simpel leven
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
7 min
6

Simpel leven is ok! 5 tips voor een simpeler leven

7 min
6

Misschien merk je het al als je mijn blog al een tijdje volgt, ik ben een groot voorstander van een simpel leven. En hoewel ik hier een groot voorstander van ben is het toch niet zo makkelijk als het lijkt om simpeler te gaan leven.

Voor mij is het ultieme doel om te kunnen genieten van een simpel leven en ok zijn met het feit dat ik zoveel mogelijk producten zelf wil maken. Dat ik wil genieten van eigen gemaakte maaltijden met mooie, biologische, basis ingrediënten en tijd te hebben voor mijn 'ouderwetse' hobby: borduren. En ik zou eigenlijk ook best wel weer meer zelf willen naaien en dat beter willen leren. Maar ja, een druk bedrijf en dito leven maakt dat niet altijd mogelijk.

Zelfvoorzienend leven

Ook zou ik graag meer zelfvoorzienend willen leven. Mijn droom is een huis in de bergen met een grote groentetuin en fruitbomen, een voorraad aan geweckte en gefermenteerde levensmiddelen, een 'root cellar' en natuurlijk een mooie houtoven om zelf mijn brood te bakken.

Daarnaast een eigen watervoorziening en (gedeeltelijk) zelf stroom opwekken hoort hier ook bij. We zijn al aardig op weg naar deze droom. Het huis is er inmiddels maar er moet nog wel e.e.a. gebeuren voordat wij zover zijn dat we deze droom ook echt kunnen gaan leven. Maar de weg ernaar toe is ook een leuke reis.

Ik maak natuurlijk al mijn eigen natuurlijke huishoud- en huidverzorgingsproducten.  En ik 'oefen' nu alvast met inmaken van voedsel, fijne broodrecepten en ik deel mijn ervaringen met je op Aromalifestyle. Persoonlijk hoef ik niet helemaal 'off grid' te leven, ik vind wat comfort toch ook wel fijn. Maar het kan allemaal wel wat minder. En daar zit volgens mij het probleem.


simpel leven


Is een simpel leven moeilijk?

Eigenlijk zou dat natuurlijk niet het geval moeten zijn.  Een simpel leven zou simpel moeten zijn, toch? Maar in onze maatschappij is het helemaal niet zo eenvoudig om simpel en rustiger (ofwel slow) te leven. Er is nog steeds de druk in onze maatschappij om vooral maar meer te bezitten, meer te kopen en meer te doen. De media speelt hier natuurlijk een grote rol bij en ook de verwachtingen van ons als consument. We willen alles steeds sneller ontvangen en hebben geen geduld meer om op iets te wachten.  En ja, ik betrap mezelf hier ook wel eens op.

We krijgen door social media allerlei producten voorgeschoteld op basis van onze zoekopdrachten en wat onze aandacht heeft en dan is het ineens heel verleidelijk om de producten te bestellen die toch al jouw aandacht hadden. Wij maken dan vaak onze keuzes gebaseerd op angst. Angst om iets te missen of er niet bij te horen. Daar spelen de fabrikanten natuurlijk graag op in met hun media campagnes.

En als we de tv of radio aanzetten dan komt het wereldnieuws gelijk onze huiskamer en ons leven binnendringen. En dat is meestal alleen maar negatief nieuws omdat dat nu eenmaal beter verkoopt dan positieve verhalen. Terwijl er ook voldoende positieve dingen gaande zijn in de wereld maar wij horen alleen het nieuws dat door een paar mensen voor ons geselecteerd wordt.


5 Tips voor een simpeler leven

Als je er een beetje je best voor doet dan kan je zeker simpeler en rustiger leven. En het is niet altijd makkelijk maar waar een wil is, is een weg.  Deze tips ga ik zelf ook toepassen in mijn leven en misschien kunnen we het samen doen.
1. Beperk de hoeveelheid nieuws die je binnen krijgt.

Nieuws is voor je brein wat suiker is voor je lichaam, het is verslavend. Het brein hoort graag de sensationele verhalen en interpreteert dat dan als vaak voorkomend en het lijkt dan wel alsof de wereld alleen nog maar negatief is.

Het verschil tussen nu en 'vroeger' is dat we lang geleden maar 1 keer per dag het nieuws zagen en dat was 's avonds in het journaal. Tegenwoordig worden we de hele dag op de hoogte gehouden van al het 'slechte' nieuws in de wereld. Ik vraag me dan ook echt af of het vroeger nu echt zoveel beter was of dat we gewoon veel minder meekregen van wat er allemaal gebeurde in de wereld en we ons meer op onszelf konden concentreren.

Verwijder alle nieuws apps van je telefoon en beperk het gebruik van social media zoals Facebook tot een minimum.  Het voordeel van apps zoals Instagram en Pinterest is dat je je feed daar kunt vullen met veel meer positieve berichten door alleen de accounts te volgen die dat delen waar jij blij van wordt.

Als je het nieuws toch een beetje wilt volgen doe dit dan selectief en bepaal voor jezelf hoeveel tijd je hieraan wilt besteden en wanneer. En hou je hier ook aan! En vergeet nooit, aan elk nieuwsbericht zitten meerdere kanten waarvan wij er meestal maar één horen.

2 Consuminderen

Het ligt natuurlijk voor de hand, minder spullen leidt tot een simpeler leven. Dus ga ontspullen. Ruim op, koop minder, maak meer zelf (daarvoor vind je hier genoeg inspiratie 👍) en probeer of je kapotte spullen kunt (laten) repareren. Koop geen 'fast' fashion maar geef liever wat meer uit aan een paar mooie basis stukken voor een 'capsule wardrobe' of naai het zelf!

Consuminderen brengt niet alleen meer rust in je leven maar is ook enorm belangrijk voor ons milieu.

Wil je graag iets kopen? Hanteer dan deze regel: denk over elke aankoop 3 dagen na en bedenk of je het echt nodig hebt. Is het antwoord dan ja dan kan je het kopen.


3. Hou je aandacht erbij

We hebben vaak de neiging om veel dingen tegelijk te doen. Multitasken is heel gewoon in onze maatschappij. Misschien herken jij je ook wel in het rennen om de tijd bij te houden en het afvinken van to do lijstjes? Het optimaliseren van efficiëntie heeft ons tot een soort machines gemaakt.

Maar probeer dit eens niet te doen. Doe ieder ding wat je doet met aandacht en laat je niet afleiden. Werk je taken rustig achter elkaar af en laat je niet opjagen.

Probeer ook te genieten van de dingen die je doet. En ook als de taken niet zo leuk zijn probeer ze dan leuker te maken. Zet een fijn muziekje op of beloon jezelf als je weer een taak met volledige aandacht hebt gedaan, ook als die niet zo leuk was.

En eerlijk is eerlijk, dit is een punt waar ik zelf ook nog echt aan mag werken.
4. Maak tijd voor ontspanning

De kloktijd zoals wij die kennen is van origine iets wat wij zelf gemaakt hebben. Onze dagen, maanden en jaren zijn een menselijke uitvinding. In de natuur is er alleen de tijd van de zon die op- en ondergaat en de daarbij behorende jaargetijden.

Wij hebben tijd een prominente rol gegeven in ons leven. We hebben zelfs de uitdrukking 'tijd is geld' en we vergeten vaak om rustiger aan te doen en even stil te staan. De gevolgen hiervan zijn merkbaar in onze maatschappij. Mensen met een burnout of langdurige ziektes die ontstaan door stress zijn er genoeg.

Probeer ook voldoende rust te nemen. Al zijn het maar kleine pauzes waarin je even helemaal niets doet (dus ook niet je telefoon pakken om even de berichten te checken).

En ja, dit is voor mij nog een behoorlijk aandachtspunt.  Als ik eenmaal aan het werk ben dan vind ik het moeilijk om het los te laten om pauze te nemen. Dan wil ik het liefst doorgaan. Maar ik doe mijn best en het gaat met kleine stapjes steeds beter.

Zorg ook voor voldoende tijd voor jezelf, ook als je een druk gezin hebt. Je bent voor iedereen (inclusief jezelf) een betere persoon als je goed voor jezelf zorgt en je batterij regelmatig op kunt laden.

Op Aromalifestyle vind je genoeg recepten om heerlijke bad- en douche oliën te maken met ontspannende etherische olie of doe eens een fijne etherische olie in de diffuser.  Bijvoorbeeld met deze diffuser composities.


5. Kies voor simpele producten

Maak bewustere keuzes als je gaat inkopen en koken. Kies goede kwaliteit voeding en kook zelf simpele maar gezonde gerechten. Zorg voor een voorraad van lekkere, gezonde snacks en tussendoortjes die je al klaar hebt gemaakt. Maak eens zelf een ontbijtkoek of deze ahorn koekjes beide zonder geraffineerde suiker.  Vermijdt zoveel mogelijk kant- en klaar producten die vol zitten met schadelijke ingrediënten zoals geraffineerde plantaardige oliën, fructose-glucose siroop en smaak- en kleurstoffen.

Kook in goede pannen van bijvoorbeeld roestvrijstaal, emaille of gietijzer. Vermijd pannen met teflon coating.  Bak in bakblikken van gietijzer, emaille, glas of porselein. Er zijn genoeg mogelijkheden en ik zal hier binnenkort ook nog een keer een artikel over schrijven.

Ik heb het hierboven ook al aangehaald maar kies ook bij kleding liever voor duurzaam geproduceerde producten. Liever wat minder van betere kwaliteit dan fast fashion vol met giftige kleurstoffen (die jij dan weer op je huid krijgt, wat ons grootste orgaan is). Om nog maar niet te spreken van de omstandigheden waaronder deze kleding gemaakt wordt.

Kortom, als je iets koopt kies dan voor duurzame, eenvoudige producten die lang meegaan. Of ga eens langs de kringloop.

Komende tijd zal ik meer met je gaan delen over zelfvoorzienend, duurzaam en simpel leven en krijg je van mij ook nog meer fijne recepten om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken om de overstap te maken.

We kunnen onze maatschappij en de wereld alleen veranderen als we zelf de eerste stap zetten en ook al is die nog zo klein. Alle beetjes helpen!

Reacties
Categorieën