Page content

Lavendel etherische olie

Lavendel etherische olie

Lavendel etherische olie is zeer veelzijdig.  Iedereen kent Lavendel als tuinplant, als de lavendel bloeit, ruikt de hele tuin heerlijk.

Je kunt daarna de bosjes drogen. Dat ziet er decoratief uit en geeft nog steeds een heerlijke geur. Na een tijdje begint toch het natuurlijk aroma wat af te nemen.

Lavendelolie is dan zeker een goed alternatief om ruimtes in je huis heerlijk te laten ruiken.

Lavendel, Lavandula officinalis, komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.

Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violet-blauwe bloemen.

Echte lavendel olie is echter schaars omdat het een zeer veel gevraagde olie is. De beste lavendel etherische olie komt van planten die hoger dan 600 meter groeien.

Vaak wordt ook Lavandin als Lavendel olie verkocht. Maar Lavandin heeft niet dezelfde therapeutische kwaliteiten als Lavendel. Let dus op dat als je lavendel etherische olie koopt dat je ook echte lavendelolie krijgt.

 

 

lavendel etherische olie

Wat kan je allemaal doen met lavendel etherische olie?

Lavendelolie kent heel veel toepassingen:

– Kalmerend:

De geur van lavendel voert je mee naar het zuiden. Je voelt als het ware de stralende Provençaalse zon.

Je komt tot rust. Je slaapt ’s nachts beter door voor het slapen 1 of 2 druppeltjes olie op je kussen te doen of 1 uurtje voor het slapen gaan te vernevelen met een diffuser. Dit werkt tevens afstotend voor muggen.

– Luchtverfrisser

Een druppeltje lavendelolie in een ruimte in huis geeft je een frisse, aangename geur en verjaagt snel vervelende geurtjes van bijvoorbeeld huisdieren of sigarettenrook.

Je kan de lavendelgeur in huis verspreiden via  potpourri, een aromalamp, aromadiffuser, geursteentje of luchtbevochtiger. Zelfs via de stofzuiger(zak) en in de vloerzeep.

Voor snel resultaat met een aromalamp neem je wat warm water, 4 tot 6 druppeltjes lavendelolie erbij. Door de warmte van de lamp zal het water samen met de olie verdampen en op die manier de heerlijke geur van lavendel brengen en je snel verlossen van onaangename geurtjes.

Als je echt van de lavendelgeur geniet kun je een paar druppeltjes lavendelolie toevoegen aan je doekje wat je in de droger gebruikt, je wasgoed ruikt heerlijk naar lavendel. Of een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het laatste spoelwater van de wasmachine. Ook in de kledingkast kun je een doekje of een washandje verstoppen met lavendelolie.

Maak je eigen wasmiddel en wasverzachter met lavendel etherische olie

– Insectenvrij

Insecten houden nadrukkelijk niet van lavendel.

Bij een insectenbeet, mierenbeet, kwallenbeet of een wespensteek helpt lavendelolie om de pijn te verzachten. Doe rechtsreeks een druppeltje olie op de zere plek. Na ca. 15 min. zal de werking van de olie voelbaar zijn. Ingeval van hardnekkige beten/steken en vervelende jeuk/pijn, herhaal dit een paar keer.

Last van mieren? Doe enkele druppeltjes Lavendelolie op de plaats van het mierennest en herhaal dit indien nodig. De mieren zullen snel een ander heenkomen zoeken. Een natuurlijke manier om van de mieren af te komen en beter dan de alle schadelijke chemische middelen.

 

Nog meer nuttige tips voor lavendel etherische olie

 

 • Lavendelolie heeft een ontsmettende en pijnstillende werking.
 • Lavendelolie mag niet ontbreken in de verbanddoos.
 • Lavendel is kalmerend, verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans.
 • Lavendelolie helpt bij: snijwonden, wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen
 • Ook bij ontstekingen (puisten etc.) werkt lavendolie genezend.
 • De olie werkt ook slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep.
 • Bij brandwonden is het belangrijk om eerst te koelen, daarna elk uur een paar druppels lavendelolie op de plek aanbrengen, evt. een doekje in lavendelolie drenken en dat op de wond leggen.
 • Lavendelolie werkt bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen.
 • Ook geeft lavendel etherische olie verlichting bij reumatische aandoeningen.
 • Voeg een paar druppels toe aan een neutrale, natuurlijke shampoo, het helpt roos te voorkomen.
 • Gebruik na het wassen van je haar een laatste spoeling van een kopje water met 4 druppels lavendel olie. Masseer je hoofdhuid en haar hiermee. Niet meer uitspoelen.
  Je haar zal heerlijk subtiel naar lavendel ruiken.
 • Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie.
 • Heb je allergische uitslag, bultjes of rode uitslag, een paar druppeltjes lavendelolie op het gebied toepassen. De uitslag verdwijnt binnen 30 minuten!

 

Lavendel etherische olie mag direct op de huid gebruikt worden, na gebruik, de huid niet afdekken met een pleister of verband.

 

Het is aan te raden altijd een flesje lavendel etherische olie in de nabijheid te hebben, hoe sneller je het gebruikt als het nodig is des te beter zal de werking zijn.

Lavendelolie versterkt de werking van andere etherische olie en kan daarom met bijna elke etherische olie gecombineerd worden.

Lavendel etherische olie is onmisbaar in de collectie van etherische olien en de perfecte olie voor iedereen die wil starten met aromatherapie.

Echte biologische lavendel etherische olie, gedestilleerd van lavendel planten die boven de 600 meter groeien kan je in de Aromalifestyle shop vinden.

  Comment Section

  7 reacties op “Lavendel etherische olie


  Door Bertus Jansen op 13 maart 2018

  Hallo, bedankt voor de info. Nu , het volgende. Ik heb een potje lavendelolie van Jacob Hooy gekocht en nu staat er op het flesje: irriterend voor de huid, kan overgevoeligheid veroorzaken met contact van de huid. Dit lijkt me in tegenstelling van het bovenstaande verhaal.


  Door Je moeder op 14 maart 2018

  hey man hey wat heb ik een goed idee we gaan samen naar de fillem met stefaan en koen en willem  Door Bertus Jansen op 15 maart 2018

  Hoi Monica, de link is zeer verhelderend!


  Door Danielle op 16 mei 2018

  Hoi Bertus. Hoogstwaarschijnlijk is dat er een van slechte kwaliteit. Een goede kwaliteit lavendelolie kost rond de 20 euro voor 15 ml. Het is heel zuiver dus je hebt er weinig van nodig. Neem van het merk doterra of young living. Dan zit je goed. Groetjes Danielle.


  Door Yvonne de jong op 12 juni 2018

  hoe krijg je een vlek van eterische olie op kleding weg is mijn vraag
  vr grt yvonne


  Door Querinus op 5 augustus 2018

  Met Savon d’Alepp vlekkenzeep. verkrijgbaar bij Skinessence.nl.

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.