Page content

Alcohol als conserveringsmiddel

Alcohol als conserveringsmiddel

Wat zijn de voor- en nadelen van alcohol als conserveringsmiddel in je zelfgemaakte producten. Ik ga je hier meer over vertellen in dit artikel.

Waarom gebruiken we alcohol als conserveringsmiddel ?

In natuurcosmetica en ook in de recepten op de website wordt vaak gebruikt gemaakt van kruidentincturen en alcohol als conserveringsmiddel.

Biologische alcohol is namelijk een prima middel om de bacteriegroei in je zelfgemaakte producten af te remmen waardoor je producten langer houdbaar blijven.

In een gezichtstonic kan alcohol ook gebruikt worden om ontstekingen van de huid te verminderen.

Daarnaast lost vet en ook etherische olie goed op in alcohol waardoor ze makkelijker gemengd kunnen worden in creme's en lotions met water.

In kruidentincturen zorgt dit ervoor dat een breed spectrum van werkstoffen uit de kruiden zich oplost in de alcohol. Deze werkstoffen kunnen op deze manier in huidverzorgingsproducten verwerkt worden.

Het gebruik van kruidentincturen en alcohol als conserveringsmiddel heeft dus zeker voordelen.

In parfums zorgt alcohol ervoor dat de geurmoleculen beter vrij komen waardoor een parfum langer en intensiever ruikt.

 

alcohol als conserveringsmiddel

Maar alcohol droogt de huid toch uit?

Ja, dat klopt. Alcohol is in principe uitdrogend voor de huid. Pure alcohol onttrekt water aan de huid maar als alcohol met water of hydrolaten vermengd (bijvoorbeeld in bodylotion of een creme) wordt dan neemt deze uitdrogende eigenschap af en droogt de huid niet uit van alcohol.

Daarnaast vervliegt een groot deel van de alcohol op het moment dat je het product op de huid aanbrengt.

Als je alcohol in een hoeveelheid van maximaal 10% als consveringsmiddel gebruikt dan droogt de alcohol je huid niet uit.

En als je een kruidentinctuur gebruikt als conserveringsmiddel dan krijg je ook nog de voordelen van de in alcohol oplosbare werkstoffen van de kruiden in je creme of lotion.

De kwaliteit van je alcohol

Alcohol heb je in vele verschillende kwaliteiten en prijzen. De goedkope alcohol die je bij de drogist kunt kopen is ondrinkbaar gemaakt door een chemische toevoeging van pthlaten of methylethylketonen (mek). Deze alcohol is eigenlijk niet geschikt om tincturen van te maken om als conservering te gebruiken omdat je dan ook de schadelijke chemische stoffen in je product krijg.

Het allerbeste is om een biologische alcohol zoals weingeist te gebruiken. Bij de apotheek is vaak biologische, zuivere alcohol te krijgen of in de Aromalifestyle shop.

Een goedkoper alternatief is eventueel een goede wodka met een alcoholpercentage van 40%.

Indien goed gebruikt kan je dus prima een kruidentinctuur of alcohol als conservingsmiddel gebruiken.

    Comment Section

    0 reacties op “Alcohol als conserveringsmiddel

    Plaats een reactie


    *