pompoenpuree
Basis recepten
Monica Can
Basis recepten
4 min
2

Pompoenpuree zelf maken

4 min
2

Herfsttijd is pompoentijd en overal zie je weer de lekkerste recepten opduiken met pompoenpuree. Vooral op Amerikaanse websiites en Youtube kanalen vind je nu veel recepten met pompoenpuree. Het is in Nederland echter niet zo makkelijk om pompoenpuree in de supermarkt te kopen. Maar het is echt super simpel om zelf te maken. Ik rooster al jaren pompoenen en maak hier puree van. Omdat het zo'n eenvoudige manier is om ze klaar te maken en te bewaren.

Het zijn slechts een paar eenvoudige stappen om het hele jaar door genoeg pompoenpuree bij de hand te hebben!

 Ik heb altijd een paar potten pompoenpuree in de vriezer, die perfect zijn om toe te voegen aan mijn favoriete pompoenrecepten, zoals zuurdesem pompoenmuffins, pompoensoep, pompoenkoekjes , pompoenbrood of een heerlijke pumpkin spice bodyscrub.

Pompoenpuree is zo veelzijdig en makkelijk te maken dat je het dit jaar vast zelf wilt doen. En nog een ander voordeel is dat je weet wat er in je pompoenpuree zit. Namellijk alleen maar pompoen en geen andere onuitspreekbare ingrediënten.

Waarom zou je pompoenpuree willen maken?

HEERLIJK: Zelfgemaakte puree is veel beter dan ingeblikte pompoen uit de winkel! Het roosterproces concentreert de smaak en je kunt je pompoen op smaak brengen zoals je zelf wilt!

ZO MAKKELIJK: Pompoenen roosteren en puree maken is grotendeels een passieve activiteit. Zodra de pompoen is voorbereid, stop je hem gewoon in de oven en ga je verder met je leven. Een uur later moet je weer even aan de pompoen denken en hem uit de oven halen. Laat het dan afkoelen, pel de schil eraf en pureer. Het is bijna te makkelijk!

ZO GEMAKKELIJK: Als je vaak pompoen nodig hebt voor je favoriete pompoensoep dan is het super makkelijk om altijd pompoenpuree bij de hand te hebben.

Als je een moestuinier bent of graag seizoensgroente gebruikt, dan moet je weten hoe je die hele pompoen kunt veranderen in een makkelijk te gebruiken puree. Het neemt minder ruimte in dan de hele pompoenen, is ook nog goedkoop en een geweldige manier om je afval te verminderen!

Benodigdheden

Om je pompoen te kunnen roosteren en deze heerlijke puree te maken, moet je de volgende benodigdheden verzamelen:

- Scherp mes

- Snijplank

- Grote lepel

- Bakplaat

- Bakpapier of siliconen bakvel

- Keukenmachine of staafmixer

- Inmaaktrechter (optioneel)

- Inmaakpotten of diepvriesbestendige bakjes


Ingrediënten

Verse pompoen: Tijdens de herfst kun je meestal overal verse pompoenen vinden, inclusief je lokale supermarkt, lokale boerderij, je favoriete boerenmarkt en meer. De beste pompoenen zijn meestal aan de kleinere kant, maar je kunt zelfs enorme snijpompoenen roosteren! Je kunt eigenlijk alle eetbare pompoenen gebruiken voor dit recept. Ik gebruik graag hokaido pompoen omdat ik deze makkelijk in de biologische variant kan krijgen.

Hoe je een hele pompoen roostert:

1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat

2. Spoel je pompoen af om hem schoon te maken. Draai de pompoen op zijn kant en verwijder de steel.

3. Plaats de pompoen rechtop, centreer je mes waar de steel zat, en duw het mes helemaal naar beneden om de pompoen open te splitsen.

4. Gebruik een grote lepel om de zaden en draderige stukjes uit je pompoen te verwijderen.

5. Prik gaatjes in de pompoenen met een scherp mes of vork. Plaats de pompoenen met de buitenkant naar boven op de bakplaat.

6. Rooster 50-80 minuten, afhankelijk van de grootte van je pompoen. Als het klaar is, zal de schil inkrimpen en zal het vruchtvlees van de pompoen zeer zacht zijn.

7. Haal uit de oven en laat de pompoen 30 minuten tot een uur afkoelen voordat je de schil van het vruchtvlees afpelt. Gebruik eventueel een schilmesje of lepel.

Hoe maak je pompoenpuree

Nadat je het vruchtvlees uit de pompoen hebt gehaald, is het ongelooflijk eenvoudig om je eigen pompoenpuree te maken!

1. Voeg al het gekookte pompoenvlees toe aan de kom van je keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt kan je ook een staafmixer gebruiken.

2. Mix tot de pompoen een gladde, romige consistentie heeft.

3. Bewaar de pompoenpuree in inmaakpotten en bewaar het in de koelkast voor 5-6 dagen.


Hoe je pompoenpuree invriest in inmaakpotten

Potjes met met pompoenpuree in de vriezer zijn echt een uitkomst. Heel handig om op voorraad te hebben. Ik gebruik zelf de Pearl Sympl 250 ml. mason jars. Daarin past bijna 1 cup pompoenpuree.  Super handig als je vaak Amerikaanse recepten gebruikt waarin ze met cupmaten werken.  Je kunt natuurlijk ook grotere glazen of andere diepvriesbakjes gebruiken om je pompoenpuree in te vriezen.

1. Gebruik een inmaaktrechter om je glazen  met de pompoenpuree te vullen. Doe de potten niet te vol en laat tenminste 2,5 cm. vrij tot aan de bovenkant van de pot. De puree zal waarschijnlijk iets uitzetten tijdens het bevriezen en zo voorkom je dat je potten kapot gaan in de virezer.

2. Koel de potten om ervoor te zorgen dat de puree zo koud mogelijk is.

3. Verplaats de gekoelde potten naar de vriezer en laat ze 's bevriezen.

4. Als je pompoenpuree nodig hebt laat deze dan bij voorkeur in de koelkast ontdooien.

Bevroren potten met pompoenpuree blijven 1 jaar goed bij -18 graden. Maar na 6 maanden gaat de smaak wel iets achteruit.

Eenmaal ontdooit kan je de pompoenpuree ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

 


Hoe je zelfgemaakte pompoenpuree kunt gebruiken

Er zijn talloze manieren om zelfgemaakte pompoenpuree te gebruiken! Hier zijn enkele van de beste toepassingen:


- Bak pompoenkoekjes, muffins, cakes,  brood etc,

- Maak je eigen pompoentaartvulling voor de beste zelfgemaakte pompoentaart

- Luchtige pompoenpannenkoeken en (zuurdesem) wafels

- Voeg toe aan zelfgemaakte pumpkin spice lattes

- Serveer het als babyvoeding

- Verander het in een heerlijke soep

- Maak zelfgemaakte pompoengnocchi

- Top het voedsel van je hond af voor extra vezels en voedingsstoffen

Ik ben benieuwd of jij al eens pompoenpuree hebt gebruikt en zo ja, of je nog leuke recepten hebt die je met pompoenpuree kunt maken. Deel ze hieronder met ons.

Reacties
Categorieën