Page content

Kruiden tinctuur zelf maken

Kruiden tinctuur zelf maken

Zelf kruiden tinctuur maken is heel simpel en leuk om zelf te doen.

Tincturen zijn heel fijn om te gebruiken als natuurlijk conserveringsmiddel in je zelfgemaakte cosmetica recepten en je kan ze ook voor je gezondheid gebruiken tegen allerlei kwaaltjes en klachten.

Een tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol.  Door de alcohol wordt een breed spectrum van werkstoffen uit de planten opgelost in de alcohol.  Als je nog een beetje water toevoegt dan zorgt dit water ervoor dat de celwanden van de planten opzwellen en daardoor hun werkstoffen nog beter afgeven.

Afhankelijk van de kruiden tinctuur die je wilt maken kan je het alcoholpercentage van je tinctuur aanpassen:

Tincturen van bloemen en bladeren: 30-50 % vol. alcohol

Wortels en houtachtige delen van de plant: 50-70 % vol. alcohol

Hars: 80-95 % vol. alcohol.

Om etherische olie op te lossen in alcohol heb je een alcholpercentage van minstens 70 % nodig.

Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je prima een neutrale alcohol gebruiken zoals jenever, wodka of brandewijn.  (liefst met 40% alcohol percentage).

Wil je een sterkere alcohol gebruiken dan kan je bij de apotheek of drogist vaak alcohol krijgen met 70% of 96% (ethanol). Let op:  deze alcohol is niet altijd geschikt voor inwendig gebruik, wel voor de cosmetica. Altijd even navragen  als je sterkere alcohol wilt gebruiken voor een kruiden tinctuur voor inwendig gebruik.

 

kruiden tinctuur

 

In de Aromalifestyle shop vind je ook biologische alcohol 96,4% (weingeist) en die is ook geschikt om tincturen voor inwendig gebruik mee te maken

Om een tinctuur met de gewenste alcohol concentratie samen te stellen moet je de mengverhouding tussen alcohol en water berekenen.

Als je bijvoorbeeld een tinctuur van bloemen of bladeren (zoals kruiden) wilt maken dan kan je bijv. een tinctuur maken van 35 % alcohol door aan 35 delen 40% alcohol 5 delen water toe te voegen.

Dan neem je bijv. 350 ml. 40% alcohol (bijv. wodka 40%) en voegt hier 50 ml. water aan toe. Dan heb je een perfecte basis voor je kruiden tinctuur. Door het water kan de plant meer werkstoffen aan de alcohol afgeven en je kan straks de tinctuur in je zelfgemaakte cremes en lotion gebruiken als extra toevoeging en ook als conserveringsmiddel.

Door alcohol lossen namelijk andere stoffen van een plant op als in een olie maceraat dus het is een zeer nuttige aanvulling op je crème’s en lotions.

 

Hoe maak je een kruiden tinctuur:

Het beste resultaat krijg je met verse kruiden of bloemen. Maar als je die niet hebt kan je ook gedroogde kruiden of bloemen nemen van een goede kwaliteit.

Snijd de kruiden of bloemen met een scherp mes klein zodat de plant zijn werkstoffen nog beter kan afgeven.

Doe de planten dan in een schone glazen pot met schroefdeksel (bijvoorbeeld een leeg jampotje) en vul het aan met het alcohol concentraat .

De verhouding is ongeveer 1deel planten op 3 delen alcohol voor verse planten of kruiden en 1 deel planten op 5 delen alcohol voor gedroogde planten want die nemen eerst veel alcohol op.

Doe de deksel op de pot en schud even goed door.

Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon.

Het liefst op een plek waar je hem goed ziet want  je moet de pot elke dag even schudden.

Na zo’n 3-4 weken hebben alle stoffen zich in de alcohol opgelost.

Meestal heeft de tinctuur dan een mooie kleur van de kruiden of bloemen aangenomen.

Giet de tinctuur dan door een koffiefilter of een vergiet met neteldoek in een glazen maatbeker en vul dan af in donkere flesjes met een druppelaar of pipetdopje. Het makkelijkste gaat dit met een klein trechtertje. En plak er een etiketje op met de inhoud en datum.

Bewaar de flesjes op een koele, donkere plaats dan blijven ze minstens 3 jaar goed.

 

Wat voor planten/kruiden kan je voor je tinctuur gebruiken?

Hier een paar ideetjes van planten/kruiden die je voor je tinctuur gebruiken kan:

  • Kamille – rustgevend, goed bij een onreine huid
  • Lavendel – rustgevend, huidverzorgend
  • Pepermunt – verzachtend bij maagklachten, verfrissend in bijv. voetbalsem.
  • St. Janskruid – verzachtend bij huidproblemen (niet in de zon gebruiken), bij depressies, angstaanvallen, overgangsklachten (wel oppassen met Sint Janskruid, dit kan de werking van andere medicamenten beïnvloeden als je medicatie of de pil neemt altijd eerst in overleg met je arts)
  • Duizendblad: bevordert de spijsvertering,  krampwerend voor  maag, darmen en galwegen en bevordert de bloedsomloop.
  • Goudsbloem (Calendula): wondhelend en ontsmettend.
  • Stevia: de tinctuur van stevia kan je als natuurlijke zoetstof gebruiken. En is bacterieremmend en schimmelwerend.
  • Arnica: werkt als tinctuur voor uitwendig gebruik perfect  bij spataderen, verstuikingen, spit, blauwe plekken.
  • Roos: een ideale tinctuur voor conservering van crème’s, goed voor de huid.
  • Citroenmelisse werkt kalmerend, zorgt voor een beter humeur en bevordert de spijsvertering

Dit zijn maar een paar tips om zelf kruidentinctuur te maken. Je kunt met heel veel planten en kruiden tincturen maken.

Kruidentinctuur maken met glycerine

Niet iedereen wil alcohol gebruiken, gelukkig kan je ook prima plantaardige glycerine gebruiken om je eigen kruidentincturen te maken.  Een klein nadeel is echter dat glycerine de werkstoffen wat minder sterk opneemt waardoor je wat meer kruiden nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen als een extract met alcohol. En je kunt een kruidentinctuur met glycerine niet gebruiken als conservering in je zelfgemaakte producten. Maar het kan wel prima als werkstof functioneren.

Kruidentincturen met glycerine werken het beste met verse kruiden of bloemen, het kan natuurlijk ook met gedroogde kruiden maar neem dan wat meer kruiden of bloemen zodat er voldoende werkstoffen in de glycerine terecht komen.

Je kunt een tinctuur met glycerine verder net zo maken als een tinctuur met alcohol.

 

Bruine flesjes en druppel/pipetdopjes voor je kruiden tinctuur, gedroogde kruiden, biologische alcohol, biologische plantaardige glycerine en handige maatbekers en trechtertjes vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Comment Section

31 reacties op “Kruiden tinctuur zelf maken


Door Lore Reynders op 7 september 2017

Beste, graag zou ik een tinctuur van rozen maken. Nu staat er 1 deel verse rozenblaadjes en 3 delen alcohol 37,5 % in mijn geval. Maar die delen, is dat in gewicht of volume? Mijn rozenblaadjes staan namelijk niet onder.


Door Donald op 25 juli 2018

Beste Lore Reynders,
Om de rozenblaadjes onder te houden moet je ze verzwaren met een schoteltje of bord, zelf heb ik 140 soorten kruiden op alcohol staan om diverse likeuren te maken, iets wat ik al 40 jaar doe, met heel veel succes.


Door Rietje op 3 december 2018

👍


Door Helene op 9 oktober 2017

Is dit product: INCI: Alcohol, 0.5% Panthenol, 0.5% Parfum
geschikt om een tinctuur (uitsluitend uitwendig gebruikt) mee te maken?
Ik wil het verwerken in een creme.


Door Monica-Can op 11 oktober 2017

Als er panthenol en parfum inzit is het geen pure alcohol en zou ik het niet gebruiken om een tinctuur mee te maken maar ik weet natuurlijk niet wat voor product dit is dus het is moeilijk om zo te zeggen.


Door Suhela op 26 december 2017

Is een tinctuur hetzelfde als een extract? Ik maak graag mijn eigen cosmetica en zie tussen de ingrediënten van sommige producten vaak bepaalde extracten staan…


Door MARIANNE op 20 juni 2018

kan je ipv een tinctuur ook gewone 90% alcohol nemen?


Door Rob op 30 juni 2018

Ik wil graag een voetenbad van heermoes maken. De kruid groeit volop in mijn tuin. Weet je zo de verhouding van verse heermoes in een liter water ? Of het hele recept ervan voor een voetenbad?


Door Carla op 5 oktober 2018

Hallo, ik wil dit graag proberen met het blad van de zwarte bes. Ik heb een vraag over het woord “deel” Is dit in gewicht of volume? Alvast bedankt voor uw antwoord. Vriendelijke groeten.


Door Celina op 17 maart 2019

Heey is er een snellere en makkelijkere manier om je crèmes serums en lang houdbaar te maken en hoe zit het met maskers in poedervorm zit daar ook een datum voor houdbaarheid aan vast of nietDoor Henrike op 19 maart 2019

Hoi, ik zag je leuke artikel interessant! Ik wil graag na de geboorte van mijn kleine een tinctuur maken van de placenta, dit schijnt heel goed te zijn als je last hebt in de overgang ed.
Alleen nu weet ik niet precies hoe ik de verhouding moet doen en of ik dus gewoon een stuk placenta in alcohol moet doen en dan dus 4 weken schudden. Heb jij tips voor me? Ik ben je erg dankbaar!
Groetjes


Door Monica-Can op 20 maart 2019

Hai, heb je net een mail gestuurd met een link met meer informatie. Groetjes, Monica


Door Leen De Backer op 13 april 2019

Ik had graag tinctuur gemaakt van thijm, smalle weegbree en hysop tegen hoest, kan ik dat samen in één pot doen ? Ik wou er ook wat brandnetel aan toevoegen. En anderzijds wou ik een tinctuur maken van kamille , duizendblad en citroenmelisse met eveneens brandnetel, dat wordt mijn tweede tinctuur. De eerste is tegen hoest, de tweede voor de maag; kan ik eventueel alles in één pot doen ? Ik denk aan de handigheid later om dan niet meer te moeten samenstellen en druppelen uit verschillende flesjes.


Door marina op 3 juli 2020

ja dat kan alles in 1 pot. ik maak volop geneeskrachtige tincturen. kijk op mijn fb, Marina Ivens


Door Nienke op 5 mei 2019

Wat een geweldige site, ben hard aan het overwegen om lid van de community te worden. Wel nog een korte vraag: hoeveel langer blijven je creme’s enz houdbaar door het toevoegen van de tinctuur?
Als je bv een hydrolaat gebruikt is deze maar 6 weken houdbaar. Wordt dit sterk verlengt door de tinctuur?
Alvast zeer veel dank voor het antwoord en alle informatie op de site!


Door Yvonne op 13 mei 2019

Hallo, Ik wil graag een tinctuur maken met kamille; welke kamille kan ik hiervoor gebruiken?
Ik heb namelijk ineens 3soorten kamille in de tuin staan. Roomse kamille, wilde kamille en nog eentje……wat is wat? Kun je evt plaatjes mee sturen? Graag uw advies. Hartelijke dank alvast.


Door Yvonne op 4 juli 2019

Hallo, Vandaag heb ik een tinctuur gemaakt van sint janskruid bloemen in graanjenever. Nu bleek bij het knippen dat er toch al redelijk wat bloemetjes waren ingedroogd. Nu heb ik relatief minder echte gele bloemen in de tinctuur. Dus is het niet precies in de exacte verdeling. Kan ik de gedroogde deeltjes er ook nog bij doen? Is het in orde als er ook kleine groene knopdeeltjes erin zitten? En zo niet , is het heel erg als je relatief wat minder bloemen erin hebt? Wat is het gevolg dan voor de tinctuur? Alvast bedankt! Veel zomerplezier in de tuin!


Door Paula Pulmans op 9 juli 2019

Ik wil tinctuur maken ban chichorei, gebruik je dan de gehekle plant, of de bloemen of blad?


Door Leen op 26 juli 2019

Kan je een tinctuur gebruiken ter vervanging van vitamine E voor conservering/bewaring?
En hoeveel bloemen heb je ongeveer nodig voor 350 ml alcohol en 50 ml water?
Ik ben nieuw in het zelf maken van verzorgingsproducten, dus sorry als dit een domme vraag is :).


Door de Ruijter Myriam op 13 september 2019

Hoe maak ik tincturen van propolis ? Zuivere vorm.
Waarvoor kan ik het gebruiken ?
Alvast bedankt,
Myriam


Door marina op 3 juli 2020

propolis op 90 % alcohol. kijk op mijn fb. Marina Ivens. ik maak volop tincturen, cremes, zalven, zeep, etc.


Door luna op 20 december 2019

ik vroeg me af hoe je van een tinctuur zalven of crèmes maakt?
dat vind ik voorlopig nergens
dank


Door marina op 3 juli 2020

kijk op mijn fb. Marina Ivens. ik maak alles zelf. of stuur pb voor recept.


Door Bianca dekker op 25 januari 2020

Ik zou graag willen weten hoe ik 1 deel kruiden kan uitrekenen op 3 delen alcohol concentraat, Weeg je alles??


Door otto op 12 februari 2020

hallo,ik gebruik de blender met brandewijn en bijvoorbeeld gember curcuma en citroengras in stukken gesneden. en zwarte peperkorrels. (goed tegen verkoudheid,griep,mond ontsteking enz)blender aan.en dan in een grote glazen pot met deksel.


Door Linda op 18 maart 2020

Hoi hoi
Ik wil graag een tinctuur maken van salie, maar vind dat ik weinig duidelijke informatie kon vinden op internet hierover. Ik heb nu gedroogde salie en alcohol van 37,5%
Nu lees ik verschillende dingen hierover dat je ook een deel water bij de gedroogde salie en alcohol moet doen. Die delen vind ik soms ook ingewikkeld aangezien ik niet hele grote hoeveelheden hoef te maken en het handiger vind in ml.
Dan nog de hoeveelheden die je druppels gewijs kan gebruiken en waarvoor allemaal is ook niet altijd even duidelijk aangegeven overal. Kan iemand mij hier wat meer duidelijkheid in geven? Alvast super bedankt, met vriendelijke groetjes Linda


Door Esther op 16 juni 2020

Voor het maken van een kruidentinctuur (Bloemen en bladeren) is een als percentage tussen de 30 en 50% prima. Je hoeft er dus geen water aan toe te voegen.
Zie ook https://www.aromalifestyle.nl


Door Ans op 7 mei 2020

Ik ben een leek, maar had graag geweten wat het betekent: 1 deel planten op 3 delen alcohol.
Reken je dan in grammen of milliliter? Of doe je 1 deel bloemen of planten in een potje en stel dat dan 1/3 van het potje is gevuld, vul je het dan aan met alcohol tot het potje vol is (3/3 deel)?
Ik hoor het graag.


Door Esther op 16 juni 2020

Je rekent dan in volume maat. Dus idd 1/3 deel van d e pot vullen met kruiden en aanvullen tot de pot vol is 3/3.
Zou je nl rekenen in gewicht dan krijg je naar verhouding te veel kruiden (die zijn immers veel lichter dan alcohol) voor de alcohol. Succes!!!


Door Jacqueline op 5 augustus 2020

Kan ik voor een tinctuur ook whisky gebruiken?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.