Melkkefir, gezond voor je darmen en makkelijk te maken
Kefir en kombucha
Monica Can
Kefir en kombucha
5 min
20

Melkkefir, gezond voor je darmen en makkelijk te maken

5 min
20

Melkkefir maken is super easy en veel lekkerder (en gezonder) dan de melkkefir die je in de winkel kunt kopen.

Oorsrponkelijk is melkkefir afkomstig uit de Kaukasus en werd gemaakt door koeien- of schapenmelk te laten fermenteren met melkkefir korrels. Traditioneel werd de melk gefermenteerd in zakken van schaapsleer die naast de huisdeur hingen. Iedere keer als er bezoek kwam dan klopten ze op de zak. Dit zorgde ervoor dat de melk en kefirkorrels goed gemengd bleven. Het woord ‘kefir’ schijnt af te stammen van het turkse woord ‘keyif’ wat zoveel betekend als genoegen, plezier, verukkelijk.

Melkkefir wordt nog steeds gemaakt met alleen maar melk en kefirkorrels maar niet meer in een zak van geitenleer. We doen het nu in een glazen fles of pot en je doet er in ieder geval je darmflora een groot plezier mee. De goede bacteriën in de melkkefir zijn namelijk heel goed voor je darmen en helpen ze om beter te functioneren.

In het kort komt het er op neer dat je de kefirkorrels met melk in een glazen (weck) pot ongeveer één dag lang op kamertemperatuur laat fermenteren (= rijpen). Daarna zeef je het met een plastic zeef. De melkkefir is dan klaar en  je kunt het direct drinken (of eerst even lekker koud laten worden in de koelkast) en de korrels gaan opnieuw in de pot met een verse portie melk.

De gezondheidsvoordelen van kefir:

Omdat kefir heel rijk is aan probiotica, is het een van de gezondste voedingsmiddelen om te nuttigen, met grote voordelen voor je gezondheid.



1. Kefir heeft een hoge voedingswaarde

Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora.

Daarnaast bevat kefir heel veel mineralen en vitaminen. Zoals magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2. En vooral dat laatste is heel belangrijk.

Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol in je calciumhuishouding. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je uit kefir en andere producten binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals je botten en tanden.

2. Kefir bevordert de stoelgang

Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen.

Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).

Probiotica spelen ook een grote rol in bijvoorbeeld de bestrijding van verschillende soorten diarree.

Als je dus last hebt van maag- en/of darmproblemen, kan het helpen om regelmatig een portie kefir te gebruiken.

3. Kefir helpt tegen stress en zorgt voor een betere slaap

Onze vaak drukke en hectische leefstijl zorgt voor stress en dit slaat ook op onze darmen. Hierdoor vermindert je gezondheid en voel je je minder fit en vitaal.

Maag- en darmklachten dragen vaak bij aan stress-gerelateerde symptomen zoals depressie en angsten. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel waarbij de stress darmklachten veroorzaakt en deze darmklachten veroorzaken dan ook weer stress gerelateerde symptomen.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat probiotica een positieve invloed hebben op klachten die te maken hebben met stress, depressie en angsten. Menselijke proefpersonen die probiotica innamen, vertoonden aanwijsbaar minder symptomen en klachten. En die ervaring kan ik zelf delen.

Sinds ik iedere avond voor ik ga slapen een klein glas (ongeveer 200 ml.) melkkefir drink slaap ik beter en voel mij rustiger. De tip heb ik uit deze video van Dr. Berg.

4. Kefir maakt je botten sterker

Osteoporose, of botontkalking,  is het brozer worden van je botten. Je loopt dan meer kans op botbreuken. Vrouwen hebben een grotere kans op osteoporose dan mannen. Het is een veelvoorkomend probleem.

Door te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, kun je je botten weer sterker maken.

Kefir die gemaakt is van volvette zuivel zoals volle melk is natuurlijk een goede bron van calcium.

Maar dat is nog niet alles, melkkefir bevat ook veel vitamine K2, die zoals eerder gezegd een grote rol speelt in onze calciumhuishouding en de dichtheid van onze botten.

Vitamine K2 is bewezen effectief in het voorkomen van botbreuken.

Kefir draagt dus -dankzij de calcium en vitamine K2 die het bevat- bij aan het verminderen van het risico op osteoporose en botbreuken.

Daarnaast wordt de calcium uit melkkefir ook beter opgenomen in ons lichaam dan calcium uit normale melk. Door het fermentatie proces van de kefir worden de voedingsstoffen makkelijker en beter opgenomen door ons lichaam.

Dit zijn maar een paar van de voordelen van het gebruik van melkkefir maar ik hoop dat je overtuigd bent om aan de slag te gaan met deze lekkere en gezonde drank.


melkkefir

Benodigdheden om melkkefir te maken

  • dierlijke melk (koemelk, geitenmelk of schapenmelk) bij voorkeur biologisch en geen lang houdbare melk
  • melkkefir korrels
  • glazen pot met 1 liter inhoud of een Kefirko glas
  • plastic bolzeef (een metalen zeef kan de kefirkorrels aantasten tenzij je echt 100% zeker weet dat je zeef van rvs gemaakt is, die kan je wel gebruiken)
  • glazen maatbeker
  • glazen fles

Hoe kom je aan melkkefir korrels?

Als je goed voor ze zorgt vermeerderen melkkefir korrels zich en kan je ze met anderen delen. Misschien is er iemand in je omgeving die al melkkefir maakt en wat korrels met je wil delen. Heb je die niet dan vind je ook biologische gedroogde melkkefir korrels in de Aromalifestyle shop.

Ik heb ook een video gemaakt met een instructie om deze korrels te starten:




Als je melkkefir korrels actief zijn dan kan je aan de slag met het maken van de melkkefir.

Stappenplan

Een goede richtlijn om mee te starten is 1 gram melkkefir korrels op 100 ml. melk. Afhankelijk van de temperatuur (in de zomer als het warm is rijpt de kefir sneller dan in de winter), de melk, de kwaliteit van de korrels en hoe zuur je de kefir wilt hebben kan je ook meer of minder korrels gebruiken maar daarmee kan je later zelf experimenteren.

Je kunt beginnen met 500 ml. melk en 5 gram melkkefir korrels.

Doe de  melkkefirkorrels in de (weck)pot of in een Kefirko pot samen met 0,5 l. melk en roer even voorzichtig door. Laat deze minstens 24 uur op een redelijk donkere plaats op kamertemperatuur staan (de pot hoeft niet in de kast maar kan beter niet voor het raam of in de zon staan). Roer ongeveer halverwege de rijpingstijd met ’n pollepel de massa heel voorzichtig om, zodoende komt alle melk goed in contact met de korrels en is de kwaliteit gelijkmatiger.

Na 24 uur zou de kefir klaar moet zijn Dit kan je zien als de melk redelijk ingedikt is en de kefirkorrels samen met de ingedikte melk bovenop drijft. Onderin en ook ’n beetje aan de zijkant, word ’n lichtgeel doorzichtige, wei-achtige vloeistof zichtbaar. Is dit niet het geval laat je kefir dan rustig nog 12 uur staan. Is de kefir klaar dan gaan we naar de volgende stap:


Melkkefir oogsten

Giet de gehele inhoud v.d. weckpot door de zeef in de maatbeker. Gebruik zo nodig ’n klein beetje melk om d.m.v. schudden de laatste plakkerige kefirresten uit de weckpot te krijgen.
 Laat de kefir goed uitlekken. Oefen géén druk uit op de korrels, roer de korrels voorzichtig om zodat ook de dikkere kefir uit de zeef in de maatbeker terecht komt.

Giet nu de melkkefir in een glazen fles en sluit deze af. Als je ’n goed afsluitbare fles gebruikt, zal de melkkefir nog koolzuurgas ontwikkelen en krijg je een heerlijk bruisend, fris drankje. Gekoeld uit de koelkast smaakt ’t beste, maar dat hoeft niet. Als de melkkefir echter buiten de koelkast blijft staan zal deze nog narijpen en zuurder worden. In de koelkast wordt dit proces nagenoeg gestopt.

Als je de melkkefir langer dan een paar dagen wilt bewaren ontlucht dan elke dag even de fles want de druk blijft ook toenemen en je zou niet de eerste zijn waar een fles melkkefir “ontploft”. Of gebruik een Kefirko bewaarfles of een weckfles , hier kan door het rubber het gas ontsnappen en ontstaat geen gevaar voor ontploffing. 

Je kunt de melkkefir zo drinken maar het is ook heerlijk om deze te verwerken in een smoothie met vers fruit of je kunt er brood mee bakken of melkkefir kaas mee maken.

Hieronder heb ik nog een video voor je geplaatst waarin je kunt zien hoe ik mijn melkkefir maak.



Reacties
Categorieën