12 tips voor een betere nachtrust
Pro metabolic lifestyle
Monica Can
Pro metabolic lifestyle
8 min
3

12 tips voor een betere nachtrust

8 min
3

Goed slapen is één van de eerste stappen naar een gezonder leven. Met deze 12 tips voor een betere nachtrust slaap je vannacht al beter! Probeer één of al deze natuurlijke slaapremedies als je moeite hebt met slapen!

Het belang van een goede slaap

Iedereen die ooit een vorm van slaapstoornis of slaaptekort heeft ervaren, weet hoe ongelooflijk frustrerend dit kan zijn.

Slaap is een ontzettend belangrijk onderdeel van een gezond leven. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen en kracht opdoen voor de volgende dag.

En ik denk dat veel mensen het met me eens zijn, als ik zeg dat ik alle slaap nodig heb die ik maar kan krijgen om de dag goed en gezond door te komen. En mijn dagelijkse takenlijst af te werken. Als ik niet goed slaap, voelt het vaak alsof ik al verslagen ben voordat de dag goed en wel begonnen is.

Slaap is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde 'pro metabolic' lifestyle.

Wat gebeurd er bij een langdurig slaap tekort?

Een keer een nacht niet goed slapen is nog niet zo'n probleem. Maar onderschat de kracht van slaap niet. Het is essentieel voor je mentale en fysieke welzijn. Van slecht slapen en slaaptekort kun je behoorlijk ziek worden!

Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen. Toch wordt het belang van een goede nachtrust vaak nog onderschat.

Daarnaast heeft slaapgebrek een behoorlijke impact op je dagelijks leven.  Het gebrek aan slaap kan je chagrijnig en prikkelbaar maken. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren en beslissingen te nemen. De eenvoudigste taken worden overweldigend.

Slaappillen zijn geen oplossing. Ze kunnen verslavend werken en lossen het probleem niet op. Er zijn namelijk genoeg natuurlijke middelen en tips die je kunnen helpen bij een betere slaap.

Ik ben geen arts of slaapexpert, maar ik heb veel verschillende natuurlijke methoden onderzocht en uitgeprobeerd om mijn slaap te verbeteren. Hieronder staan mijn 12 beste tips om je te helpen beter te slapen.
12 tips voor een betere nachtrust

1. Maak gebruik van aromatherapie en etherische olie.

Ik gebruik graag mijn aromatherapie bedtijd kussenspray om mijn slaapkamer en linnengoed een heerlijke rustgevende geur te geven. In dat artikel vind je ook meer informatie over de verschillende etherische oliën die je kunt gebruiken.

En ik heb een ontspannende slaap roll on gemaakt. Hiervoor heb ik een glazen 10 ml. roll on flesje genomen en hier 5 druppels mandarijn rood, 5 druppels lavendel en 3 druppels rode ceder in gedaan. Dit heb ik aangevuld met jojoba olie (maar je kunt ook een andere plantaardige olie gebruiken.

Je kunt de roll on aanbrengen op de achterkant van je nek, en polsen. Ik doe dit meestal vlak voordat ik naar bed ga in mijn avondroutine (hierover lees je verderop meer).

Je kunt natuurlijk wat etherische olie op een geursteentje druppelen. Farfalla heeft een heerlijke slaap lekker compositie die hier heel geschikt voor is en ze hebben ook een inhalator set voor een goede nachtrust. Voor het slapen gaan of bij behoefte open je de inhalator en inhaleer je de geur een aantal keren diep.

2. Gebruik meer magnesium

Magnesium is een geweldig mineraal en heel belangrijk voor ons lichaam. Volgens recente onderzoeken heeft echter meer dan 90% van de mensen een magnesiumtekort. Magnesium staat bekend om zijn vermogen om slapeloosheid te verlichten.

Het kan je spieren helpen ontspannen en je helpen dat slaperige gevoel te krijgen. Magnesium supplementen zijn natuurlijk goed maar let er dan wel op dat je de juiste vorm van magnesium binnen krijgt. Magnesium glycinaat wordt vaak aanbevolen als een vorm van magnesium die als supplement goed door het lichaam wordt opgenomen.

Maar een andere en hele makkelijke manier om magnesium binnen te krijgen is via de huid. Magnesium wordt erg goed opgenomen door onze huid. Je kunt een magnesium olie maken of een magnesium olie roll on of magnesium body butter. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

3. Drink een rustgevende kruidenthee

Drink ongeveer een uur voor het slapengaan een kop  cafeïnevrije kruidenthee. Er zijn veel soorten kruidenthee verkrijgbaar die specifiek zijn samengesteld om te ontspannen voor het slapen gaan.

Maar je kunt je thee natuurlijk ook zelf samenstellen. Ik gebruik zelf graag een thee met in ieder geval citroenmelisse, kamille en hop. Maar ook lavendel, pepermunt, brandnetel, passiebloem en valeriaan zijn zeer geschikt.
Mijn favoriete kruidenthee recepten zijn:

Ontspannende avond thee

Relax thee

  • 1 deel citroenmelisse
  • 1 deel kamille
  • 1 deel sint janskruid

In de Aromalifestyle shop vind je de kruiden die je nodig hebt om deze thee's te maken.

4. Zorg voor voldoende zonlicht

Fel licht kan helpen om melatonine en serotonine in de pijnappelklier te stimuleren. Melatonine is het hormoon dat je slaperig maakt. Melatonine kan helpen bij het reguleren van het circadiaans ritme en slaappatronen.

Je circadiaans ritme is het interne proces van je lichaam dat de slaap-waakcyclus reguleert. Het is eigenlijk de manier waarop je lichaam je vertelt wanneer je wakker moet worden en energie moet hebben en wanneer je in slaap moet vallen en moe moet zijn.

Als je circadiaans ritme goed functioneert, zou je 's avonds moe moeten worden als het donker is en je zou je' s ochtends wakker en energiek moeten voelen als het buiten licht is.

Als je wordt blootgesteld aan veel kunstlicht binnenshuis, vooral kunstmatig blauw licht dat afkomstig is van je telefoon, computer en tv, en je krijgt de hele dag niet veel natuurlijk zonlicht, dan kan dit grote schade aanrichten aan je circadiaans ritme.

Één van de beste manieren om je circadiaans ritme te resetten, is door je huid en ogen in de vroege ochtend bloot te stellen aan de zon. Als je de zonsopgang kunt zien, is dat nog beter.

Vermijd 's avonds zoveel mogelijk fel kunstlicht en blauw licht.  Gebruik zacht, warm licht in huis. En kijk als het mogelijk is  naar de zonsondergang.5. Gebruik niet teveel cafeïne

Cafeïne kan een redder in nood zijn voor mensen die worstelen met slaapproblemen. Maar het kan ook een goede nachtrust verpesten.

Cafeïne kan het begin van de slaap beïnvloeden en de slaapkwaliteit verminderen. Zelfs cafeïne die 6 uur voor het slapengaan wordt geconsumeerd, kan een negatieve invloed hebben op de slaap.

Probeer dus je cafeïne consumptie te verminderen en zorg ervoor dat je het niet te kort voor het slapen gaan drinkt. En drink geen cafeïne op een nuchtere maag. Altijd eerst ontbijten en dan pas koffie, bij voorkeur met melk.

6. Zorg voor voldoende beweging

Probeer elke dag minstens 30 minuten aan matige intensiteit te bewegen. Ga hardlopen, een wandeling maken of zelfs gewoon een wandeling maken. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op je algehele slaapkwaliteit.

Maar pas op, te veel lichaamsbeweging kan het lichaam overstimuleren en je vermogen om in slaap te vallen belemmeren. Sport niet 's avonds laat kort voordat je gaat slapen.

7. Zorg voor een donkere slaapkamer

Licht onderdrukt de productie van melatonine, het belangrijkste hormoon dat wordt uitgescheiden door de pijnappelklier die de slaap- en waakcycli regelt.

De lichten van onze tv, onze laptops, onze telefoons en zelfs onze wekkers kunnen allemaal onze melatonineproductie verstoren.

Probeer al het licht uit je slaapruimte te verwijderen en als je dat om de een of andere reden niet kunt, gebruik dan een slaapmasker om al het licht te blokkeren. Verminder ook een paar uur voor het slapen gaan uw blootstelling aan kunstlicht zoveel mogelijk.

8. Zorg voor een koele slaapkamer

Als het tijd is om te gaan slapen zakt je lichaamstemperatuur. Zo geeft je lichaam aan dat het tijd is om te slapen. En aan het einde van je slaapcyclus stijgt de temperatuur weer om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. Als het te warm is in je slaapkamer, wordt dit ritme verstoord waardoor slapeloosheid op kan treden.9.  Scrhijf een to do list voor je gaat slapen

Een van de grootste redenen waarom ik soms niet in slaap kan vallen, is omdat ik nadenk en me zorgen maak over alle dingen die ik de volgende dag moet doen.

En het is zo dwaas omdat dit echt het eenvoudigste probleem is om op te lossen. Leg pen en papier naast je bed, zodat je je takenlijst voor de volgende dag kunt opschrijven.

Je kunt ook in een dagboek schrijven als je verteerd wordt door zeurende gedachten of ideeën. Wat het ook is, zet het gewoon uit je hoofd en op papier, zodat je rustig kunt zijn en beter kunt slapen.

10. Ontwikkel een avondroutine

Probeer een routine van 30-45 minuten te ontwikkelen die je 's avonds helpt om tot rust te komen en je lichaam te vertellen dat het tijd is om naar bed te gaan.

Dit kan bestaan uit een bad (misschien wat magnesium badvlokken toevoegen), een boek lezen of luisteren naar kalmerende muziek. Doe alles wat je helpt te ontspannen.

Persoonlijk drink ik graag een kruiden thee, breng ik mijn etherische oliën aan, luister naar kalmerende muziek (op YouTube vind je  video's met kalmerende muziek en mooie rustgevende beelden van bijvoorbeeld vogels, ik luister naar de muziek en mijn katten liggen bij ons op de bank en kijken dan TV, want die vinden de vogels helemaal fantastisch 😻 ).  En ik lees een boek bij gedimd licht.

11. Zorg voor een consistent slaapschema

Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend op dezelfde tijd op te staan. Ik weet dat het moeilijk kan zijn om dit onder de knie te krijgen, maar als je het voor elkaar krijgt, zul je een betere slaapkwaliteit ervaren en meer energie hebben gedurende de dag.

Een consistent slaapschema zal een consistent slaapritme versterken en helpt de hersenen eraan te herinneren wanneer ze slaap- en waakhormonen moeten vrijgeven en wanneer niet.

12. Zorg voor een pro metabolic lifestyle

Een gezond metabolisme betekent zoveel meer dan alleen maar snel calorieën verbranden.

Je metabolisme is de optelsom van elk stofwisselingsproces in je lichaam. Als je metabolisme gezond is, zullen de stofwisselingsprocessen in het lichaam goed functioneren.

Één van de vele tekenen van een trage stofwisseling is het onvermogen om goed te slapen. Helaas is hier geen snelle oplossing voor. Je moet je  metabolisme voeden en ondersteunen met een pro-metabolic lifestyle.

Bottenbouillon is een voorbeeld van voeding die je vindt in een pro-metabolic lifestyle en die je kan helpen om beter te slapen.

Bottenbouillon bevat namelijk grote hoeveelheden glycine. Glycine is een aminozuur dat bijdraagt aan cellulaire groei en gezondheid. Het kan ook helpen om je slaap te verbeteren.

Glycine heeft een kalmerende werking op het lichaam.

in dit artikel kan je meer lezen over een pro metabolic lifestyle

Ik hoop echt dat deze tips je helpen om beter te slapen. Geef hieronder een reactie als één of meerdere van deze tips je hebben geholpen en natuurlijk kan je je eigen tips ook met ons delen.Reacties
Categorieën