Page content

Houdbaarheid diy cosmetica

Houdbaarheid diy cosmetica

Hoe zit het nu met de houdbaarheid van zelfgemaakte cosmetica? Dit is een vraag die ik vaak krijg dus vandaag even kleine les over de houdbaarheid van je eigen huidverzorgingsproducten.

Het fijne van je eigen producten maken is dat je schadelijke ingrediënten kunt vermijden. Commerciële producten bevatten vaak ingrediënten die niet zo gezond zijn, waaronder bijv. conserveringsmiddel.

Als je zelf je producten gaat maken dan moet je alleereerst weten dat er 2 grote verschillen zijn. Er zijn de producten die je maakt met alleen maar oliën en vetten zoals balsems en zalven. Die bederven niet zo snel. Je maakt deze producten bijvoorbeeld met olie, bijenwas, sheaboter etc. Maar er komt geen water, hydrolaat of thee aan te pas. Een balsem of zalf is daarom vet en trekt minder snel in de huid.

En je hebt de zelfgemaakte cosmetische producten die bijvoorbeeld water, hydrolaten of thee bevatten (denk aan crémes, shampoos en lotions). Deze trekken sneller in de huid maar zijn ook zeer vatbaar voor bederf.

houdbaarheid diy cosmetica

 

Waarom dit verschil?

Bacteriën en schimmels hebben water nodig om te overleven. Maak je alleen een vette zalf, dan zullen daar geen micro-organismen in groeien omdat ze daarin niet kunnen overleven. Zodra er echter water (of thee of hydrolaat) bijkomt, wordt je créme of shampoo een waar schimmelparadijs.

Dan heb je een natuurlijk conserveringsmiddel nodig om te zorgen dat die schimmels geen kans krijgen in jouw mooie zelfgemaakt créme. Conserveren kan je bijvoorbeeld met alcohol en kruidenextracten of met Rokonsal, dit is een conserveringsmiddel wat is toegestaan in natuurlijke cosmetica.

Wil je geen conserveringsmiddel gebruiken dan kan je het beste telkens slechts een kleine hoeveelheid bereiden die je binnen een week op kunt maken en je product in de koelkast te bewaren.

Hoe lang kan je een créme dan bewaren?

Dat hangt van verschillende factoren af.

Als eerste is daar de hygiëne en die begint al bij het maken van je product.

Daarom allereerst een paar algemene tips voor hygiënisch werken:

  • Was allereerst je handen grondig en droog ze goed af.
  • Zorg ervoor dat alle lepels, flesjes, potjes, spatels e.d die met je producten in aanraking komen gesteriliseerd zijn. Dit doe je door alles uit te koken in water of als je het snel wilt doen door ze even in een bakje met pure (biologische) alcohol te leggen of in te sprayen met alcohol.
  • Leg voordat je begint alles wat je nodig hebt op een schone (theedoek) neer.
  • Als je een crème, gel of zalf hebt gemaakt, moet je dit zonder deksel eerst goed laten afkoelen. Als je dit niet doet, dan ontstaat er condens aan de deksel en dit kan schimmel in je product veroorzaken.
  • Bewaar je producten altijd gekoeld. In de badkamer is het vaak warm en vochtig, die ideale omgeving voor schimmels om te groeien. Wil je een product toch in de badkamer bewaren, doe dan een beetje voor een aantal dagen in een klein potje en bewaar de rest in de koelkast. Maak het potje grondig schoon voordat je er weer nieuw product in doet.
  • Het beste is om de créme met een spateltje uit je potje te halen zodat er zo min mogelijk kans is op besmetting met bacteriën.

Als je op deze manier werkt dan kan je een balsem of  zalf zeker 3 tot 6 maanden bewaren.

Een créme of lotion zonder conservering kan je ongeveer 2 weken veilig bewaren in de koelkast en een créme, shampoo of lotion met conservering kan je tot wel 3 maanden bewaren in de koelkast.

 

Conservering voor de houdbaarheid van zelfgemaakte cosmetica.

Alcohol is een perfect conserveringsmiddel, daarom is een tinctuur zeker een jaar buiten de koelkast houdbaar. Als je zelf een tinctuur maakt, dan gebruik je hiervoor wodka of biologische alcohol. Hier kan je precies lezen hoe je een tinctuur kunt maken.  Of lees meer over alcohol als conserveringsmiddel.

Rokonsal is een andere optie om je producten te conserveren.

 

Water, hydrolaat of thee

Gebruik bij voorkeur een hydrolaat voor de waterfase van je créme, hierdoor heb je minder snel kans op schimmelvorming. Of als je water wilt gebruiken dan gedestilleerd water. Thee kan ook maar hierdoor kan je créme wel sneller bederven.  Als je thee of water gebruikt zorg dan in ieder geval voor een conserveringsmiddel.

Hoe zit het dan met maceraten?

Als je een maceraat wilt maken van kruiden, dan kan je het beste gedroogd materiaal gebruiken. Hierdoor voorkom je schimmelvorming en blijft je maceraat minstens 3 maanden goed.

Tenzij de geneeskrachtige werking van de plant minder wordt door drogen. Dan gebruik je vers materiaal. In vers materiaal zit water en water is bederfelijk. Als je met verse kruiden werkt dan mag je de fles, pot e.d. nooit luchtdicht afsluiten. Dek de pot af met een katoenen zakdoek en een elastiekje. Hierdoor kan het vocht verdampen en gaat je product niet gisten of schimmelen.

Pas als je maceraat klaar is schenk je het door een filter in een schone fles die je dan goed afsluit.

Comment Section

12 reacties op “Houdbaarheid diy cosmetica


Door Rachel op 7 september 2017

Handige info dit! Kan je wellicht ook iets zeggen over de houdbaarheid van zelfgemaakte oogschaduw, blush, mascara etc.? Ik kan wel recepten vinden over hoe je dit maakt maar iedereen zegt ‘dat het beperkt houdbaar is’, maar hoe beperkt is dat dan? 🙂


Door Monica-Can op 11 oktober 2017

Dat hangt ervan af of je ook conserveringsmiddelen in je cosmetica gebruikt. Als je dat niet doet zou ik het wel binnen 6-8 weken opmaken want dan is het inderdaad maar beperkt houdbaar. Maar ook de bovengenoemde hygieneregels in acht nemen zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je producten.


Door Heleen op 28 november 2017

Mijn zelfgemaakte douche olie (van Marseille zeep en amandel olie) is na ongeveer een maand in de kast wat slijmerig geworden (was het volgens mij bij het maken nog niet)… Betekent dit dat het niet meer goed is?


Door Vera Carlier op 7 februari 2018

Beste Monica, uit ondervinding weet ik dat Rokonsal niet echt goed conserveert. Het is namelijk een zeer mild conserveermiddel. Heb jij, buiten alcohol, een breed spectrum conserveermiddel dat langer door werkt en dus de kans op schimmelvorming zowat uitsluit? Liever een iets straffer product dan schimmel en bacteriën in mijn crèmes en lotions… Dank!


Door Vera Carlier op 7 februari 2018

Sorry, ik plaatste dit bij conservering voor cosmetica…


Door Lien op 20 juli 2018

Hoe kan ik het beste zelf gemaakte zeep bewaren om de geur goed te behouden? In krimpfolie of een open doosje?


Door Monica-Can op 23 juli 2018

Ik bewaar mijn zeep altijd in een zeepdoosje. Ik gebruik geen folie want dat is slecht voor het milieu en zwerft al genoeg plastic rond op aarde.


Door Lien op 21 juli 2018

O ja het gaat om CP zeep 😉


Door Domy op 25 maart 2020

Jojoli.nl heeft conserveermiddelen en antirans middelen


Door Gre op 1 november 2020

Wat een fijn artikel :-). Kan zelfgemaakte crème ingevroren worden? Op die manier zou je een grotere hoeveelheid kunnen maken en in porties voor een week invriezen.


Door ornella sbaglia op 20 november 2020

Beste,
super handige informatie! Ik ben zelf bezig met het ontwikkelen van een goede lip scrub en vroeg me mss af of die conserveermiddelen hetzelfde zijn als deze die u opnoemt.

groetjes


Door Souad op 4 december 2020

Beste,
Bedankt voor bovenstaande informatie. Graag wil ik zelf haar en gezichtsmaskers maken met verse ingrediënten. Hoe lang zijn deze houdbaar? En hoe zou ik deze ( te denken valt aan bv banaan en avocado) zo lang mogelijk houdbaar kunnen maken. Met welke middelen? Ik hoor t graag
Groetjes

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.