Hamamelis hydrolaat

Hamamelis hydrolaat

Hamamelis hydrolaat of hydrosol is ook bekend als toverhazelaar water of het engelse Witch Hazel.

Het wordt gemaakt door het destilleren van de bladeren, bast en twijgen van de toverhazelaar.

Het heeft een milde, lichte kruidachtige geur die daardoor goed gebruikt kan worden in huidverzorgings producten.

De PH waarde van Hamamelis hydrolaat ligt tussen de 4 en 4.2.

Zonder conservering is het hydrolaat maar kort houdbaar en wordt daarom bijna alleen maar met een (natuurlijke) conservering verkocht.

De Toverhazelaar is van oorsprong een Amerikaanse plant die in de 18e eeuw naar Europa is gebracht, in Amerika is het hydrolaat al 150 jaar in gebruik en kent iedereen het onder de naam Witch Hazel. De plant bloeit van januari tot maart met lichtgele tot heldergele bloemen.

Hamamelis hydrosol stimuleert de celvernieuwing van de huid en heeft een gunstig effect op de beschadigde huid. Het verstevigt de huid en verfijnt de porien. Daarnaast werkt de toverhazelaar desinfecterend en ontstekingsremmend.

Door de adstringerende werking kan het goed helpen bij het verminderen van spataderen en aambeien.

 

hamamelis hydrolaat



Gebruik van hamamelis hydrolaat


Je kunt hamamelis hydrolaat prima gebruiken in de waterfase van je creme. Maar het is ook zeer goed te gebruiken als spray voor de huid bijv. na  het reinigen van de huid als gezichtstonic. Zeer geschikt voor de oudere en beschadigde huid.

Als spray en als kompres tegen spataderen en aambeien, om wonden schoon te maken, insectenbeten/-steken, tekenbeten, enz.

Plaatselijk gebruikt als verlichting bij roodheid van de huid, zonnebrand, uitslag, jeuk, zwellingen, huidschilfers, eczeem, psoriasis.

Gebruikt als een kompres kan hamamelis hydrolaat vochtafdrijvend werken bij oedeem en enige verlichting brengen bij reumatische- en artritis pijn.

 

Inwendig gebruik van hamamelis hydrolaat


Hamamelis wordt voornamelijk uitwendig gebruikt maar kan wel gebruikt worden als desinfecterend en verlichtend gorgeldrankje bij keelpijn.

 

Biologische hamamelis hydrolaat kan je hier bestellen.
Reactie plaatsen