mosterd maken
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
2 min
4

Mosterd maken, gefermenteerd, makkelijk en lekker

2 min
4

Dit keer ga ik een recept voor homemade gefermenteerde mosterd met je delen. En in tegenstelling tot wat je misschien verwacht is mosterd maken super makkelijk. En het is natuurlijk ook nog eens veel gezonder omdat je precies weet wat er allemaal in gaat.

En je kunt het helemaal zo maken zoals jij het lekker vindt. Wat pittiger of wat zoeter, een fijne gladde mosterd of een wat grovere mosterd. Het kan allemaal.




Verschillende soorten mosterdzaad.

Een belangrijk ingrediënt in mosterd is natuurlijk mosterdzaad. En er zijn verschillende soorten (kleuren) mosterzaad van mild scherp tot heel scherp.De gele mosterdzaadjes (sinapsis alba) zijn mild scherp, de bruine mosterdzaadjes (brassica juncea) zijn al wat pittiger en de zwarte zaadjes (brassica nigra) zijn het scherpst.

Mosterdzaadjes kan je ook gebruik als smaakmaker in je gerechten. Vaak worden ze ook toegevoegd als smaakmaker bij het fermenteren van bijvoorbeeld augurken.

Mosterd is gezond

Mosterdzaad bevat verschillende mineralen zoals magnesium, seleen, fosfor en mangaan. Daarnaast zitten er ook vitaminen in zoals vitamine B en K. En het heeft een immuunversterkende- en ontstekingsremmende werking.

En doordat de mosterd gefermenteerd wordt bevat deze ook nog de goede probiotische bacteriën voor een gezonde darmwerking.




Recept voor mosterd maken

Ik heb al meerdere mosterd recepten uitgeprobeerd maar onderstaand recept is toch wel mijn favoriet. Je kunt de scherpte van de mosterd aanpassen door verschillende soorten mosterdzaad te gebruiken. Omdat ik niet zo van scherpe mosterd houdt heb ik gekozen voor 70% gele mosterdzaad en 30% bruine mosterdzaad. Maar als je liever scherpe mosterd gebruikt dan kan deze verhouding dus zeker aanpassen.  Of je kunt ook alleen geel mosterdzaad gebruiken, dat is het makkelijkst te verkrijgen.

Doordat de mosterd minstens 2 weken moet fermenteren wordt de smaak ook nog zachter en fijner.

Benodigdheden

  • 100 gram mosterdzaad (bij voorkeur geel en bruin gemengd)
  • 1 theelepel curcuma
  • 2 eetlepels honing
  • 100 ml. appelazijn of kombucha (zorg er wel voor dat je rauwe (zelfgemaakte) appelazijn of kombucha gebruikt die niet gepasteuriseerd is, je hebt de goede bacteriën nodig voor het fermentatie proces)
  • 1 eetlepel zout
  • 150 ml. vers geperst sinaasappelsap
  • 50 ml. citroensap
  • 500 ml. weckglas

Bereidingswijze

Alle ingrediënten in het weckglas doen en goed mengen. Dan het glas afsluiten. Je laat de mosterd nu 2 weken bij kamertemperatuur fermenteren. Zet de mosterd op een plek waar je regelmatig langskomt want je moet het glas elke dag even schudden. Het hoeft niet donker te staan maar zorg ervoor dat de pot niet n het directe zonlicht staat.

Na 2 weken kan je de inhoud van het glas in een blender of keukenmachine doen en fijnmalen. Je kunt het ook met de staafmixer proberen maar dan wordt de mosterd niet zo heel fijn. Afhankelijk van hoe fijn je de mosterd wilt hebben kan je de mosterd helemaal glad malen of er wat grovere korrels in laten zitten.

Vul de mosterd nu af in een schoon glas. Ik heb hiervoor 2 mason jars van 250 ml. genomen maar je kunt natuurlijk ook 1 groot glas nemen van 500 ml..

Bewaar de mosterd in de koelkast. Hier is hij minstens 6 maanden houdbaar. En de smaak wordt ook nog wat milder als de mosterd langer staat. Je kunt indien gewenst ook nog wat extra honing toevoegen als je de smaak nog wat milder wilt hebben.




De mosterd is niet alleen lekker op een boterham met kaas, maar ook heerlijk op een snackboard of natuurlijk om vlees mee te marineren of een lekkere sladressing mee te maken.







Reacties
Categorieën