zoals deze of deze. Of je kunt heel klein schaaltje of potje nemen dat precies in de pot past en ervoor zorgt dat de uien niet gaan drijven. Laat dit vervolgens één week staan om te fermenteren. Zet de pot wel op een schoteltje of in een schaaltje want door het fermentatieproces kan er een beetje vocht ui de pot ontsnappen. Na een paar dagen zal je activiteit zien in je pot en zie je luchtbubbeltjes naar de oppervlakte stijgen. Het fermentatie proces is in volle gang.
Je kan na 5-6 dagen even proeven of je ze lekker vind. Vind je ze goed? Doe het in de koelkast om het fermentatieproces stil te zetten. En anders kan je ze nog een paar dagen langer laten fermenteren. Hoe langer je ze buiten de koelkast laat staan des te zuurder zullen ze worden.
Varianten
Je kunt ook een handje peterselie en wat mosterdzaad tussen de uienringen verdelen. Of een laurierblaadje in de pot leggen. Dit geeft net weer even een andere smaak aan je uien.