Page content

Hydrolaten A-Z

Hydrolaten A-Z

Hydrolaten ontstaan door het specifieke destillatieproces van etherische oliën.

Er zijn vele toepassingsmogelijkheden voor hydrolaten en elk hydrolaat heeft zijn eigen specifieke werking.

Ze zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan huid en slijmvliezen veroorzaken en daarom uitermate geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid en de baby- en kindhuid.

Je kunt hydrolaten onverdund op de huid toepassen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, ontstekingsremmend en genezend.

Daarnaast heeft ieder hydrolaat haar specifieke eigenschappen. Zie ook hieronder voor de diverse beschrijvingen van de hydrolaten

Een hydrolaat is goed te gebruiken in zelfgemaakte cosmetica. Denk maar eens aan rozen of lavendelhydrolaat als gezichtstonic. Of zelfgemaakte oogmakeup remover met amandelolie en rozenhydrolaat

In principe is van elke plant, bloem, boom of struik waarvan een etherische olie geproduceerd wordt een hydrolaat te verkrijgen.

Sommige planten leveren echter zo weinig etherische olie op dat ze vaak alleen gedestilleerd worden voor het hydrolaat, zoals korenbloem en hamamelis (toverhazelaar).

Een hydrolaat moet je niet verwarren met “aromatic- and floral waters”, aromatisch water en bloemenwater. Deze bevatten dikwijls synthetische geurstoffen. Vaak worden ze gemaakt door enige druppels etherische olie of parfumolie in bronwater te doen. Dit heeft niets te maken met een hydrolaat. Ook bachbloesems zijn niet hetzelfde.

 

 

hydrolaten

Hoe ontstaan hydrolaten:

Gedurende het destillatie proces van de etherische olie  wordt de stoom afgekoeld en dat slaat neer als water met een laagje etherische olie bovenop. Dit water bevat minutieuze moleculen van de etherische olie en de wateroplosbare elementen van de plant die niet in de etherische olie zitten. In de destillatie unit druppelt dan het hydrolaat in de ontvanger. Het oppervlak van dit hydrolaat is bedekt met de etherische olie. Als het hydrolaat verder afkoelt dan wordt de scheiding van hydrolaat en de etherische olie groter en kan de etherische olie van het hydrolaat gescheiden worden.

 

Het hydrolaat bevat de levenskracht van de plant.

Gemiddeld bevat een hydrolaat 0,02% etherische olie. De geur is vaak veel minder sterk en soms ook heel anders dan die van de etherische olie. De reuk en de smaak worden bepaald door de wateroplosbare, hydrofiele componenten van de plant in het hydrolaat. Het is eigenlijk een geconcentreerd extract wat nog altijd 20-30 maal sterker is dan een kop kruidenthee.

Je kunt een hydrolaat nog versterken door de toevoeging van één druppel van de etherische olie waarvan het hydrolaat gemaakt is.

 

Let op: In tegenstelling tot de etherische oliën is de houdbaarheid van een hydrolaat beperkter, van enkele maanden tot 1 – 2 jaar, dit omdat een waterige omgeving een ideale broedplaats is voor bacteriën en schimmels.

Hydrolaten bevatten minder natuurlijke conserverings-stoffen en zijn dus meer kwetsbaar voor microben, dan etherische oliën, daarom is het advies om je hydrolaat atlijd in de koelkast te bewaren.

En te gebruiken met een sprayverstuiver om bacteriën zo min mogelijk kans te geven.

Wil je meer lezen en leren over hydrolaten dan kan ik je het hydrolaten boek van harte aanbevelen. Een perfect naslagwerk met enorm veel informatie over 59 verschillende hydrolaten.

Comment Section

5 reacties op “Hydrolaten A-Z


Door Marja van der Maat op 11 november 2018

is er een olie of hydrolaat die ik voor mijn artrose kan gebruiken?


Door Joke op 11 november 2018

Marja, hydrolaat niet denk ik. wel een mix van etherische olie: cederhout, tijm, gember, kamille olie. je lost dan een paar druppels van elke olie in bijv. bio zonnebloemolie of sint jans olie. 3 x per dag de pijnlijke plekken inwrijven


Door Karin Schreurs op 11 november 2018

Zou je een hydrolaat ook kunnen gebruiken voor de huid van een hond (droge schilferende huid)?


Door Mireille op 26 november 2018

Hoi Karin, ik zou eerst de oorzaak proberen te achterhalen. ( Vaak speelt voeding een belangrijke rol in huidproblemen bij dieren) Je zou wellicht contact op kunnen nemen met een natuurkundig veterinair therapeut, ik heb hier zelf goede ervaringen mee met één van mijn honden. Er wordt gekeken naar het dier in zijn/ haar totaliteit en niet naar de kwaal alleen. Groet Mireille


Door Rene op 16 mei 2019

Met betrekking tot honden .Hebben jullie ervaring met een hydrolaat dat tekenwerend is, dat je bijvoorbeeld op de hond kan sprayen en waardoor teken het niet zo aangenaam vinden en liever niet bijten 🙂 . Ik ben op zoek naar een natuurlijk middel om te gebruiken. Met dank.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.