Natuurlijke extracten kan je zelf maken!

Maak je eigen natuurlijke extracten met alcohol of glycerine. Zoals koffie extract, vanille extract, citroen extract, sinaasappel extract, chocolade extract en  pepermunt extract.  Met alcohol of met glycerine als je geen alcohol wilt gebruiken.

In veel zoete gerechten wordt, voor een extra lekkere smaak, vaak een smaakmaker in de vorm van een extract toegevoegd. Het meest bekende is wel vanille extract.

Maar wat is een extract nu eigenlijk precies? Een extract is eigenlijk hetzelfde als een kruidentinctuur. De beste extracten worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten die hun smaak afgeven aan alcohol.


natuurlijke extracten

Er zijn allerlei soorten extracten te koop, maar in Nederland zie je eigenlijk meestal alleen vanille extract, de overige smaakmakers die je in de supermarkt kunt kopen zijn meestal essences en dit zijn chemische smaakmakers.

Maar het is helemaal niet moeilijk om zelf extracten te maken, het is juist heel erg simpel, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig.

Tijdens het maken van extracten en tincturen wordt alcohol standaard als oplosmiddel gebruikt. Waarom? Omdat alcohol zeer efficiënt is in het onttrekken van werk- en smaakstoffen, waardoor het mogelijk is een zeer krachtig extract te produceren. Maar niet iedereen wil alcohol gebruiken, gelukkig kan je ook prima plantaardige glycerine gebruiken om je eigen natuurlijke extracten te maken. Glycerine heeft een zoete smaak en geeft meteen een extra zachte noot aan je extracten. Het nadeel is echter dat glycerine de smaakstoffen wat minder sterk opneemt waardoor je wat meer extract nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen als een extract met alcohol.

Met citroen, sinaasappel, pepermunt, cacaonibs, koffie, amandelen en vanille kan je heerlijke extracten maken om mee te bakken, koken of voor in je drankjes.Wat heb je nodig voor je natuurlijke extracten

Per extract een glazen potje en alcohol van 40% (bijv. wodka of jenever) of plantaardige (liefst biologische) glycerine.

Ik gebruik bij voorkeur wodka of jenever omdat deze een neutrale smaak hebben.

Verder heb je nodig per glazen potje van 250 ml.:

natuurlijke extracten maken

  • 1 biologische citroen
  • 1 biologische sinaasappel
  • 2 vanille stokjes (of 10 stuks als je meer wilt maken)
  • 3-4 eetlepels koffiebonen
  • 3-4 eetlepels cacaonibs
  • 3-4 eetlepels gehakte blanke amandelen of nog beter 5 abrikozen pitten
  • een bosje verse pepermunt

Ik heb zelf glazen weckpotjes genomen van 250 ml. Maar je kunt natuurlijk elk glazen potje naar keus nemen, zolang het maar goed afsluit. Als je potje groter of kleiner is dan moet je wel de hoeveelheid ingrediënten even aanpassen.  Maar het hoeft niet zo heel exact te zijn.


Vanille extract

Ik begin met vanille extract omdat dit het meest gebruikt wordt in de keuken. Dit is zo makkelijk om te maken dat je het echt niet in de winkel hoeft te kopen. En de vanille stokjes kan je eigenlijk keer op keer opnieuw gebruiken. Dus als je eenmaal het extract maakt dan kan je elke keer weer opnieuw alcohol toevoegen om een nieuw vanille extract te maken.  Uiteindelijk is het dus ook nog eens veel goedkoper om het zelf te maken.

Ik heb zelf 10 vanille stokjes gebruikt en 1 fles wodka (700 ml.) om het extract te maken. Dit heb ik 3 maanden laten trekken en daarna 100 ml. in een 100 ml. blauwglas flesje gedaan met een dop met gietring zodat ik het makkelijk kan gebruiken en de rest van het extract laten staan. Op het moment dat de grote fles met het extract bijna leeg is vul ik deze weer aan met nieuwe wodka.

Je kunt vanille extract ook maken met rum maar persoonlijk vind ik wodka of jenever beter omdat de smaak neutraler is en je echt een puur vanille extract krijgt.

Mocht je niet zoveel extract in één keer willen maken dan kan je ook 2 vanille stokjes nemen en de vanille stokjes in 3 stukjes snijden.  Doe ze in het potje en vul aan met 200 ml. wodka of 100 ml. glycerine.  Als je het extract met glycerine wilt maken dan adviseer ik je ook om een kleine hoeveelheid te maken omdat een extract met glycerine minder lang houdbaar is.

Citroen- en sinaasappel extract

Was de citroen en sinaasappel goed af, snijd ze in plakjes en laat ze in de oven op 100 graden drogen totdat ze redelijk droog zijn. Je kunt dit ook in een voedseldroger doen. Ze hoeven niet heel droog te zijn maar het meeste vocht moet er wel uit zijn.

Doe de de schijfjes in een potje en vul dit aan met wodka/jenever of glycerine.


Koffie- en chocolade extract

Neem 2 potjes, vul in 1 potje voor ongeveer 2/3 met koffiebonen, in de volgende 2/3 cacaonibs en vul deze aan met wodka/jenever of glycerine.


Amandel extract

Amandel extract kan je maken van blanke amandelen, dit doe je door 3-4 eetlepels blanke amandelen met wodka/jenever te laten trekken. Maar het is nog beter om amandel extract van abrikozen pitten te maken. Het klinkt vreemd maar als je abrikozen pitten in wodka of jenever laat trekken dan krijg je een extract met een heerlijke amandelgeur/smaak. Dus in de zomer de abrikozen pitten bewaren en deze in de wodka of jenever zetten. Ik heb voor mijn 250 ml. glas 5 pitten gebruikt.

Pepermunt extract

Doe voor het pepermunt extract een bosje verse pepermunt in een potje en voeg hieraan de wodka of glycerine toe.


En nu begint het wachten, sluit de potjes goed af en zet ze op een plek waar je ze wel ziet maar niet te licht staan (in ieder geval geen zonlicht). De eerste 2 weken mag je de potjes elke dag even schudden en dan kan je ze wegzetten in op een donkere koele plek. Hier mogen ze nu 2-3 maanden trekken. Als je de smaak nog wat intensiever wilt dan kan je ze rustig nog wat langer laten staan.

Je extracten met alcohol kunnen rustig 6 maanden staan om de smaken goed in te laten trekken.

Als je glycerine gebruikt kan je de extracten het beste na 2 maanden afgieten omdat deze ook niet zo lang houdbaar zijn.

Als je extracten klaar zijn giet ze dan door een vergiet in 100 ml. bruine of blauwe glazen flessen en doe er een etiketje op. Het donkere glas beschermt je extracten tegen de invloed van uv licht. De natuurlijke extracten met alcohol zijn zo minstens 1 jaar houdbaar maar vaak nog langer.  Zolang het extract goed ruikt en helder is kan je het blijven gebruiken.

De extracten met glycerine zijn ongeveer 6 maanden houdbaar.

extracten1

Gebruik

Afhankelijk van het recept gebruik je 1 of 2 theelepels extract. Bijvoorbeeld in je zelfgebakken koekjes of cake.

Deze natuurlijke extracten zijn natuurlijk ook heel erg leuk als cadeautje.

Bruin- of blauwglasflessen, glazen weckpotjes en 100 % plantaardige, biologische glycerine vind je hier.

Heb je nog een goed idee voor een lekker extract laat het ons dan hieronder weten.

Ellen
Door

Ellen

op 17 Jun 2016

Leuk al de recepten. Ik wil graag rozenextract willen maken. Hoeveel rozenblaadjes zou ik nodig hebben?

Paul
Door

Paul

op 15 Dec 2016

Hallo,Voor een gerecht/bereiding van iets maak ik steeds o.a. ook citroensiroop van dure citroenen. Ik wil hier graag van af en zelf een citroen extract gaan maken zodat ik niet steeds zoveel geld kwijt ben aan ingrediënten. Is het rendabel om een extract te maken/gebruiken en die te vervangen voor de citroensiroop die ik gebruik?Ik hoor graag!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 Dec 2016

Of je een siroop door een extract kan vervangen hangt natuurlijk af van het recept. Maar als het alleen voor de smaak is kan het wel. Of je maakt wat meer citroensiroop in 1 keer en weckt het in kleine flesjes. Zoals bij dit recept:https://aromalifestyle.nl/citroen-limonade-concentraat/Groetjes, Monica

Emma
Door

Emma

op 08 Feb 2017

Hallo, Ik zou graag een chocolade extract willen maken maar zonder alcohol. Maar waar kan ik glycerine kopen en wat is glycerine eigenlijk? Groeten, Emma

Monica-Can
Daphne
Door

Daphne

op 19 Mar 2017

Welke anandelen moet ik gebruiken voor de amandelextract bittere if zoete amandelen

Georges Puttemans
Door

Georges Puttemans

op 19 Feb 2018

Als ik hier iets opzoek voor extracten enz krijg ik altijd antwoorden met wodca of glycerine ?! Nooit gehoord van pure 96% alcohol? Dit gaat een stuk sneller en veel beter. Ik maak zelf mijn likeuren met natuurlijke extracten maar sommigen zijn niet meer in de handel, vandaar mijn zoektocht.

Monica-Can
Inge Chakravarty
Door

Inge Chakravarty

op 06 Aug 2018

Goedemorgen, ik vroeg mij af of je ook wierook extract kunt maken van wierook hars korrels ?

Anita
Door

Anita

op 17 Aug 2020

Hai, mooie site en erg leuke recepten. Ik heb paarsr Hebe Andersonii in de tuin. Heeft deze plant geneeskracht, ik kan het niet op internet vinden.

Reactie plaatsen