cranberry-sap-maken
Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
4 min
0

Cranberrysap maken

4 min
0

Cranberrysap maken is super makkelijk en dit cranberrysap is heel erg lekker om te gebruiken voor je waterkefir en kombucha of natuurlijk om zo te drinken. De Nederlandse naam voor cranberry is eigenlijk veenbes. Dus officieel is het veenbesssensap. Maar ik denk dat cranberry meer bekend is in Nederland.

Cranberrysap is eigenlijk heel gezond maar de soort die je kant en klaar in de winkel kunt kopen is natuurlijk door toevoegingen, om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken, niet echt gezond meer. Daarnaast zit er in dat sap heel veel suiker en heel weinig cranberry's. Het grootse gedeelte is water.

Sap van cranberry’s is ontstekingsremmend, en kan zelfs de prestaties verbeteren.

Je kunt het sap van de cranberry's ook maken door ze te koken en dan te persen in een sapcentrifuge of slow juicer.  Dat geeft een nog intensiever (en heel zuur) sap wat je zelfs geheel zonder suiker kunt maken.

Maar ik deel vandaag een heel makkelijk recept voor cranberrysap waarbij je het sap maakt en meteen weckt. Zo heb je altijd gezonder sap op voorraad.




Het iwecken van je cranberrysap duurt slechts 20 minuten. Sla dus de fructose-glucosestroop of kunstmatige zoetstof over en gebruik verse hele bessen en een beetje suiker.

Voor het beste smaakresultaat laat je het sap minimaal 4-6 weken op een koele, donkere plaats staan voordat je het opent. Dat gezegd hebbende, ik heb er al eentje  na een paar dagen geopend en die was al heerlijk. Na een maand was de smaak echter nog beter.

Benodigdheden voor je cranberrysap




Bereidingswijze

Per 1 liter glazen weckpot heb je 170 gram cranberry's nodig. De meeste supermarkten verkopen de cranberry's in bakjes van 340 gram dus uit 1 bakje haal je 2 liter cranberrysap.  En dat vul je aan met  50 gram suiker.  De suiker is er niet alleen om het sap wat zoeter te maken maar ook om ervoor te zorgen dat het sap uit de bessen komt.

Zorg dat je potten schoon en steriel zijn (ik doe dat altijd door ze ongeveer 15 minuten in de oven te zetten op 120 graden, dan zijn de potten ook meteen warm, hierdoor voorkom je glasbreuk als je het kokende water in de koude potten zou doen.)

Was je cranberry's goed. Het beste kan je ze even laten weken in een bak water met een beetje baking soda, dat verwijdert een groot deel van de pesticiden. Als je ze kunt vinden zijn biologische cranberry's natuurlijk nog beter.

Vul je potten met  170 gram cranberry's per pot en voeg dan de 50 gram suiker toe. Mocht je nog extra specerijen willen toevoegen zoals een sinaasappelschil, kaneelstokje, kruidnagel, gember of steranijs dan kan je dit nu toevoegen.

Giet dan het hete water over de cranberry's en suiker en roer het nog even kort door zodat de suiker zich mengt en er geen lucht meer in de pot zit. Voeg eventueel nog wat water toe. Laat 2 cm. ruimte over aan de bovenkant van de pot. Veeg  de rand nog even af met een vochtig doekje en schroef dan de deksels erop. Gebruik je mason jars draai de deksels dan vingervast, dus niet te strak, de lucht moet nog kunnen ontsnappen uit de pot tijdens het weckproces.




Als je een weckketel hebt kan je de potten nu in de weckketel zetten en 20 minuten wecken op 95 graden. Heb je geen weckketel dan kan je dit ook doen in een grote pan.

Neem een grote pan en leg onderin een theedoek. Dit voorkomt dat de potten straks gaan bewegen en rammelen als je ze in gaat koken. Zet de potten op de theedoek en zorg dat ze elkaar niet raken.

Omdat de inhoud van je potten warm is vul je de pan  met warm water, totdat de potten bijna onder water staan. De deksels mogen nog een klein stukje boven het water uitsteken. Ik giet altijd een scheutje azijn in het water, dit voorkomt dat er kalkaanslag van het water op je potten komt.

Breng het water nu aan de kook, de temperatuur mag ongeveer 95 graden zijn, het water is dan zachtjes aan het koken. Het beste kan je dit meten met een thermometer. Ik gebruik zelf meestal een digitale vleesthermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

Als het water 95 graden is dan laat je de potten 20 minuten koken. Na de de 20 minuten zet je het vuur uit, laat de potten nog 5 minuten in het water staan en dan haal je de potten uit het hete water (dit gaat het beste met een speciale glastang, maar het kan eventueel ook met een ovenhandschoen of pannenlap) en zet ze dan op een theedoek om af te laten koelen. Laat de potten nu 24 uur helemaal afkoelen zonder ze te bewegen. Hierdoor kunnen ze goed vacuüm trekken.

Hierna kan je de potten voorzichtig even schudden om het sap van de cranberry's goed te verdelen en ze dan 4-6 weken op een donkere plaats te laten staan.




Daarna zijn ze klaar om te gebruiken. Als je een pot opent dan giet je het sap door een zeef in een schone fles, dit is dan in de koelkast nog 5-6 dagen houdbaar. De cranberry's hoef je niet weg te gooien, die zijn nog lekker door de yoghurt, over ijs of bij zuurdesemwafels, Als de bessen te zuur zijn kan je ze nog wat zoeter maken met een beetje honing of ahornsiroop.

Ik gebruik het sap zelf graag bij de tweede fermentatie van mijn waterkefir of kombucha. Of ik maak er een frisdrank van met een gingerbug. En natuurlijk is het ook een heerlijke toevoeging aan cocktails of mocktails. Laat je fantasie de vrije loop.



Reacties
Categorieën