Tea tree etherische olie (Melaleuca Alternifolia)

Tea tree etherische olie (Melaleuca Alternifolia)

Melaleuca Alternifolia beter bekend als Tea tree etherische olie is een zeer veelzijdig inzetbare olie en bij vele mensen bekend.

En het is een echt manusje van alles.

Er bestaan ongeveer 215 verschillende Melaleucasoorten waarvan er 210 uitsluitend in Australië groeien.

De TeaTree boom kan tot 7 meter hoog en 2-4 meter breed worden, heeft naaldvormige bladeren en witte bloemen die enigzins op flessenragers lijken.

De schors is licht tot donkerbruin en bestaat uit dunne lagen die gemakkelijk afschilferen.

TeaTree olie is goed in vet oplosbaar en vetoplossend.

Op deze eigenschap berust een deel van de krachtige anti-bacteriële werking en vooral het bijzonder goede vermogen om diep in de huid en het daaronderliggende weefsel door te dringen.

En door deze vetoplossende en anti-bacteriële eigenschappen is de TeaTree olie daarom ook zeer geliefd als schoonmaakmiddel.

TeaTree olie bezit echter meerdere eigenschappen die het lichaam bij het genezingsproces positief ondersteunen.

De olie kan door zijn schimmelwerende werking bij huidschimmels en verontreinigingen succesvol worden ingezet en is ook nog pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën.

De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van fenol, een chemische desinfectant.

TeaTree essentiële olie doodt vele bacteriën, schimmels en virussen en kan het gif neutraliseren van vele soorten kleine insecten.

 

tea tree etherische olie

 

 

Het aantal toepassingen van teatree olie is bijna eindeloos. Het is bijvoorbeeld  te gebruiken voor de behandeling van griep, verkoudheid, aften, keelpijn, zwemmerseczeem, ringworm, jeuk, hoofdluis, jeugdpuistjes en zweertjes.

En ook bij oorpijn is Tea Tree olie zeer effectief.

Belangrijk is het om de olie spaarzaam en gericht te gebruiken want het kan bij veelvuldig gebruik huidirritaties veroorzaken.

Een goede kwaliteit TeaTree olie bevat niet meer dan 3% cineol en minstens 40% terpenen.

TeaTree etherische olie kan goed gemengd worden met LavendelRozemarijn, Den, Geranium, Marjolein, Kruidnagel, Nootmuskaat en andere Melaleuca-oliën zoals bijvoorbeeld Melaleuca Cajeput en Melaleuca Quinqeunveria.

 

Let op: Door het hoge gehalte aan terpenen en phenolen is Tea Tree olie giftig voor katten e.a. kleine roofdieren, dus bij deze dieren niet gebruiken voor de bestrijding van vlooien e.d. !!

 

Toepassingen van Tea Tree etherische olie:


  • Bij verkoudheid; meng 1 druppel TeaTree olie, 2 druppels Pepermunt, 1 druppel Tijm en 1 druppel Lavendel met een 1 eetlepel melk (of melkpoeder) en een eetlepel dode zee zout . Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten.
  • Bij insecten steek/beet: 1 druppel op gestoken/gebeten plek aanbrengen, dit laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn.
  • Bij littekens: masseer het litteken dagelijks met een paar druppels Tea Tree olie.
  • Bij huidirritaties door allergie, jeuk of schurft de aangetaste plekken naar behoefte dagelijks met 1 druppel pure olie deppen of 5 druppels toevoegen aan 10ml. Jojoba olie en hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag insmeren.
  • Bij schaaf- en snijwonden en infecties; eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 1 druppel op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie. Werkt verzachtend bij schaafwonden.
  • Tea Tree huidverzorging: voeg een druppel tea-tree toe aan je olie voor oil cleansing method of aan een basis gezichtsolie/crème bij een onreine huid of vette huid. Tevens heel effectief bij jeugdpuistjes.

Onder invloed van zuurstof en licht kan de chemische samenstelling van de Tea Tree olie (en elke andere etherische olie) veranderen, bewaar daarom de olie in een goed gesloten donker flesje op een koele plaats.

Koop alleen TeaTree olie die aangeboden wordt in flesjes van donkerbruin of blauw glas.

Je kan TeaTree olie, als ze onder goede omstandigheden bewaard wordt,  minstens 2 jaar zonder problemen gebruiken. Daarna kan je de olie nog wel in schoonmaakproducten gebruiken maar niet meer op de huid omdat je dan huidirritatie kan krijgen.

 

Biologische tea tree etherische olie kan je bestellen in de Aromalifestyle shop.
Harrie
Door

Harrie

op 14 Jun 2020

We kopen tea tree in Thailand, kost bijna niks, veel beter dan de Nederlandse teatree, als ik keelpijn krijg, even gorgelen, de volgende geen last meer, we gebruiken het al 20 jaar, voor allerlei toepassingen,

Put
Door

Put

op 11 Apr 2023

Op welke site

Merein
Door

Merein

op 30 Aug 2018

Kan tea tree ook gebruikt worden in zalven en balsems?

E
Door

E

op 14 May 2018

ik heb tea tree olie gebruikt op een schimmelnagel. En...mijn teen zat onder de dikke blaren. Wees er dus heel voorzichtig mee!

Reactie plaatsen