Citrus azijn, op 3 verschillende manieren zelf maken
Schoonmaak recepten
Monica Can
Schoonmaak recepten
6 min
7

Citrus azijn, op 3 verschillende manieren zelf maken

6 min
7

Zelf citrus azijn maken is leuk en snel gedaan met deze recepten. Er zijn 3 manieren om zelf citrus azijn te maken. En die zal ik beschrijven in dit recept. De eerste twee manieren zijn met citrusschillen of het hele fruit en water. De derde manier is met citrusschillen en witte azijn.

In onze natuurlijke huishoudproducten gebruiken we veel azijn. Azijn is een perfect schoonmaakmiddel, het verdrijft onaangenaame geurtjes en is schimmel en bacterie dodend. Daarnaast is azijn ook nog eens zeer gezond en ook perfect als conditioner voor je haar.

Maar een nadeel van azijn is toch wel de geur. Deze geur verdwijnt wel snel na gebruik maar het is toch prettiger als azijn wat lekkerder zou ruiken.

Deze recepten zorgen voor een fijnere geur van je azijn en het is heel leuk om het zelf te maken.

Citrus azijn zelf gemaakt van citrusschillen of citrusfruit

Benodigdheden

  • schillen van sinaasappels, mandarijnen, citroenen, limoenen (je kunt 1 soort gebruiken of verschillende citrusvruchten combineren) of
  • hele sinaasappels, citroenen, mandarijnen en limoenen in stukjes gesneden (ook hier kan je 1 soort gebruiken of verschillende citrusvruchten combineren)
  • water
  • weckpot van 1 liter
  • 50 gram suiker (witte suiker of een lichte rietsuiker
  • een kaasdoek of dunne theedoek
  • een stuk elastiek

Werkwijze:

Neem bij voorkeur onbespoten (biologisch) citrusfruit. Als je dit niet hebt was je citrusfruit dan heel goed bijv. met de fruit- en groentereiniger.

Je kunt alleen de citrusschillen gebruiken  maar je kunt ook het hele citrusfruit, in blokjes gesneden, gebruiken.

Zorg dat je glazen pot brandschoon is, anders ligt schimmel op de loer. Vul de pot tot iets onder de rand met de schillen of het fruit. Schenk er water bij, tot alles onder staat. Laat ongeveer 2 cm. tot de rand vrij.  Voeg de 50 gram suiker toe en roer dit even goed door.

Dek de pot af met een stuk kaasdoek, een dunne theedoek of een andere dunne stof en zet die vast met een elastiek.
Zo kan er wel zuurstof in de fles komen, maar geen fruitvliegjes of stof/vuil.

Zet de pot nu op een lekker warm plekje, het hoeft niet in het donker maar zet de pot niet in de zon. Ik zet zelf mijn pot altijd op het aanrecht zodat ik de azijn niet vergeet en regelmatig even kan controleren of alles goed gaat.  Want nu komt het belangrijkste je moet de azijn in wording 1-2 x per dag doorroeren om schimmel te voorkomen. De eerste week roer ik het in ieder geval 2 x per dag om en daarna minimaal 1 x per dag. (als ik er aan denk ook 2 x per dag).
De gisten die zich in de lucht bevinden en de gisten op het fruit gaan nu hun werk doen. Binnen 1-2 dagen zal het fruit gaan gisten. De suiker uit het fruit wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen (ook daarom is het roeren zo belangrijk, zodat er voldoende zuurstof bij komt) wordt de alcohol later weer omgezet in azijnzuur. Je kunt zien dat het fruit gaat gisten doordat er kleine belletjes aan de oppervlakte komen. Er ontstaat alcohol, dit kan je ook ruiken.
Na ongeveer 4 weken is alle suiker vergist en de alcoholgeur zal  langzaam veranderen in het bekende azijnluchtje. Er zullen geen belletjes meer opstijgen in de azijn. Afhankelijk van de temperatuur en ook het suikergehalte in het fruit kan het soms wat langer of korter duren. Als de vergisting klaar is kan je de azijn door een zeef afgieten in een schone pot en is je azijn klaar voor gebruik.

Hoe weet je dat de citrus azijn klaar is?

Allereerst ruik je dit en je kunt het ook proeven. Er stijgen geen belletjes meer op in de azijn. Een goede azijn heeft een PH waarde tussen de 3 en 4. Wil je zeker zijn dan kan je de PH waarde ook testen met een PH strip.

Wanneer heel het azijn proces goed gelukt is, ontstaat er in de pot azijn waarschijnlijk een azijnmoeder: een soort van dikke, geleiachtige kwab. Gooi deze niet weg maar bewaar het in een beetje azijn. Want je kan de azijnmoeder de volgende keer gebruiken om je nieuwe batch azijn sneller te laten fermenteren.
Zelfgemaakte citrus azijn is een natuurproduct en kan dus per keer van smaak verschillen. De azijn zal ook troebeler zijn dan de azijn uit de winkel. Maar dat maakt de azijn juist zo gezond.
Let op:
Als je nog andere producten fermenteert in je keuken zoals bijv. zuurdesem, zuurkool, kefir of kombucha zorg er dan voor dat de potten niet te dicht bij elkaar staan. Als de verschillende culturen zich kruisen kunnen er vaak schimmels ontstaan en dat is zonde van je product en al het werk.

citrus azijn

Citrus azijn maken van citrusschillen en natuurazijn.

Tijdens mijn zoektocht op het internet naar citrus azijn maken kwam ik een engelstalige pagina tegen met recepten om zelf geurende azijn te maken met citrusvruchten en kruiden. Ik vond dit zo’n goed idee dat ik het meteen uitgeprobeerd heb en deze citrus azijn werkt fantastisch. Je zou deze recepten natuurlijk ook kunnen gebruiken om citrus- of kruiden azijn mee te maken om te koken. In dat geval kan je bijvoorbeeld een appelazijn nemen

Dus daarom hierbij het recept om zelf natuurlijke geurende azijn te maken. Het is super simpel en je kan eindeloos varieren met geuren en ingrediënten.

De citrus azijn ruikt veel minder scherp en zuur en geeft je producten een schone aangename geur. Gebruik het in je zelfgemaakte allesreiniger en glasreiniger en als wasverzachter.

Belangrijke informatie en tips om geld te besparen

  • Deze geurende azijn neemt niet compleet de azijngeur weg maar het is wel een stuk minder en als de azijngeur vervliegt dan blijft een heerlijke geur over van de citrusvruchten, kruiden en etherische olie.
  • De citrusschillen geven niet alleen een frisse, aangename geur maar geven ook extra kracht aan de schoonmaakmiddelen.
  • Je kan azijn voor allerlei doeleinden gebruiken maar gebruik het niet op graniet en marmer daarvoor is de azijn te zuur en kan het oppervlak van graniet en marmer aantasten.
  • Gebruik azijn nooit in combinatie met chloor/bleekwater, dan ontstaat chloorgas en dat kan schadelijk zijn bij inademen.
  • Het is heel goedkoop om je schoonmaakproducten met azijn te maken. Koop goedkope witte azijn bij de supermarkt en gebruik de schillen van sinaasappels en citroenen die je gebruikt hebt om te eten of te persen.
  • Gebruik kruiden uit je keukenkastje die over datum zijn of vers uit de tuin of van het balkon.
  • Je kan de citrus schillen ook invriezen totdat je genoeg hebt om weer een lading azijnreiniger te maken. Als je verse kruiden over hebt na het koken kan je deze ook invriezen totdat je ze wil gebruiken voor je citrus azijn.

Ingrediënten:

  • Witte natuur azijn, citrus schillen (geen vruchtvlees gebruiken dit maakt de azijn kleverig en troebel), kruiden en specerijen.
  • Citrusfruit zoals sinaasappel schillen, mandarijn schillen, citroen of limoen schillen, grapefruit schillen.
  • Kruiden zoals roosmarijn, munt, thijm, basilicum of lavendel.
  • Specerijen: steranijs, kruidnagel, kaneelstokjes, vanillestokjes.
  • Gebruik geen gemalen kruiden of specerijen die kan je slecht filteren.
  • Etherische olie naar keuze

Verder heb je nodig: een glazen pot van 750 ml. of 1 liter, het liefst met een kunstof deksel want een metalen deksel kan reageren met de azijn. Als je alleen een metalen deksel hebt leg dan een stukje plasticfolie over de pot voordat je de deksel erop doet. Zodat de azijn niet in contact komt met het metaal. Of je kan ook een weckpot nemen (dat staat nog leuk ook)

Je citrus azijn maken doe je zo:

Vul de pot voor minimaal de helft met citrusvruchten en de gewenste kruiden (meer mag ook voor een intensievere geur). Vul dan de pot tot aan de rand met de azijn en laat dit geheel minstens 2 weken staan, je zult zien dat de azijn langzaam de kleur van de citrusvruchten aanneemt en ook de geur krijgt.  Na 2-3 weken (mag ook langer, ik laat mijn azijn 4 weken staan) giet je de azijn door een fijne zeef in een andere glazen pot over en heb je de basis geurazijn voor je huishoudmiddelen en wasverzachter. Eventueel kan je nog extra etherische olie toevoegen voor meer geur.

Ik heb zelf afgelopen week een allesreiniger gemaakt met sinaasappel/mandarijn citrus azijn en daaraan toegevoegd sinaasappel, pepermunt en eucalyptus etherische olie en dit ruikt echt heerlijk. En maakt erg goed schoon.  Je kan ook wasverzachter met citrus azijn maken.

Hier alvast 4 recepten voor meer inspiratie

Orange Spice:
kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs en sinaasappel en/of mandarijnschillen.

Citrus-Roosmarijn
Citroenschillen, roosmarijn blaadjes of takjes en vanille extract

Limoen-Tijm
Limoenschillen en takjes tijm of blaadjes tijm.

Grapefruit Pepermunt
Grapefruit en pepermunttakjes of blaadjes.

Het is handig om een etiket op je pot te plakken met daarop de datum en de ingrediënten. Zo weet je nog wanneer je het gemaakt hebt en wat erin zit.

Dit recept kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld rozenazijn of lavendel azijn te maken.

Daarnaast maakt een scheutje azijn in je bad het badwater zachter en is het verzorgend voor je huid.

Reacties
Categorieën