winterkombucha
Kefir en kombucha
Monica Can
Kefir en kombucha
5 min
2

Winter kombucha recepten

5 min
2
Deze winter kombucha recepten geven je kombucha een heerlijke feestelijke smaak.

In de winter zou je eigenlijk dagelijks kombucha moeten drinken, want kombucha bevat een speciaal gist (Saccharomyses boulardii), en is een echte boost voor je immuunsysteem. Bij Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie zorgt kombucha voor meer energie en ondersteunt het je lichaam.




Voor we naar de recepten gaan eerst een korte introductie over dit bijzondere gist in de kombucha.

Saccharomyces boulardii

Een speciale probiotische gist genaamd Saccharomyces boulardii is overvloedig aanwezig als je kombucha maakt. S. boulardii is een van de meest onderzochte probiotica en wordt wereldwijd gebruikt ter ondersteuning van de gastro-intestinale gezondheid.

S. boulardii is resistent tegen antibiotica, hitte en maagzuur. Het is in ziekenhuizen gebruikt om te helpen bij acute diarree bij kinderen en volwassenen, en biedt ondersteuning voor Clostridium difficile (C. diff), darmaandoeningen, AIDS-patiënten, kinderen met autisme en inflammatoire darmaandoeningen.

Bij gisten denk je vaak aan de slechte gisten in de darm zoals Candida albicans. Maar S. boulardii is echter niet verwant aan de gist Candida albicans. Bij een teveel aan Candida zal de zuurgraad van de darm verminderen, waardoor deze vatbaarder kan worden voor schadelijke bacteriën en gisten. S. boulardii oefent het tegenovergestelde effect uit en produceert melkzuur en andere zuren waarvan bekend is dat ze potentieel schadelijke Candida-gistsoorten remmen. Het zou je dus kunnen ondersteunen bij een Candida infectie.

Verdrijf je middagdip met kombucha

Als je merkt dat je rond 14.30 uur 's middags moe wordt, heb je mogelijk problemen met de bloedsuikerspiegel of stresshormonen die overbelast zijn geraakt door een teveel aan cortisol.

Een van de dingen die je kunnen helpen als je je zo voelt, is om een glas kombucha te drinken. De B-vitamines in kombucha, samen met de probiotica, geven je bijnieren wat extra hulp. En het kan helpen de PH waarde weer in evenwicht te brengen.

Het geeft je op natuurlijke manier weer energie en geeft je een goed gevoel.

Nu weet je waarom ik zo enthousiast ben over kombucha en ik hoop dat ik je inspiratie heb gegeven om ook aan de slag te gaan.

We gaan starten met de recepten.




Winter kombucha recepten

Als eerste deel ik een aantal recepten met je waarmee je, snel en makkelijk, een lekkere winterse/feestelijke smaak aan je kombucha kunt geven tijdens de tweede fermentatie. En als laatste nog een heerlijk recept waarbij je een winterkombucha maakt met winterse kruiden en hibiscus in de eerste fermentatie.

Heb je nog nooit kombucha gemaakt? Dan vind je hier een kombucha basisrecept met alle informatie.

Kaneel-dadel kombucha

  • 2 dadels-ontpit en gehalveerd
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter kombucha
  • 1 glazen pot van 1 liter (geschikt voor kombucha fermentatie)

Doe de dadels en kaneelstokje in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de kaneel en dadels heeft aangenomen. Proef na 2 dagen of het al naar je zin is,  Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Cranberry rozemarijn kombucha

Doe de rozemarijn en cranberries in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 3-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de rozemarijn en dadels heeft aangenomen. Proef na 3 dagen of het al naar je zin is,  Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.



Gingerbread kombucha

  • 1 stukje gember van ongeveer 2 cm.
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter kombucha
  • 1 glazen pot van 1 liter (geschikt voor kombucha fermentatie)

Snijd het stukje gember in schijven en doe het samen met de ahornsiroop en het kaneelstokje in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de ingrediënten heeft aangenomen. Proef na 2 dagen of het al naar je zin is,  Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Anijs kombucha

  • 1 eetlepel kokosbloesem of ruwe rietsuiker
  • 2-3 stuk steranijs
  • 1 liter kombucha
  • 1 glazen pot van 1 liter (geschikt voor kombucha fermentatie)

Doe de suiker en de steranijs in de glazen pot of fles en giet er de kombucha op. Laat dit nu 2-5 dagen op kamertemperatuur fermenteren totdat je kombucha sprankelend is en de smaak van de anijs heeft aangenomen. Proef na 2 dagen of het al naar je zin is,  Als je de smaak goed vindt kan je de kombucha in de koelkast zetten en genieten. Wil je een nog iets intensere smaak laat de kombucha dan nog wat verder fermenteren.

Hibiscus winter kombucha

De hibiscus winter kombucha maak je meteen vanaf de eerste fermentatie en heeft dus wat meer tijd nodig. Maar het is absoluut de moeite waard om deze kombucha een keer te maken.

Benodigdheden

80 gram kokosbloesemsuiker (of eventueel bruine suiker)
1 kombucha scoby
100 ml. kombucha van een vorige batch
1 liter water
4 gram zwarte thee
4 gram gedroogde hibiscusbloemen
1 kaneelstokje
1 steranijs
5 pimentkorrels
2 kruidnagels

1 grote glazen pot van 1,5 liter of een Kefirko kefir maker




Bereidingswijze:

Breng de liter water aan de kook, voeg de suiker toe en los deze op.

Voeg thee, hibiscus en kruiden toe in een theezakje, of los, aan het mengsel van water en suiker

Laat de thee en kruiden nu 20 minuten trekken en zeef de thee nu in de grote glazen pot of kefirmaker en laat de thee geheel afkoelen.

Schenk de 100 ml kombucha  bij de afgekoelde thee in de pot en leg scoby er voorzichtig in.

Dek de pot af met een theedoek of kaasdoek zet dit vast met een elastiekje. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank en koolzuurgas kan ontwijken maar er kunnen geen vuil of fruitvliegjes in. (fruitvliegjes zijn gek op kombucha).

Als je de Kefirko kefir maker gebruikt gaat het nog makkelijker. Draai de deksel erop en zorg ervoor dat de doorzichtige kunststof deksel niet helemaal dicht zit zodat er zuurstof bij de kombucha kan komen.

Zet de pot op een warme plaats weg, bij kamertemperatuur of bij voorkeur zelfs iets warmer. Zet de pot niet in het volle zonlicht, een beetje donkere plek is het beste.

Laat het nu tussen de 6 en 12 dagen fermenteren. Hoe langer je het laat fermenteren des te zuurder wordt de drank.

Hoe warmer je huis is des te sneller zal de kombucha fermenteren. Proef na 6-7 dagen hoe de kombucha smaakt en als je kombucha naar wens is, kun je hem meteen afgieten in een

Reacties
Categorieën