arrow_drop_up arrow_drop_down
Appelazijn, zelf maken van appelschillen. Gezond voor huid en haar.

Appelazijn, zelf maken van appelschillen. Gezond voor huid en haar.

Appelazijn is heel gezond voor je en het is een perfecte conditioner voor je haar.  Zelfgemaakte appelazijn is ook nog eens veel beter dan de meeste azijn die je in de supermarkt kunt kopen (op enkele (biologische)uitzonderingen na).  Het is lekker in de salade, je kunt er citrus azijn van maken voor je schoonmaakproducten en je kunt het  voor veel lichamelijke klachten gebruiken (google maar eens op appelazijn en klachten).

En je kunt je zelfgemaakte appelazijn verder verwerken in de bloemen-kruiden appelazijn.

Benodigdheden

  • hele appels of appelschillen en klokhuizen
  • water
  • weckpot van 1 liter
  • een kaasdoek of dunne theedoek
  • een stuk elastiek

 

appelazijn

 

Hoe maak je appelazijn?

Neem onbespoten (biologische) appels. Mijn ervaring is dat de appelazijn het beste lukt met biologische appels.

Je kunt alleen de appelschillen en klokhuizen te gebruiken (bijv. als je die over hebt na het maken van appelmoes of appeltaart) maar je kunt ook de hele appel, in blokjes gesneden, gebruiken.

Zorg dat je glazen pot brandschoon is, anders ligt schimmel op de loer. Vul de pot tot iets onder de rand met appelstukjes, schillen en klokhuizen. Schenk er water bij, tot alles onder staat. Je zult merken dat de appels de neiging hebben om te gaan drijven. Daarom kan je er het beste een glasgewicht of een klein schoteltje op de appels leggen zodat ze onder water blijven en niet bruin worden. Het risico op schimmel wordt zo ook een stuk kleiner.

Dek de pot af met een stuk kaasdoek, een dunne theedoek of een andere dunne stof en zet die vast met een elastiek.
Zo kan er wel zuurstof in de fles komen, maar geen fruitvliegjes of stof/vuil.

Zet de pot nu op een lekker warm plekje, het hoeft niet in het donker maar zet de pot niet in de zon. Ik zet zelf mijn pot altijd op het aanrecht zodat ik regelmatig even kan controleren of alles goed gaat.  Binnen 1-2 dagen zullen de appels gaan gisten. De suiker uit de appels wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen wordt de alcohol later weer omgezet in azijnzuur. Je kunt zien dat de appels gaan gisten doordat er kleine belletjes aan de oppervlakte komen. Er ontstaat alcohol, dit kan je ook ruiken.

Tweede fermentatie

Na ongeveer 3 weken is alle suiker vergist en de alcoholgeur zal dus langzaam veranderen in het bekende azijnluchtje. Er zullen geen belletjes meer opstijgen in de azijn. Afhankelijk van de temperatuur en ook het suikergehalte in de appels kan het soms wat langer of korter duren. Als de vergisting klaar is kan je de azijn door een zeef afgieten in een schone pot en deze pot weer afdekken met een dunne doek.  Laat de pot nog 3 weken rustig staan.
Nu is de azijn klaar voor gebruik en kan je hem in een glazen fles gieten.

Kham gist of schimmel?

Soms ontstaat er tijdens het gistingsproces van de appels een soort van witte vlokken of film bovenop het mengsel. Dit is een kham gist en niet schadelijk. Je kan de kham eraf scheppen of met een stukje keukenrol afdeppen tot alles weg is. Soms moet je dit een paar keer herhalen. Blijft de kham terugkomen of zie je schimmel op de azijn ? Gooi je azijn dan weg en begin opnieuw. Schimmel kan je onderscheiden van kham gist doordat het harig is, in kleine eilandjes ontstaat en vaak gekleurde (meestal blauwgroene) vlekken heeft.

De azijnmoeder

Wanneer heel het azijn proces goed gelukt is, ontstaat er bovenaan de azijn een azijnmoeder: een soort van dikke, geleiachtige kwab. Gooi deze niet weg maar bewaar het in een beetje azijn. Want je kan de azijnmoeder de volgende keer gebruiken om je nieuwe batch appelazijn sneller te laten fermenteren.
Zelfgemaakte appelazijn is een natuurproduct en kan dus per keer van smaak verschillen. De azijn zal ook troebeler zijn dan de azijn uit de winkel. Maar dat maakt de azijn juist zo gezond.
Let op:
Als je nog andere producten fermenteert in je keuken zoals bijv. zuurdesem, zuurkool, kefir of kombucha zorg er dan voor dat de potten niet te dicht bij elkaar staan. Als de verschillende culturen zich kruisen kunnen er vaak schimmels ontstaan en dat is zonde van je product en al het werk.
Reactie plaatsen