Melkkefir, gezond voor je darmen en makkelijk te maken

Melkkefir, gezond voor je darmen en makkelijk te maken

Melkkefir maken is super easy en veel lekkerder (en gezonder) dan de melkkefir die je in de winkel kunt kopen.

Oorsrponkelijk is melkkefir afkomstig uit de Kaukasus en werd gemaakt door koeien- of schapenmelk te laten fermenteren met melkkefir korrels. Traditioneel werd de melk gefermenteerd in zakken van schaapsleer die naast de huisdeur hingen. Iedere keer als er bezoek kwam dan klopten ze op de zak. Dit zorgde ervoor dat de melk en kefirkorrels goed gemengd bleven. Het woord ‘kefir’ schijnt af te stammen van het turkse woord ‘keyif’ wat zoveel betekend als genoegen, plezier, verukkelijk.

Melkkefir wordt nog steeds gemaakt met alleen maar melk en kefirkorrels maar niet meer in een zak van geitenleer. We doen het nu in een glazen fles of pot en je doet er in ieder geval je darmflora een groot plezier mee. De goede bacteriën in de melkkefir zijn namelijk heel goed voor je darmen en helpen ze om beter te functioneren.

In het kort komt het er op neer dat je de kefirkorrels met melk in een glazen (weck) pot ongeveer één dag lang op kamertemperatuur laat fermenteren (= rijpen). Daarna zeef je het met een plastic zeef. De melkkefir is dan klaar en  je kunt het direct drinken (of eerst even lekker koud laten worden in de koelkast) en de korrels gaan opnieuw in de pot met een verse portie melk.

 

melkkefir

 

Benodigdheden om melkkefir te maken

  • dierlijke melk (koemelk, geitenmelk of schapenmelk) bij voorkeur biologisch en geen lang houdbare melk
  • melkkefir korrels
  • glazen pot met 1 liter inhoud of een Kefirko glas
  • plastic bolzeef (een metalen zeef kan de kefirkorrels aantasten tenzij je echt 100% zeker weet dat je zeef van rvs gemaakt is, die kan je wel gebruiken)
  • glazen maatbeker
  • glazen fles

 

Stappenplan

Een goede richtlijn om mee te starten is 1 gram melkkefir korrels op 100 ml. melk. Afhankelijk van de temperatuur (in de zomer als het warm is rijpt de kefir sneller dan in de winter), de melk, de kwaliteit van de korrels en hoe zuur je de kefir wilt hebben kan je ook meer of minder korrels gebruiken maar daarmee kan je later zelf experimenteren.

Je kunt beginnen met 500 ml. melk en 5 gram melkkefir korrels.

Doe de  melkkefirkorrels in de (weck)pot of in een Kefirko pot samen met 0,5 l. melk en roer even voorzichtig door. Laat deze minstens 24 uur op een redelijk donkere plaats op kamertemperatuur staan (de pot hoeft niet in de kast maar kan beter niet voor het raam of in de zon staan). Roer ongeveer halverwege de rijpingstijd met ’n pollepel de massa heel voorzichtig om, zodoende komt alle melk goed in contact met de korrels en is de kwaliteit gelijkmatiger.

Na 24 uur zou de kefir klaar moet zijn Dit kan je zien als de melk redelijk ingedikt is en de kefirkorrels samen met de ingedikte melk bovenop drijft. Onderin en ook ’n beetje aan de zijkant, word ’n lichtgeel doorzichtige, wei-achtige vloeistof zichtbaar. Is dit niet het geval laat je kefir dan rustig nog 12 uur staan. Is de kefir klaar dan gaan we naar de volgende stap:


Melkkefir oogsten

Giet de gehele inhoud v.d. weckpot door de zeef in de maatbeker. Gebruik zo nodig ’n klein beetje melk om d.m.v. schudden de laatste plakkerige kefirresten uit de weckpot te krijgen.
Laat de kefir goed uitlekken. Oefen géén druk uit op de korrels, roer de korrels voorzichtig om zodat ook de dikkere kefir uit de zeef in de maatbeker terecht komt.

Giet nu de melkkefir in een glazen fles en sluit deze af. Als je ’n goed afsluitbare fles gebruikt, zal de melkkefir nog koolzuurgas ontwikkelen en krijg je een heerlijk bruisend, fris drankje. Gekoeld uit de koelkast smaakt ’t beste, maar dat hoeft niet. Als de melkkefir echter buiten de koelkast blijft staan zal deze nog narijpen en zuurder worden. In de koelkast wordt dit proces nagenoeg gestopt.

Als je de melkkefir langer dan een paar dagen wilt bewaren ontlucht dan elke dag even de fles want de druk blijft ook toenemen en je zou niet de eerste zijn waar een fles melkkefir “ontploft”. Of gebruik een Kefirko bewaarfles of een weckfles , hier kan door het rubber het gas ontsnappen en ontstaat geen gevaar voor ontploffing. 

Je kunt de melkkefir zo drinken maar het is ook heerlijk om deze te verwerken in een smoothie met vers fruit of je kunt er brood mee bakken of melkkefir kaas mee maken.

Liesbet M
Door

Liesbet M

op 27 Jan 2022

Fijn dat je het zo goed uitlegt in je filmpje. Vanaf wanneer kan je geitenmelk gebruiken om kefir te maken? Alvast bedankt voor je antwoord.

Reactie plaatsen