whipped tallow balm
Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
5 min
32

Whipped tallow balm

5 min
32

Bent je op zoek naar een simpel anti-aging product voor je huidverzorging? Dan is deze whipped tallow balm echt iets voor jou.

En laat ik meteen maar met de deur in huis vallen, tallow balm wordt gemaakt van rundervet!  Ik weet dat het raar lijkt om rundervet op je gezicht te wrijven, maar lees alsjeblieft even verder.

Tallow balm wordt al eeuwenlang gewaardeerd voor huidverzorging omdat het zeer compatibel is met onze huid en boordevol anti-verouderingsvoedingsstoffen zit.

Tallow balm, is een intense vochtinbrengende crème die helpt bij het vasthouden van het natuurlijke vocht van de huid. Het vult de bouwstenen van onze huid aan die met het ouder worden afnemen. Het is niet vet, verstopt je poriën niet, gaat lang mee en is 100% natuurlijk.
Wat is rundervet/ossewit?

Eigenlijk wordt tallow balm gemaakt van ossewit. En ossewit is het vet van de nierbedden van runderen. Dit is prachtig, boterzacht vet. Dit vet wordt gesmolten op een zo laag mogelijk temperatuur, waardoor zoveel mogelijk gezonde stoffen gebonden blijven. Het vet is vrij neutraal van geur en dus zeer compatibel met onze huid.

Je kunt je eigen ossewit maken van rundervet en daar zal ik binnenkort nog een blogpost over delen maar voor dit recept heb ik kant en klaar ossewit genomen dat ik via het internet besteld heb. Hieronder zal ik je een paar adressen geven waar je dit kunt bestellen.

Wat zijn de voordelen van tallow balm?

Ossewit is rijk aan oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur – allemaal bekend om hun vermogen om diep in de huid door te dringen en vochtverlies van het huidoppervlak te voorkomen. Het zit ook vol met in vet oplosbare vitamines A, D, E en K!

Tallow balm zit boordevol antioxidanten, die oxidatieve stress en tekenen van veroudering kunnen verminderen. De van nature aanwezige antioxidanten remmen ook de microbiële groei en oxidatie van het product zelf, wat de houdbaarheid verlengt en zorgt voor een ontstekingsremmend ingrediënt in je huidverzorging. Tallow balm is dus ook heel lang houdbaar.

De kwaliteit van je ossewit

Gebruik alleen ossewit wat op een lage temperatuur gesmolten is. Een onderzoek uit 2021 toonde aan dat er meer antioxidanten behouden blijven wanneer lagere verwerkingstemperaturen worden gebruikt. Hoge temperaturen kunnen een ongewenste afbraak van antioxidanten veroorzaken.

Een ander belangrijk ding om op te merken is ervoor te zorgen dat je hoogwaardig vet gebruikt van gezonde koeien. In het ideale geval betekent dat het vinden van een lokale boer wiens koeien een natuurlijk leven in de wei mochten leiden, gras konden eten en van de zon op hun rug konden genieten. Absoluut geen antibioticagebruik! Dit zorgt ervoor dat je het meest voedzame, ontstekingsremmende product krijgt en minder gifstoffen.

Gifstoffen worden opgeslagen in vet. Daarom, als je osswit gebruikt van een koe die in een donkere stal heeft geleefd, maïs heeft gegeten die met herbiciden was bespoten en geïnjecteerd is met antibiotica., dan maak je een tallow balm met een hoge gifbelasting en dat smeer je vervolgens op je lichaam waar het dan om snel wordt opgenomen. Dat kan dus niet de bedoeling zijn!

 Let daarom goed op de kwaliteit van het vet dat je gebruikt.Waar wordt tallow balm voor gebruikt?

Ik denk dat een betere vraag is, waar kan tallow balm niet voor gebruikt worden?! Het is zo'n veelzijdig product, dat het voor alles kan worden gebruikt, van een eenvoudige vochtinbrengende crème tot een therapeutische behandeling.

  • Dagelijkse vochtinbrengende crème voor je hele lichaam
  • Genezing van een droge, gebarsten huid
  • Eczeem
  • Dermatitis
  • Luieruitslag
  • Anti-aging gezichtscrème

Is tallow balm vet?

Absoluut niet! Wat rundervet zo geweldig maakt, is dat het een vetprofiel heeft dat sterk lijkt op onze eigen huid, waardoor het snel wordt opgenomen en de huid voedt. Het voelt even vet aan als je het aanbrengt maar trekt dan snel in de huid. Je hebt ook maar weinig nodig, je kunt het dun aanbrengen.

Waar kan ik ossewit kopen?

Zoals ik hierboven al zei, is het super SUPER belangrijk dat je biologische ossewit koopt van gezonde runderen die grasgevoerd zijn. Als je een goede biologische slager in de buurt hebt dan kan je het daar vragen en anders is het vrij simpel om ossewit of rundervet (wat je dan zelf nog moet reinigen) via internet te bestellen.

Ik heb mijn ossewit via Zorgnatuur.nl besteld en daarmee ben ik erg tevreden. Maar ik heb het ook gezien bij Vleeschenco en Schotsehooglanders.nl. Pas op, je kunt in de supermarkt ook frituurvet kopen onder de naam ossewit maar dit is absoluut niet geschikt om je tallow balm mee te maken.
Whipped tallow balm maken

Nu komen we bij het belangrijkste gedeelte van deze blogpost. Het zelf maken van je whipped tallow balm. Het is super simpel en je hebt maar 3 ingrediënten nodig.

Ossewit, plantaardige olie en etherische olie. Meer is het niet.  Per 100 gram ossewit gebruik je 25 gram plantaardige olie en 20-40 druppels etherische olie. In dit recept en in de video gebruik ik 200 gram ossewit, maar je kunt dit aanpassen aan je eigen behoefte.

Benodigdheden voor je tallow balm

  • 200 gram ossewit (biologisch en grasgevoerd)
  • 50 gram jojoba olie (of een andere plantaardige olie naar keuze, ik heb geef de voorkeur aan jojoba olie omdat dit ook lang houdbaar is en erg goed bij onze huid past. Het is de perfecte combinatie. Olijfolie wordt ook vaak gebruikt maar dat vind ik qua geur niet zo aangenaam.
  • 40-80 druppels etherische olie naar keuze. (zie tips hieronder voor combinaties)
  • optioneel kan je nog wat vitamine E toevoegen als extra huidverzorging.


Bereidingswijze

Doe de ossewit in een glazen kom en smelt deze au-bain marie (dus op een pan met heet water). Als de ossewit gesmolten is dan haal de je kom van de pan en voegt dan de jojoba olie (of andere plantaardige olie) toe. Roer het geheel even goed door met een garde en ze de kom dan voor 30-60 minuten in de koelkast om het wat dikker te laten worden. Als het ossewit-jojoba mengsel de consistentie heeft van zachte boter dan haal je deze uit de koelkast en nu kan je de etherische olie naar keuze en eventueel de vitamine E toevoegen. Mix vervolgens met een handmixer tot het opgeklopt en zacht is. De tallow balm wordt nu lichter van kleur en heerlijk romig. Het is op deze manier makkelijk aan te brengen op je huid.

Schep de tallow balm in glazen potten (ik heb 2  x 250 ml. Pearl mason jars genomen zodat ik er 1 in de badkamer kan neerzetten en de andere bewaar ik in een donkere en koele kast (niet in de koelkast want dan wordt de tallow balm heel hard).

Gebruik

Je kunt je tallow balm zeer veelzijdig inzetten. Momenteel gebruik ik mijn balsem als gezichtscrème, lichaamscrème, handcrème en voetbalsem. Dus ik heb nog maar 1 pot voor al mijn huidverzorging n mijn badkamer staan  (en een klein potje op mijn nachtkastje en in de keuken). Super praktisch en mijn huid is er erg blij mee.

Etherische olie toevoegen

Je kunt je tallow balm ook zonder etherische olie maken maar ik moet wel eerlijk toegeven dat het vet een beetje aparte geur heeft. Het ruikt niet heel erg sterk maar persoonlijk voeg ik wel de etherische olie toe. Niet alleen voor de geur maar ook voor de positieve eigenschappen die etherische olie op mijn huid heeft.

Voeg per 100 gram ossewit maximaal 40 druppels etherische olie toe van 1 tot 3 soorten etherische oliën naar keuze.

Gebruik altijd zuivere, biologische etherische olie.

Fijne oliën om te gebruiken zijn onder meer: geranium, neroli, lavendel,  patchouli ,roos., cederhout,  palmarosa, wierook, scharlei en ylang ylang.

Ik ben benieuwd wat je van dit recept vindt en of je al eens een keer een tallow balm hebt gebruikt. Ik ben absoluut overtuigd en wil geen andere crème meer gebruiken. Laat het hieronder weten.Reacties
Categorieën