Page content

Veilig gebruik van etherische olie

Veilig gebruik van etherische olie

Alles wat je moet weten over veiligheid, verpakking en etiketten van etherische olie. En veilig gebruik van etherische olie in je dagelijks leven.

Pure, natuurlijke etherische olie is een prachtig product van de natuur. Maar ook een heel krachtig product waarmee je met respect om moet gaan.

Bij juist gebruik zijn etherische oliën zeer veilig en goed voor onze gezondheid. Maar in grote hoeveelheden kunnen ze giftig zijn en juist gevaar opleveren voor de gezondheid. Daarom is een juist etiket op de etherische olie van groot belang.

Etherische oliën zijn echter lange tijd verkocht zonder enige vorm van waarschuwing op het etiket. De overheid heeft dit op een gegeven moment verplicht gesteld, zodat nu op de flesjes etiketten aanwezig zijn met een aantal waarschuwingssymbolen en waarschuwings teksten. Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe Europese regelgeving, waardoor er meer waarschuwingssymbolen en teksten op de etiketten staan. De GHS etikettering.

GHS etikettering

Deze GHS etikettering houdt onder meer in dat de waarschuwingszinnen echt leesbaar zijn en niet zodanig klein zijn dat deze niet opvallen, zoals in het verleden vaak het geval was.

Het is heel goed dat je als gebruiker van bepaalde stoffen geïnformeerd wordt over de risico’s van deze stoffen. Deze waarschuwingen dien je echter wel in de juiste context te zien om niet de indruk te krijgen dat kleine hoeveelheden etherische olie levensgevaarlijk zijn.

Sommige plantaardige stoffen kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt, nuttig of prettig zijn en in grotere hoeveelheden giftig. Neem bijvoorbeeld cafeïne in koffiebonen. Een paar kopjes koffie is lekker en stimulerend maar na het drinken van 100 kopjes koffie in korte tijd kan je naar het ziekenhuis. Beter merk je dit nog met cafeïne in energiedrankjes. 1 is prettig maar na 5 krijg je problemen met je hart en wordt het schadelijk voor je gezondheid. De juiste verdunning is altijd heel belangrijk.

Dit is ook het geval bij de meeste etherische oliën. Het zijn veelal sterke natuurlijke maar ook chemische stoffen, die je prima voor je gezondheid en welzijn kunt toepassen als ze in de juiste verdunning gebruikt worden.

 

Het werkelijke gevaar

Het werkelijke gevaar van etherische olie is afhankelijk van het type olie (de waarschuwingen die op het etiket staan), de totale hoeveelheid in de verpakking, de manier hoe het bewaard wordt en de manier waarop het gebruikt wordt.

Er zijn etherische oliën die bijtend zijn op de huid zoals tijmolie maar ook die volkomen veilig zijn zoals lavendel olie. Lavendel olie kan dus zonder problemen puur op de huid toegepast worden,tijm olie alleen bij voldoende verdunning.

Toch (of juist daarom) wordt tijm olie, verdund in een dragerolie, gebruikt bij onreine huid en wratjes. Bij het gebruik van etherische olie is het erg belangrijk betrouwbare informatie van diverse bronnen te raadplegen.

Op deze website probeer ik daarom zoveel mogelijk informatie te geven over het veilig gebruik van etherische olie.

Het is dus erg belangrijk om te weten waarin en in welke mate de etherische olie verdund dient te worden voor de gewenste toepassing.

De waarschuwingen op het etiket zijn erg belangrijk bij het werken met de onverdunde olie, hoewel de totale hoeveelheid ook een rol speelt bij de waarschuwingen op een etiket.

De totale hoeveelheid

Op een flesje met 5 ml etherische olie dienen de zelfde waarschuwingen te staan als op een vat met 200 liter etherische olie. Echter, als een 200 liter vat open barst zal dit sneller leiden tot een gevaarlijke concentratie etherische olie in de lucht,  in het milieu of op de huid en kleding dan wanneer het 5 ml flesje stuk valt.

Eucalyptus etherische olie is bijvoorbeeld zeer explosief en heeft een scherpe geur. In grote hoeveelheden kan dit dus zeer gevaarlijk zijn.

Maar bij het verdampen van een paar druppels etherische olie in een geurbrander of op een tissue speelt explosiegevaar en risico’s bij inademen geen enkele rol.

De nieuwe etikettering komt op het eerste gezicht misschien wat vreemd over door de gevarentekens die erop staan maar uiteindelijk blijkt het een nuttige bron van informatie te zijn.

Het is een extra instrument om jezelf als gebruiker te informeren over de samenstelling en mogelijke eigenschappen van de oliën. Een goed etiket heeft ook altijd de latijnse naam en herkomst van de olie op het etiket staan.

Een ander belangrijk punt voor veilig gebruik van etherische olie is de sluiting van het flesje.

Er zijn leveranciers die flesjes leveren met een pipetje, maar hiermee gaat de kwaliteit van dat product heel snel achteruit en de olie is veel makkelijker te bereiken voor kinderen.

Het beste is om een flesje te hebben van donkerbruin of blauw glas met een druppelaar en goede kindvriendelijke sluiting. Bewaar etherische olie ook altijd donker en koel en buiten het bereik van kleine kinderen. Kleine kinderen hebben de neiging te proeven uit flesjes.

Opletten bij kleine kinderen

En het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur  ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben.

Het is dus noodzakelijk om etherische oliën te bewaren op plaatsen waar kleine kinderen er niet bij kunnen. Liefst afgesloten. Laat ook nooit een net gebruikt flesje staan op een plek waar kleine kinderen kunnen komen.

 

veilig gebruik van etherische olie

Veilig gebruik van etherische olie

Verdampen

Als je etherische olie verdampt in een geurlichtje, met geurstokjes, geursteen, in potpourri of op een tissue wordt de concentratie in de lucht niet snel te hoog. Gebruik altijd druppels en geen scheutjes. Als de slijmvliezen of ogen geirriteerd raken heb je teveel gebruikt. In kleine ruimtes minder gebruiken. Uitkijken met morsen in de vlam van een theelichtje. De ogen uit de buurt houden van druppels en geurlampje i.v.m. risico op spetters in de ogen. Er is een risico op het ontwikkelen van een allergie bij etherische olie. Gebruik daarom niet iedere dag en niet steeds dezelfde etherische olie.

In zeep en douchegel

In zeep en douchegel die weer van de huid gespoeld/gewassen wordt kan je 3-5% etherische olie gebruiken.

Massagolie of huidolie

Etherische oliën lossen heel goed op in plantaardige oliën. Het uiteindelijke mengsel dient goed egaal te zijn om er zeker van te zijn dat het oplossen/mengen geslaagd is. Kleine druppeltjes pure etherische olie die zweven in de plantaardige olie kunnen de huid irriteren. De juiste verdunning is bij massageolie erg belangrijk omdat een groot huidoppervlak in aanraking komt met de etherische olie.

Vaak wordt 1% etherische olie gebruikt in massageolie.  Een goede hoeveelheid is max. 20 druppels (=1 ml.) etherische olie op 100 ml. plantaardige olie.

Bij twijfel of een gevoelige huid is het beter om eerst te testen op allergische reacties op een klein stukje gevoelige huid, bijvoorbeeld in de knieholte. De etherische oliën van kruiden/specerijen geven over het algemeen eerder huidproblemen dan die van bloemen en houtsoorten.

In zalf of crème

In zalf of crème wordt een concentratie etherische olie gebruikt van 5 tot 15%. Bij gezichs crème is het vaak wat minder bij helende zalf kan het naar de 15% gaan. Belangrijk is dat de etherische olie heel goed gemengd wordt in de zalf of crème . Indien de etherische olie niet goed door de zalf gemengd wordt zouden kleine druppeltjes pure etherische olie aanwezig kunnen blijven, die de huid kunnen irriteren. Hou altijd de hoeveelheid etherische olie aan die in een recept wodt aangegeven. Bij twijfel kan je altijd minder gebruiken maar niet meer.

 

In bad

Ethersiche olie mengt niet met water en blijft op het water drijven. Een paar druppels in het badwater doseren zal er waarschijnlijk toe leiden dat de olie puur op het water drijft en daardoor je huid kan irriteren.

Als je de etherische olie mengt met een emulgator zoals een  beetje badzout, een eetlepel volle melk of room of een eetlepel melkpoeder en in het begin dat het bad volloopt dit mengsel met de etherische olie meteen toevoegt, dan wordt de olie goed door het water gemengd. En kan je heerlijk genieten van een ontspannend of opwekkend bad.

Puur op de huid

Pure etherische oliën kunnen irriterend zijn voor de huid. Toch worden sommige zoals teatree olie en lavendelolie puur gebruikt op puistjes. Het op deze manier gebruiken van etherische olie is alleen aan te raden als je veel ervaring hebt met etherische olie en als je zeker weet dat je 100 % natuurzuivere biologische etherische olie hebt.

De oliën zijn weliswaar bacteriedodend en schimmeldodend, maar kunnen bij overmatig gebruik in pure vorm ook de gezonde huid aantasten. Tea tree olie wordt ook puur gebruikt op schimmelnagels. Hier is het belangrijk niet de naastgelegen huid met de pure olie aan te raken.

Koken met etherische olie

Het zelf gebruiken van etherische olie in dranken en spijzen is mogelijk als je zorgvuldig met etherische olie omgaat en de volgende regels in acht neemt.

Want als je je in de juiste dosering vergist en teveel gebruikt of als de etherische olie niet goed oplost/mengt kan dit leiden tot beschadiging van het spijsverteringssysteem of organen. Een geschikte etherische olie, ervaring en een betrouwbaar recept is noodzakelijk voor een veilig eindresultaat.

De veiligste manier om zelf etherische oliën te gebruiken in gerechten is  om de etherische olie eerst op te lossen in een plantaardige spijsolie is. Inplaats van bijvoorbeeld gedroogd oreganokruid te laten trekken in olijfolie, kan oregano ethersiche olie in de juiste verdunning toegevoegd worden aan de olijfolie en goed gemengd worden.

Bij het gebruik van etherische olie in gebak of zoete gerechten is het een goed idee om de olie eerst op te lossen in bijv. agavesap, ahornsiroop of honing en de olie dan aan het recept toe te voegen.

Voor gebruik in dranken is aan te raden de olie eerst in zuivere alcohol op te lossen en deze vervolgens door de andere vloeistof te mengen. Er mag echter geen troebeling of olielaag gevormd worden.

Lees hier meer over koken met etherische olie

Vernevelen in een aromadiffuser

Etherische olie vernevelen kan gevaarlijk zijn bij fout gebruik. Als er te veel etherische olie gebruikt wordt en de kleine druppeltjes (wat nevel is) niet de tijd krijgen om echt te verdampen en ingeademd worden, komt de etherische olie in de longen terecht. Deze kunnen hier een chemische ontsteking veroorzaken. Bij aromadiffusers dient men te vermijden dat de zichtbare nevel ingeademd wordt of in de ogen terecht komt.Vooral in koude ruimtes kan het lang duren voor een nevel verdampt is.

Als de aromadiffuser echter op enige afstand staat, krijgen de druppeltjes in de nevel genoeg tijd om te verdampen voor de “geur” ingeademd wordt.

Belangrijk is ook de kwaliteit van een aromadiffuser. Een goede ultrasone aromadiffuser zorgt voor een zeer fijne verneveling en daardoor minder risico van het teveel inademen van etherische olie.

En dan is verdampen in een aromadiffuser juist een zeer effectieve manier om van de therapeutische voordelen van etherische olie te genieten.

Lees hier meer over het juist gebruik van de aromadiffuser

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding kan beter niet gewerkt worden met bepaalde soorten etherische olie. Bij morsen kan de olie via de huid in de bloedbaan terecht komen. Niet alle risico’s zijn daarvan bekend. Ook te sterke concentraties geur (ook van parfums e.d.) kunnen beter vermeden worden. Lees hier ook meer over etherische olie en zwangerschap.

Dieren

Waar veel etherische oliën voor de mens nuttig, plezierig en soms zelfs heilzaam zijn kunnen deze voor huisdieren giftig zijn.

Zo kunnen bijvoorbeeld katten slecht tegen etherische olie via de huid opgenomen. Behandel daarom nooit kwaaltjes van je dieren met etherische olie zonder je er zeker van te stellen dat deze voor hun echt ongevaarlijk zijn.

Lees hier ook meer over etherische olie bij dieren.

Comment Section

18 reacties op “Veilig gebruik van etherische olie


Door Elly op 10 september 2017

Interessant stuk!


Door Sonja op 10 september 2017

Dankjewel voor deze adviezen! Vaak lees je over bv 1 druppel in een kop water of zo, zoals citroenolie. Is dit dan een ander soort olie? Ik dacht dat niet alle olie voor inwendig gebruik was? Welke kan wel? bv van Tea tree olie heb ik gelezen dat dat niet mag…


Door Mieke op 11 november 2018

Krijg je een reactie terug ik ben namelijk erg nieuwsgierig hoe er gereageerd wordt. Ik vind dit nogal wat


Door Els AW op 20 september 2017

Dat is ook mijn vraag Sonja, ik heb de gember olie en wil weten of dat ook in de thee of yoghurt kan.


Door Simone Kuipers op 1 juni 2019

nee, duh niet.


Door Elly op 23 september 2017

Hallo, ik wil vragen of isopropyalcohol 99% veilig is om lampeolie te maken voor de lampe berger.Door Meg op 8 februari 2019

Hallo, interessant stukje, vooral de vernevelaar.ook ik ben hiervan geschrokken, ga hierwel mee naar mijn consulente toe, moet ze het duidelijk aangeven. Ik heb de diffusser vaak aan, en heb een kleinkind hierlopen die veel last heeft van het ademhalen, dus ik dacht dat ik hier goed aan deed????


Door Nathalie op 10 november 2017

Vandaag mij eerste bestelling van je webshop binnen gekregen en om eerlijk te zijn schrok ik wel van de tekens op de flesjes. Na wat speurwerk kwam ik (toeval of niet 🙂 ) op deze pagina terecht. Heel duidelijk uitgelegd en best wel logisch eigenlijk. Het verbaast mij dan ook dat YL dit niet op hun flesjes zet. Is dit in Amerika anders dan? Moeten zij zich dan niet aan deze Europese wetgeving houden?


Door Monica-Can op 17 november 2017

Ja eigenlijk moeten zij zich ook aan de Europese wetgeving houden maar op de een of andere manier zijn ze er nog steeds onderuit gekomen. Eigenlijk is dat niet echt fair t.o.v. alle andere producenten (zoals Farfalla) die het wel netjes op hun flesjes zetten en ook niet fair t.o.v. de consument die recht heeft op duidelijkheid.


Door Isabelle op 16 maart 2018

Ik snap niet zo goed dat jullie dan zelf het advies geven om citroen of sniaasappelolie in water te druppelen en dan op te drinken..dit artikel is duidelijk en goed beschreven..alleen erg jammer dat julkie die blijkbaar zelf niet opvolgen..


Door Vera op 20 maart 2018

Er verscheen juist een artikel in De Morgen over een studie die aantoont dat essentiële olieën invloed hebben op de hormoonhuishouding. Meer Oestrogeen, minder testosteron bij jongens waardoor borstontwikkeling ontstaat. Wat effect zou dit dan hebben op vrouwen in de menopauze?
Er was sprake van lavendelolie en tea tree maar het zou in alle oliën voorkomen.


Door Ella op 8 september 2018

Ik schrik heel erg van het stukje over de aromadiffuser. We hebben nl pas een aromadiffuser in huis. Ik gebruikte dat met eucalyptus (globes) olie en omdat je er ook mee kunt dampen, leek het mij geen kwaad kunnen om met je neus boven de damp vd aromadiffuser te hangen om die vochtige lucht te inhaleren.
Nu lees ik hier dat dat gevaarlijk is! Ik heb Max 10 druppels gebruikt op 300 ml water. Kan dat echt schade aan je longen veroorzaken? Mijn man heeft bronchitis, dus ik maak me daar wel zorgen over.


Door Monica-Can op 11 februari 2019

Hallo Ella,

10 druppels eucalyptus op 300 ml. water is prima en veilig in gebruik. Zeker als je een goede ultrasone diffuser hebt die voor een hele fijne nevel zorgt is zelfs gezond. Met je neus erboven hangen zou ik niet doen maar verder kan een aromadiffuser ook bij bronchitis juist verlichting brengen.


Door Meg op 8 februari 2019

Hallo, interessant stukje, vooral de vernevelaar.ook ik ben hiervan geschrokken, ga hierwel mee naar mijn consulente toe, moet ze het duidelijk aangeven. Ik heb de diffusser vaak aan, en heb een kleinkind hierlopen die veel last heeft van het ademhalen, dus ik dacht dat ik hier goed aan deed????


Door Carry Mortelmans op 9 maart 2020

Hallo, klopt dat essentiële olie in een aromaverstuiver kankerverwekkend is?Dat dat voor wierookstokjes en kegeltjes zou kunnen kloppen, dat kan ik nog verstaan.Maar in een verstuiver?Moet ik me zorgen maken?


Door Frank op 14 april 2020

Goed stuk. Ik zag ook dat ze sommige doterra aanhangers nogal veelvuldig het overal opsmeren. Op hun voeten voor het slapen gaan, bij de computer om helder te kunnen werken. Ik dacht alleen maar, dit begint op een verslaving te lijken om een onderliggend probleem niet op te lossen. Totaal verkeerde instelling en daarnaast inderdaad erg gericht op verkoop zodat ze een tweede inkomen hebben. Ze hoeven er geen belasting over te betalen menen ze omdat het commissie is? Toen zijn er nog meer belletjes gaan rinkelen. Is dit wel zo goed? En inderdaad, je kan het allemaal innemen op een paar na. Hoezo dan? Dit zijn middelen die een plant inzet om zich te beschermen tegen aanvallers. Of je verdund het ergens of er klopt gewoon iets niet. En geen biologische certificering inderdaad en geen waarschuwingen op hun verpakking. Dat maakte me eerst ook attent op, gevaarlijk spul etherische olie. Maar die twee merken zijn veilig?
Ik pas het nu therapeutisch toe zonder het zelfs te hoeven verdampen of innemen of masseren, als je eenmaal de juiste olie hebt, dan werkt het al door de combi gewoon vast te houden. Scheelt weer in de risico’s. Mijn cliënten zijn over het algemeen nogal psychisch in de problemen en dan wil je zeker niet in plaats van medicatie nu weer een olie die je hormonen beïnvloedt of een anti-depressieve werking heeft. Want zo komen ze vanzelf van de regen in de drup.
Ik ben in elk geval heel blij met je suggesties.


Door Sophie op 23 mei 2020

Ik heb me een elektrische verstuiver aangeschaft. Ik voeg zoals het hoort slechts enkele druppeltjes toe aan het water in het reservoir. Ik vind het zo aangenaam om een lekkere geur in huis te hebben of op mijn bureau als ik aan het werk ben. Daarom vroeg ik me af of het ‘onveilig’ of ‘schadelijk’ kan zijn om de verstuiver de hele dag aan te laten staan? Ik las ergens dat het langdurig gebruik van etherische oliën afgeraden wordt, maar dan vooral wat betreft de inname… Moet ik me zorgen maken over langdurig verstuiven? Alvast bedankt voor je reactie!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.