oil cleansing method
Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
6 min
7

Oil cleansing method, natuurlijke gezichtsreiniging met olie

6 min
7

De Olie Reinigings Methode of ORM (OCM in het engels als in Oil Cleansing Method) is een natuurlijke manier om een stralende zuivere huid te krijgen door alleen heet water, een zacht doekje en een mengsel van ricinusolie (ook bekend als castor- of wonderolie) en 1 of 2 andere plantaardige, natuurlijke oliën te gebruiken. Bijvoorbeeld extra virgin olijf olie, jojobaolie of druivenpitolie.

Zelf ben ik een tijdje geleden begonnen met de oil cleansing method ( OCM of ORM) omdat ik op internet op zoek was naar een gezichtsreiniger die ik eenvoudig zelf kon maken zonder allerlei chemische ingrediënten. En deze methode sprak mij wel aan. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de olie reiniging methode/oil cleansing method. Het is simpel te maken, verwijdert grondig alle make-up (zelfs mijn waterproof oog make up verdwijnt als sneeuw voor de zon) en onzuiverheden en doordat ik een beetje etherische olie toevoeg ruikt het ook nog lekker.

Update: dit artikel is origineel uit augustus 2017 en nu zijn we bijna 6 jaar verder (maart 2023) en ik gebruik de oil cleansing methode nog steeds heel regelmatig. En de laatste tijd zelfs weer elke dag en ik gebruik na het reinigen rozenhydrolaat als tonic en dan mijn tallow balm als gezichtscrème en ik ben echt zeer tevreden met het resultaat.


Het principe van de oil cleansing method is: ‘Olie lost olie op’

Bijna alle gezichtsreinigers die verkocht worden bevatten synthetische chemicaliën en kunstmatige ingrediënten, en zelfs als het merk beweert “biologisch” of “natuurlijk” te zijn is het meestal niet helemaal vrij van synthetische inhoudsstoffen. Deze kunnen schade aan je huid aanrichten en zijn op de lange duur ongezond voor je.

Scherpe reinigingsproducten zorgen voor acne en puistjes door niet alleen het vuil en de bacteriën, maar ook de natuurlijke olie van je gezicht te verwijderen.  Wanneer de huideigen oliën verwijderd worden reageert de huid door extra olie aan te maken, dit veroorzaakt een vette huid en puistjes en creëert een vicieuze cirkel van nog meer producten kopen die uiteindelijk weer tegen je eigen huid ingaan. Of de huid maakt juist geen olie meer aan en daardoor veroorzaakt het juist een vochtarme en droge huid. Afhankelijk van wat voor producten je gebruikt.

Ontsnap aan deze vicieuze cirkel en bespaar geld en je gezicht door te stoppen met het wassen van je gezicht met zeep en het gebruik van allerlei dure (en vaak chemische) reinigingscrème’s en lotions. En reinig je gezicht simpel en eenvoudig met de olie reiniging methode/oil cleansing method.

Met the oil cleansing method (OCM) reinig je de huid voor je gaat slapen door middel van een oliemengsel dat bij jouw huidtype past. De oil cleansing method is daarmee een vervanger voor een ‘gewone’ gezichtsreiniger.

Je huid reinigen is belangrijk om deze gezond te houden. Vooral in de avond.  Een schone huid neemt verzorgingsproducten beter op.  Door middel van oil cleansing verwijder je zowel onzuiverheden als make-up (zelfs waterproof make-up) op een milde manier. Een van de voordelen is dat je met deze natuurlijke methode geen schuimende (uitdrogende) reinigers meer nodig hebt.Hoe werkt de olie reinigings methode?

Iedereen kan baat hebben bij OCM. Het enige dat je nodig hebt om het te proberen zijn de juiste oliën, een zacht doekje en warm water.

Maak een mengsel van ricinus olie (ook wel bekend als wonderolie of castorolie, dit zorgt voor het reinigende effect) en nog 1 of 2 andere plantaardige oliën  bijvoorbeeld amandelolie, jojobalolie, arganolie, avocado olie of abrikozenpit olie.

Belangrijk is wel dat je de samenstelling van de oliën aanpast aan jouw huidtype. Een vette huid heeft andere behoeften dan een droge huid. Ricinus olie is een goede basis omdat de olie een reinigende werking heeft en goed onzuiverheden verwijdert. Ricinus olie remt de groei van virussen en bacteriën en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.Het is een dikke olie qua samenstelling, maar hij verstopt de poriën niet. Het helpt juist om overtollig talg te verwijderen.

Dit is effectief voor elk huidtype, zolang je maar een passend recept gebruikt. Hoe droger je huid, hoe lager het aandeel aan ricinus olie in je OCM routine.

Het beste kan je volgende verhoudingen aanhouden voor de oil cleansing method:

  • Vettige huid: 30% ricinus olie en 70% plantaardige oliën
  • Normale huid: 20% ricinus olie en 80% plantaardige oliën
  • Droge huid: 10% ricinus olie en 90% plantaardige oliën


Aanpassen aan je eigen huidtype

Het leuke is dat je een persoonlijke olie reiniger voor je eigen huidtype kunt maken. Je kan naast de ricinus olie 1 andere olie gebruiken maar ook 2 of meer, allemaal afhankelijk van de behoefte van jouw huid. Experimenteer totdat je de voor jou goede combinatie hebt gevonden.

Sommige mensen combineren olijfolie met jojoba olie of ze voegen etherische oliën toe aan het olie mengsel voor de geur of voor de helende kwaliteiten. Zoals lavendel, geranium, wierook of manuka (goed bij een onzuivere huid). Ook lekker is om bijvoorbeeld een kruidenolie toe te voegen met bijv. aloe vera, kamille, rozen of lavendel

Mijn persoonlijke combinatie bestaat momenteel bijvoorbeeld uit 20% ricinusolie, 40 % jojobaolie, 30 % arganolie, 10% rozenbottelolie en 10 druppels geranium etherische olie. (in een 50 ml. flesje)

Onderstaand een kort overzicht van de natuurlijke oliën die je kunt gebruiken voor de oil cleansing method:

Allereerst natuurlijk ricinusolie omdat dit de reiniger is in het geheel. Ricinus olie remt de groei van virussen en bacteriën en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Verder kan je kiezen. uit onder meer de volgende oliën:


Plantaardige oliën voor de oil cleansing method

Extra virgin olijf olie is rijk aan antioxidanten en is een geweldige vochtinbrenger. Maar is ook behoorlijk vettig.

Druivenpitolie wordt geperst uit druivenpitten en bevat een hoge concentratie aan vitamine E, mineralen, antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetten. De olie is zeer geschikt voor de droge, gevoelige en probleemhuid. Druivenpitolie wordt snel opgenomen in de huid zonder vette zones achter te laten. Daarnaast stimuleert de olie de bloeddoorstroming en de aanmaak van collageen en bezit ze regeneratieve, astringerende en anti-aging eigenschappen.

Jojobaolie is zeer aangenaam voor de huid. Het trekt snel in, is niet kleverig maar geeft juist een zijdezacht huidgevoel. De olie is zeer stabiel en vrijwel niet aan bederf onderhevig. Daarnaast bevat ook jojobaolie veel vitamine E en heeft het ook reinigende eigenschappen.

Amandelolie maakt de huid zacht en soepel en is geschikt voor ieder huidtype. Het wordt veel gebruikt als babyolie en bij massage. De olie reguleert het vochtgehalte en vermindert huidirritaties. Het is een niet-drogende olie en om deze reden ook uitermate geschikt voor de droge en/of rijpere huid.

Arganolie is een kostbare en schaarse olie. Vanwege haar superieure kwaliteiten is deze olie de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Als huidolie wordt het beschouwd als een anti-aging serum met uitstekende hydraterende eigenschappen,

Abrikozenpitolie is geschikt voor ieder huidtype, maar met name goed voor de droge, gevoelige en rijpere huid. Net als amandelolie is abrikozenpitolie een prima babyolie. Het is iets dunner dan amandelolie en een massageolie bij uitstek. Abrikozenpitolie bevordert een gezonde, stralende huid en helpt fijne lijntjes te verminderen. Bovendien kan de olie worden gebruikt om het haar glans terug te geven.

Avocado olie heeft als huidverzorgende olie sterk hydraterende eigenschappen. Het is een niet-drogende olie die goed door de huid wordt opgenomen. Avocado olie is vooral geschikt voor de droge, de gevoelige en de rijpere huid.

Het beste kan je je mengsel in een 50 ml. bruinglas flesje doen met een pipet dop. Je hebt namelijk maar een paar druppels nodig om je huid te reinigen en met een pipetdop is dit makkelijk te doseren.

Gebruik van de oil cleansing methode

Masseer een klein beetje van de oliën op je gezicht. Neem een paar minuten de tijd om de olie goed in te masseren op je wangen, neus, voorhoofd, nek en kin en voorzichtig rond je ogen om eventuele oogmake up te verwijderen. Geef de olie de kans om diep in de huid door te dringen en afval, bacteriën, dode huidcellen en ander vuil te verwijderen. Maak je doekje (of washandje) nat met heet water en wring het goed uit, drapeer het over je gezicht en laat heel even liggen zodat de warmte zijn werk kan doen, daarna veeg je de olie en het vuil weg met het doekje. Je huid voelt schoon en zacht aan.

Hierna kan je je huid nog sprayen met wat rozenhydrolaat of een andere tonic en daarna je verzorgende crème aanbrengen. Bij sommige mensen is de olie cleansing method/olie reinigings methode voedend genoeg voor de huid en die hebben geen extra olie of tonic meer nodig.

Alles wat je nodig hebt voor de oil cleansing methode vind je in de Aromalifestyle shop.

Heb jij de oil cleansing method al eens geprobeerd? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, deel ze hieronder.

Reacties
Categorieën