Natuurlijke extracten kan je zelf maken!

Natuurlijke extracten kan je zelf maken!

Maak je eigen natuurlijke extracten met alcohol of glycerine. Zoals koffie extract, vanille extract, citroen extract, sinaasappel extract, chocolade extract en  pepermunt extract.  Met alcohol of met glycerine als je geen alcohol wilt gebruiken.

In veel zoete gerechten wordt, voor een extra lekkere smaak, vaak een smaakmaker in de vorm van een extract toegevoegd. Het meest bekende is wel vanille extract.

Maar wat is een extract nu eigenlijk precies? Een extract is eigenlijk hetzelfde als eenkruidentinctuur. De beste extracten worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten die hun smaak afgeven aan alcohol.

natuurlijke extracten

 

Er zijn allerlei soorten extracten te koop, maar in Nederland zie je eigenlijk meestal alleen vanille extract, de overige smaakmakers die je in de supermarkt kunt kopen zijn meestal essences en dit zijn chemische smaakmakers.

Maar het is helemaal niet moeilijk om zelf extracten te maken, het is juist heel erg simpel, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig.

Tijdens het maken van extracten en tincturen , wordt alcohol standaard als oplosmiddel gebruikt. Waarom? Omdat alcohol zeer efficiënt is in het onttrekken van werk- en smaakstoffen, waardoor het mogelijk is een zeer krachtig extract te produceren. Maar niet iedereen wil alcohol gebruiken, gelukkig kan je ook prima plantaardige glycerine gebruiken om je eigen natuurlijke extracten te maken. Glycerine heeft een zoete smaak en geeft meteen een extra zachte noot aan je extracten. Het nadeel is echter dat glycerine de smaakstoffen wat minder sterk opneemt waardoor je wat meer extract nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen als een extract met alcohol.

Met citroen, sinaasappel, pepermunt, cacaonibs, koffie, amandelen en vanille kan je heerlijke extracten maken om mee te bakken, koken of voor in je drankjes.

 

Wat heb je nodig voor je natuurlijke extracten

Per extract een glazen potje en alcohol van 40% (bijv. wodka of jenever) of plantaardige (liefst biologische) glycerine.

natuurlijke extracten maken

  • 1 biologische citroen
  • 1 biologische sinaasappel
  • 2 vanille stokjes
  • 2 eetlepels koffiebonen
  • 2 eetlepels cacaonibs
  • 2 eetlepels gehakte blanke amandelen
  • verse pepermunt

 

Ik heb zelf glazen weckpotjes genomen van 160 ml. omdat deze de perfecte maat hebben om 100 ml. extract mee te maken. Maar je kunt natuurlijk elk glazen potje naar keus nemen, zolang het maar goed afsluit.

 

Citroen- en sinaasappel extract

Was de citroen en sinaasappel goed af en schil dan met een dunschiller de buitenste schil van de vrucht. Probeer zo min mogelijk wit mee te schillen want dat maakt het extract bitter.

Doe de schil van de citroen in een potje en de sinaasappel in een ander potje en vul dit aan met 100 ml. wodka of 50 ml. glycerine. Door maar de helft aan glycerine te nemen krijg je toch een extract met een goede, sterke smaak.

 

Vanille extract

Snijd de vanille stokjes in 3 stukjes doe ze in het potje en vul aan met 100 ml. wodka of 50 ml. glycerine

 

Koffie-, chocolade- en amandel extract

Neem 3 potjes, doe in 1 potje 2 eetlepels koffiebonen, in de volgende 2 eetlepels cacaonibs en in de laatste de 2 eetlepels gehakte blanke amandelen (bruine amandelen maken het extract bitter) en voeg hieraan weer per potje 100 ml. wodka of 50 ml. glycerine toe.

 

Pepermunt- en chocolade-pepermunt extract

Doe voor het pepermunt extract een paar takjes pepermunt in een potje en voeg hieraan 100 ml. wodka of 50 ml. glycerine toe.

Voor pepermunt-chocolade extract voeg je nog 1 eetlepel cacaonibs toe aan de pepermunt.

En nu begint het wachten, sluit de potjes goed af en zet ze op een plek waar je ze wel ziet maar niet te licht staan (in ieder geval geen zonlicht). Elke dag moet je de potjes even schudden en dan na 4 weken zijn ze klaar. Als je de smaak nog wat intensiever wilt dan kan je ze rustig nog 2 weken langer laten staan.

Als je extracten klaar zijn giet ze dan door een vergiet in 100 ml. bruine of blauwe glazen flessen en doe er een etiketje op. Het donkere glas beschermt je extracten tegen de invloed van uv licht. De natuurlijke extracten zijn zo minstens 1 jaar houdbaar.

 

extracten1

Gebruik

Afhankelijk van het recept gebruik je 1 of 2 theelepels extract. Bijvoorbeeld in je zelfgebakken koekjes of cake.

Deze natuurlijke extracten zijn natuurlijk ook heel erg leuk als cadeautje.

Bruin- of blauwglasflessen, glazen weckpotjes en 100 % plantaardige, biologische glycerine vind je hier.

Heb je nog een goed idee voor een lekker extract laat het ons dan hieronder weten.

Ellen
Door

Ellen

op 17 June 2016

Leuk al de recepten. Ik wil graag rozenextract willen maken. Hoeveel rozenblaadjes zou ik nodig hebben?

Paul
Door

Paul

op 15 December 2016

Hallo, Voor een gerecht/bereiding van iets maak ik steeds o.a. ook citroensiroop van dure citroenen. Ik wil hier graag van af en zelf een citroen extract gaan maken zodat ik niet steeds zoveel geld kwijt ben aan ingrediënten. Is het rendabel om een extract te maken/gebruiken en die te vervangen voor de citroensiroop die ik gebruik? Ik hoor graag!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 December 2016

Of je een siroop door een extract kan vervangen hangt natuurlijk af van het recept. Maar als het alleen voor de smaak is kan het wel. Of je maakt wat meer citroensiroop in 1 keer en weckt het in kleine flesjes. Zoals bij dit recept: https://aromalifestyle.nl/citroen-limonade-concentraat/ Groetjes, Monica

Emma
Door

Emma

op 8 February 2017

Hallo, Ik zou graag een chocolade extract willen maken maar zonder alcohol. Maar waar kan ik glycerine kopen en wat is glycerine eigenlijk? Groeten, Emma

Monica-Can
Daphne
Door

Daphne

op 19 March 2017

Welke anandelen moet ik gebruiken voor de amandelextract bittere if zoete amandelen

Georges Puttemans
Door

Georges Puttemans

op 19 February 2018

Als ik hier iets opzoek voor extracten enz krijg ik altijd antwoorden met wodca of glycerine ?! Nooit gehoord van pure 96% alcohol? Dit gaat een stuk sneller en veel beter. Ik maak zelf mijn likeuren met natuurlijke extracten maar sommigen zijn niet meer in de handel, vandaar mijn zoektocht.

Monica-Can
Inge Chakravarty
Door

Inge Chakravarty

op 6 August 2018

Goedemorgen, ik vroeg mij af of je ook wierook extract kunt maken van wierook hars korrels ?

Anita
Door

Anita

op 17 August 2020

Hai, mooie site en erg leuke recepten. Ik heb paarsr Hebe Andersonii in de tuin. Heeft deze plant geneeskracht, ik kan het niet op internet vinden.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down