Havermout appel crumble
Deze havermout appel crumble is heerlijk knapperig aan de bovenkant met daaronder lekkere zachte, frisse appel.
En je kunt ze makkelijk wecken waardoor je altijd wat lekkers in de kast hebt voor onverwacht lekkere trek (of bezoek).
Dit gerecht is ook ideaal om oude appels op te maken!
Met een paar extra ingrediënten tover je je appels in no time om tot een heerlijk nagerecht (of als gebakje bij de koffie of thee).
Door de havervlokken in het kruimeldeeg krijgt je topping bovendien een lekkere crunch.
En doordat je de appel crumble maakt in kleine 250 ml. glazen potjes heb je precies een lekker hapje voor tussendoor en heeft ieder zijn eigen potje. Je kunt de potjes dan ook nog wecken en ze zo langer houdbaar maken.
Mocht je geen kleine weckpotjes hebben dan kan je natuurlijk ook een grotere bakvorm of muffin vormpjes gebruiken en daarin de havermout appel crumble maken.
Wat heb je nodig voor je havermout appel crumble
Dit is voldoende voor 8 250 ml. glazen potjes
Voor de vulling:
- 4 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 50 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet
- 1 theelepel kaneel
- een paar druppels citroensap
- een handje rozijnen
Voor het crumble deeg:
- 150 gram speltmeel of eenkoorn meel (bij voorkeur zelf gemalen)
- 150 gram havervlokken (bij voorkeur biologisch en volkoren)
- 150 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet
- 200 gram biologische grasboter
- 1 theelepel kaneel
Gebruiksaanwijzing
Verwarm de over voor op 175 graden.
Snijd de appel in kleine blokjes en besprenkel ze met het citroensap. Meng de suiker samen met de kaneel en voeg dit met rozijnen bij de appels. Zet even apart.
Maak nu de crumble door een kruimelig deeg te kneden van het meel, de havervlokken, suiker, kaneel en boter.
Vet de potjes in met een beetje boter en doe dan de appelvulling onderin. Druk de appels goed aan zodat je zoveel mogelijk appel in de potjes krijgt, de appels slinken namelijk behoorlijk als ze gebakken worden. Vul je potjes tot de helft met de appelvulling.
Verdeel nu het crumble deeg over de appelvulling, zorg ervoor dat het deeg niet boven de weckpotjes uitkomt en maak de rand van de potjes goed schoon, anders kan je ze straks niet meer wecken. (als je ze niet wilt wecken maakt het natuurlijk niet uit).
Zet de weckpotjes (zonder deksel) nu voor 35-40 minuten in de oven en totdat de bovenkant van je havermout appel crumble mooi bruin is.
Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze meteen eten. Je eet de appel crumble direct uit het potje.
Deze havermout appel crumble is heerlijk met een toefje gewone slagroom, roomkefir (kefir gemaakt van slagroom) of met kokosslagroom.
Kokosslagroom maken:
Neem een blikje kokosmelk en leg deze een paar uur, het liefst een nacht, in de koelkast. Schep vervolgens de dikke kokosroom uit het blik, maar laat het kokoswater onderin zitten. Als je de slagroom wat zoeter wilt kan je nog wat honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker toevoegen. En eventueel nog een snufje kaneel en vanille, klop luchtig met een mixer. Genieten maar!
Roomkefir maken
Neem 500 ml. room van minstens 32% vet zonder toevoegingen. Dus alleen pure (slag)room en maak hiervan kefir zoals je dat met melkkefir zou doen. Na 24 uur fermenteren is je roomkefir klaar en is de room verandert in een heerlijke frisse crème die in de koelkast zelfs nog wat steviger wordt. Zeker als je de roomkefir nog even goed doorroert voordat deze in de koelkast gaat.
Wecken
Als je de havermout appel crumble wilt bewaren dan kan je ze makkelijk wecken, geweckt blijven ze minimaal 3 maanden goed buiten de koelkast en heb je altijd wat lekkers bij de hand als er eens onverwacht gasten komen, of als je zelf lekkere trek hebt.
Ik heb de Pearl Sympl Luna preserving mason jars gebruikt en die zijn hiervoor erg geschikt.
Je kunt de potjes meteen wecken als ze uit de oven komen. Leg de dekseltjes van de mason jars met de rubber ring in een pannetje met heet water zodat ze gesteriliseerd zijn. Maak de randen van de potjes nogmaals goed schoon en leg er dan de schone, gesteriliseerde dekseltjes op en sluit af met de ring. Vingervast aandraaien dus niet te strak en dan 30 minuten wecken op 90 graden.
Als je precies wilt weten hoe je met de Pearl Mason jars kunt wecken dan kan je ook deze video bekijken.
Eet smakelijk!