Page content

Kruiden tinctuur zelf maken

Kruiden tinctuur zelf maken

Zelf kruiden tinctuur maken is heel simpel en leuk om zelf te doen.

Tincturen zijn heel fijn om te gebruiken als natuurlijk conserveringsmiddel in je zelfgemaakte cosmetica recepten en je kan ze ook voor je gezondheid gebruiken tegen allerlei kwaaltjes en klachten.

Een tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol.  Door de alcohol wordt een breed spectrum van werkstoffen uit de planten opgelost in de alcohol.  Als je nog een beetje water toevoegt dan zorgt dit water ervoor dat de celwanden van de planten opzwellen en daardoor hun werkstoffen nog beter afgeven.

Afhankelijk van de kruiden tinctuur die je wilt maken kan je het alcoholpercentage van je tinctuur aanpassen:

Tincturen van bloemen en bladeren: 30-50 % vol. alcohol

Wortels en houtachtige delen van de plant: 50-70 % vol. alcohol

Hars: 80-95 % vol. alcohol.

Om etherische olie op te lossen in alcohol heb je een alcholpercentage van minstens 70 % nodig.

Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je prima een neutrale alcohol gebruiken zoals jenever, wodka of brandewijn.  (liefst met 40% alcohol percentage).

Wil je een sterkere alcohol gebruiken dan kan je bij de apotheek of drogist vaak alcohol krijgen met 70% of 96% (ethanol). Let op:  deze alcohol is niet altijd geschikt voor inwendig gebruik, wel voor de cosmetica. Altijd even navragen  als je sterkere alcohol wilt gebruiken voor een kruiden tinctuur voor inwendig gebruik.

 

kruiden tinctuur

 

In de Aromalifestyle shop vind je ook biologische alcohol 96,4% (weingeist) en die is ook geschikt om tincturen voor inwendig gebruik mee te maken

Om een tinctuur met de gewenste alcohol concentratie samen te stellen moet je de mengverhouding tussen alcohol en water berekenen.

Als je bijvoorbeeld een tinctuur van bloemen of bladeren (zoals kruiden) wilt maken dan kan je bijv. een tinctuur maken van 35 % alcohol door aan 35 delen 40% alcohol 5 delen water toe te voegen.

Dan neem je bijv. 350 ml. 40% alcohol (bijv. wodka 40%) en voegt hier 50 ml. water aan toe. Dan heb je een perfecte basis voor je kruiden tinctuur. Door het water kan de plant meer werkstoffen aan de alcohol afgeven en je kan straks de tinctuur in je zelfgemaakte cremes en lotion gebruiken als extra toevoeging en ook als conserveringsmiddel.

Door alcohol lossen namelijk andere stoffen van een plant op als in een olie maceraat dus het is een zeer nuttige aanvulling op je crème’s en lotions.

 

Hoe maak je een kruiden tinctuur:

Het beste resultaat krijg je met verse kruiden of bloemen. Maar als je die niet hebt kan je ook gedroogde kruiden of bloemen nemen van een goede kwaliteit.

Snijd de kruiden of bloemen met een scherp mes klein zodat de plant zijn werkstoffen nog beter kan afgeven.

Doe de planten dan in een schone glazen pot met schroefdeksel (bijvoorbeeld een leeg jampotje) en vul het aan met het alcohol concentraat .

De verhouding is ongeveer 1deel planten op 3 delen alcohol voor verse planten of kruiden en 1 deel planten op 5 delen alcohol voor gedroogde planten want die nemen eerst veel alcohol op.

Doe de deksel op de pot en schud even goed door.

Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon.

Het liefst op een plek waar je hem goed ziet want  je moet de pot elke dag even schudden.

Na zo’n 3-4 weken hebben alle stoffen zich in de alcohol opgelost.

Meestal heeft de tinctuur dan een mooie kleur van de kruiden of bloemen aangenomen.

Giet de tinctuur dan door een koffiefilter of een vergiet met neteldoek in een glazen maatbeker en vul dan af in donkere flesjes met een druppelaar of pipetdopje. Het makkelijkste gaat dit met een klein trechtertje. En plak er een etiketje op met de inhoud en datum.

Bewaar de flesjes op een koele, donkere plaats dan blijven ze minstens 3 jaar goed.

 

Wat voor planten/kruiden kan je voor je tinctuur gebruiken?

Hier een paar ideetjes van planten/kruiden die je voor je tinctuur gebruiken kan:

 • Kamille – rustgevend, goed bij een onreine huid
 • Lavendel – rustgevend, huidverzorgend
 • Pepermunt – verzachtend bij maagklachten, verfrissend in bijv. voetbalsem.
 • St. Janskruid – verzachtend bij huidproblemen (niet in de zon gebruiken), bij depressies, angstaanvallen, overgangsklachten (wel oppassen met Sint Janskruid, dit kan de werking van andere medicamenten beïnvloeden als je medicatie of de pil neemt altijd eerst in overleg met je arts)
 • Duizendblad: bevordert de spijsvertering,  krampwerend voor  maag, darmen en galwegen en bevordert de bloedsomloop.
 • Goudsbloem (Calendula): wondhelend en ontsmettend.
 • Stevia: de tinctuur van stevia kan je als natuurlijke zoetstof gebruiken. En is bacterieremmend en schimmelwerend.
 • Arnica: werkt als tinctuur voor uitwendig gebruik perfect  bij spataderen, verstuikingen, spit, blauwe plekken.
 • Roos: een ideale tinctuur voor conservering van crème’s, goed voor de huid.
 • Citroenmelisse werkt kalmerend, zorgt voor een beter humeur en bevordert de spijsvertering

Dit zijn maar een paar tips om zelf kruidentinctuur te maken. Je kunt met heel veel planten en kruiden tincturen maken.

Kruidentinctuur maken met glycerine

Niet iedereen wil alcohol gebruiken, gelukkig kan je ook prima plantaardige glycerine gebruiken om je eigen kruidentincturen te maken.  Een klein nadeel is echter dat glycerine de werkstoffen wat minder sterk opneemt waardoor je wat meer kruiden nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen als een extract met alcohol. En je kunt een kruidentinctuur met glycerine niet gebruiken als conservering in je zelfgemaakte producten. Maar het kan wel prima als werkstof functioneren.

Kruidentincturen met glycerine werken het beste met verse kruiden of bloemen, het kan natuurlijk ook met gedroogde kruiden maar neem dan wat meer kruiden of bloemen zodat er voldoende werkstoffen in de glycerine terecht komen.

Je kunt een tinctuur met glycerine verder net zo maken als een tinctuur met alcohol.

 

Bruine flesjes en druppel/pipetdopjes voor je kruiden tinctuur, gedroogde kruiden, biologische alcohol, biologische plantaardige glycerine en handige maatbekers en trechtertjes vind je ook in de Aromalifestyle shop.

  Comment Section

  9 reacties op “Kruiden tinctuur zelf maken


  Door Lore Reynders op 7 september 2017

  Beste, graag zou ik een tinctuur van rozen maken. Nu staat er 1 deel verse rozenblaadjes en 3 delen alcohol 37,5 % in mijn geval. Maar die delen, is dat in gewicht of volume? Mijn rozenblaadjes staan namelijk niet onder.


  Door Donald op 25 juli 2018

  Beste Lore Reynders,
  Om de rozenblaadjes onder te houden moet je ze verzwaren met een schoteltje of bord, zelf heb ik 140 soorten kruiden op alcohol staan om diverse likeuren te maken, iets wat ik al 40 jaar doe, met heel veel succes.


  Door Rietje op 3 december 2018

  👍


  Door Helene op 9 oktober 2017

  Is dit product: INCI: Alcohol, 0.5% Panthenol, 0.5% Parfum
  geschikt om een tinctuur (uitsluitend uitwendig gebruikt) mee te maken?
  Ik wil het verwerken in een creme.


  Door Monica-Can op 11 oktober 2017

  Als er panthenol en parfum inzit is het geen pure alcohol en zou ik het niet gebruiken om een tinctuur mee te maken maar ik weet natuurlijk niet wat voor product dit is dus het is moeilijk om zo te zeggen.


  Door Suhela op 26 december 2017

  Is een tinctuur hetzelfde als een extract? Ik maak graag mijn eigen cosmetica en zie tussen de ingrediënten van sommige producten vaak bepaalde extracten staan…


  Door MARIANNE op 20 juni 2018

  kan je ipv een tinctuur ook gewone 90% alcohol nemen?


  Door Rob op 30 juni 2018

  Ik wil graag een voetenbad van heermoes maken. De kruid groeit volop in mijn tuin. Weet je zo de verhouding van verse heermoes in een liter water ? Of het hele recept ervan voor een voetenbad?


  Door Carla op 5 oktober 2018

  Hallo, ik wil dit graag proberen met het blad van de zwarte bes. Ik heb een vraag over het woord “deel” Is dit in gewicht of volume? Alvast bedankt voor uw antwoord. Vriendelijke groeten.

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.