meditatie, aromatherapie en de wet van aantrekkingskracht
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
11 min
3

Meditatie, aromatherapie en de wet van aantrekkingskracht

11 min
3

Meditatie en aromatherapie zijn uitstekend met elkaar te combineren. Etherische olie kan een waardevolle ondersteuning bieden om het mediteren gemakkelijker te maken.

Wist je dat zelfs enkele minuten per dag mediteren al positieve effecten heeft op je gezondheid en geluksbeleving? Meditatie brengt innerlijke rust en helpt je stress los te laten, waardoor je meer overzicht in je leven krijgt. Bovendien leer je jezelf steeds beter kennen en kom je dichter bij je ware zelf.

Naast deze mentale voordelen heeft meditatie ook diverse gezondheidsvoordelen. Het vermindert de aanwezigheid van stresshormonen in je lichaam, wat resulteert in een verlaging van je bloeddruk en een kalmerend en herstellend effect heeft op je lichaam.

Als je nog niet begonnen bent met mediteren, is dit zeker een goede reden om ermee te beginnen. De combinatie met etherische olie maakt het nog aangenamer en helpt je om makkelijker te ontspannen.  Aromatherapie kan je ook helpen om beter contact te maken met je innerlijke zelf ofwel je onderbewustzijn. En dat helpt je ook weer bij het aantrekken van positieve dingen in je leven.

Meditatie en de wet van aantrekkingskracht

Meditatie speelt een belangrijke rol bij het toepassen van de wet van aantrekkingskracht in je leven. De wet van aantrekkingskracht stelt dat je datgene aantrekt waarop je je focus legt en waar je in gelooft. Het is een krachtig principe dat ons bewust maakt van de rol die onze gedachten en energie spelen bij het manifesteren van onze realiteit.

Wanneer je mediteert, creëer je een bewuste verbinding met je innerlijke zelf en vergroot je je vermogen om je gedachten en gevoelens te sturen. Dit is van cruciaal belang bij het beoefenen van de wet van aantrekkingskracht, omdat je gedachten en gevoelens de trillingen uitzenden die de basis vormen voor het aantrekken van ervaringen in je leven.

Door regelmatig te mediteren, kan je je geest kalmeren en jezelf afstemmen op positieve gedachten, gevoelens en overtuigingen. Dit stelt je in staat om bewust te kiezen waar je je aandacht op richt en welke trillingen je uitzendt naar het universum. Door te mediteren kan je negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen loslaten, waardoor je ruimte creëert voor positieve veranderingen en groei.

Bovendien versterkt meditatie je vermogen om in het hier en nu te zijn en te genieten van de ervaring van het manifesteren. Het stelt je in staat om meer dankbaarheid en waardering te voelen voor wat zich al in je leven gemanifesteerd heeft, en dat is een krachtige energie die je helpt meer overvloed aan te trekken.

Dus, als je de wet van aantrekkingskracht wilt toepassen in je leven, is meditatie een essentiële praktijk. Het stelt je in staat om je geest te trainen, je gedachten en gevoelens te sturen en je af te stemmen op de positieve energie die je verlangens en doelen ondersteunt. Door regelmatig te mediteren, versterk je je vermogen om bewust je realiteit te creëren en een leven aan te trekken dat in lijn is met je diepste verlangens. En door je meditatie te combineren met aromatherapie wordt je aantrekkingskracht nog sterker.

Hier kan je ook meer lezen over de Wet van aantrekkingskracht en etherische olie.Hoe begin je met mediteren?

Als je wilt beginnen met mediteren, is het belangrijk om een comfortabele en rustige omgeving te creëren waarin je je kunt concentreren. Zoek een plek waar je niet gestoord zult worden en waar je je prettig voelt. Dit kan een stille kamer in huis zijn, een rustige plek in de natuur of zelfs een hoekje in je slaapkamer. (Ik mediteer zelf graag in mijn bed, meestal samen met Rixy, mijn kat die blijkbaar geniet van de energie die ik uitzend tijdens het mediteren).

Zorg ervoor dat je telefoon uit staat en dat je ongestoord kunt zijn gedurende de meditatiesessie. Je kunt een fijne etherische olie gebruiken om ervoor te zorgen dat je beter kunt ontspannen. Hierover lees je zometeen meer.

Ga vervolgens zitten in een comfortabele houding. Dit kan zijn op een meditatiekussen, een stoel of gewoon op de grond met behulp van een kussen of deken om ondersteuning te bieden aan je rug en billen. Het belangrijkste is dat je een houding vindt waarin je ontspannen kunt zitten, met je rug recht en je lichaam in balans. Als je liever ligt kan je ook gaan liggen, maar zorg er wel voor dat je niet in slaap valt.

Sluit je ogen en begin met bewust ademhalen. Breng je aandacht naar je ademhaling en observeer het ritme van inademen en uitademen. Laat je ademhaling natuurlijk en ontspannen zijn, zonder er controle over uit te oefenen. Dit helpt je om in het hier en nu te komen en je geest tot rust te brengen.

Terwijl je ademhaalt, merk je misschien dat je gedachten afdwalen. Dit is normaal en hoort bij het meditatieproces. Merk gewoon op dat je afdwaalt en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling. Je kunt ook gebruikmaken van een focuspunt, zoals het tellen van je ademhalingen of het herhalen van een kalmerend woord of zin, om je gedachten te centreren.

Begin met korte meditatiesessies van slechts enkele minuten en verleng de duur geleidelijk aan naarmate je meer vertrouwd raakt met mediteren. Het belangrijkste is om consistent te zijn en regelmatig te oefenen. Zelfs enkele minuten per dag kunnen al een positief effect hebben op je welzijn.

Na verloop van tijd zul je merken dat meditatie je helpt om meer innerlijke rust en helderheid te ervaren. Het stelt je in staat om beter om te gaan met stress, je gedachten te observeren zonder erdoor meegesleept te worden en meer in contact te komen met je innerlijke zelf.

Onthoud dat meditatie een persoonlijke reis is en dat het belangrijk is om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te groeien. Er zijn verschillende meditatietechnieken en stijlen die je kunt verkennen, dus wees open en experimenteer om te ontdekken wat het beste bij jou past.

Dus neem elke dag een paar minuten de tijd, zoek een comfortabele plek, adem diep in en begin met mediteren. Het is een prachtige manier om te ontspannen, je geest te kalmeren en een diepere verbinding met jezelf te creëren.

Er zijn ook een aantal handige apps die je helpen om elke dag even te mediteren met verschillende programma’s.

Meditatie apps

Mijn favoriete meditatie app is de Meditation Moments app van Michael Pilarczyk. Deze app is er zowel voor Android als Apple en vind je in de app store. Er is een gratis versie en een betaalde versie. Meer informatie vind je hier. Het voordeel van Meditation Moments is dat deze in het Nederlands is en er naast meditaties ook nog heel veel andere interessante artikelen en informatie te vinden is.

In het engels zijn er natuurlijk nog heel veel verschillende meditatie apps.

Hier zijn een paar populaire meditatie-apps die je kunt uitproberen:

 • Headspace: Headspace is een veelgebruikte app die geschikt is voor zowel beginners als gevorderde mediteerders. Het biedt een verscheidenheid aan begeleide meditatiesessies, mindfulness-oefeningen en slaapverhalen om te ontspannen.
 • Calm: Calm is een app die zich richt op het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Het biedt begeleide meditaties, ademhalingsoefeningen en rustgevende geluiden om je te helpen kalmeren en tot rust te komen.
 • Insight Timer: Insight Timer is een geweldige app voor meditatie-enthousiastelingen, omdat het een breed scala aan meditatiesessies biedt, zowel begeleid als onbegeleid. Daarnaast heeft het ook een community-functie waar je kunt verbinden met andere mediteerders over de hele wereld.
 • 10% Happier: Deze app is ideaal voor mensen die graag de wetenschap achter meditatie willen begrijpen. Naast begeleide meditaties biedt het ook video's en interviews met experts om je te helpen je meditatiepraktijk te verdiepen.
 • Buddhify: Buddhify is een gebruiksvriendelijke app die meditatiesessies biedt voor verschillende situaties, zoals onderweg, op het werk of bij het slapengaan. Het is een handige tool voor mensen die graag meditatie willen integreren in hun dagelijkse routine.

Dit zijn slechts enkele suggesties, maar er zijn natuurlijk nog veel meer meditatie-apps beschikbaar. Het is een kwestie van uitproberen en ontdekken welke app het beste bij jou past.

Six phase meditation

Ik ben zelf een grote fan van de Six phase meditation.

De Six Phase Meditation is een meditatietechniek ontwikkeld door Vishen Lakhiani, de oprichter van Mindvalley. Het is een krachtige methode die verschillende aspecten van persoonlijke groei en transformatie omvat. Het is een meditatie die uit 6 fases bestaat:

 1. Liefde/compassie,
 2. Dankbaarheid
 3. Vergeving
 4. Visualisatie van je droomleven
 5. Intenties zetten voor je dag
 6. Zegening/ondersteuning voor je intenties/doelen

De Six Phase Meditation is ontworpen om je te helpen groeien op verschillende niveaus, emotioneel, mentaal en spiritueel. Het helpt je om positieve energie te cultiveren, je mindset te verschuiven en bewustzijn te vergroten. Door regelmatig deze meditatietechniek toe te passen, kun je meer voldoening, balans en vervulling ervaren in je leven.

Het is belangrijk om te onthouden dat de ervaring van meditatie persoonlijk is en dat verschillende technieken voor verschillende mensen werken. Het kan nuttig zijn om de Six Phase Meditation uit te proberen en te zien hoe het voor jou werkt. Pas het aan naar jouw behoeften en integreer het in je dagelijkse meditatiepraktijk. Persoonlijk wissel ik de 6 phase mediatie graag af met meditaties uit de Meditation moments app.

Hier vind je de 6 Phase mediation op Youtube en mocht je meer willen weten over de achtergrond van de Six Phase Meditatie dan kan ik je het boek van Vishen Lakhiani: The 6 Phase meditation. van harte aanbevelen.
De beste etherische oliën voor meditatie

Als je gaat mediteren dan kan etherische olie een fijne ondersteuning zijn. De geur van etherische olie helpt je om de dagelijkse stress achter je te laten waardoor je makkelijker in een meditatieve ontspanning komt.

In principe kan je elke etherische olie gebruiken als ondersteuning bij meditatie maar er zijn een paar bijzondere geuren die extra geschikt zijn voor meditatie door hun speciale eigenschappen.

Etherische olie composities

Ik begin met mijn 2 favoriete composities namelijk de Zonnegroet compositie van Farfalla. Deze compositie bevat onder meer:  benzoë, vanille, gember en mandarijn en heeft een heerlijk warm, zonnige en ontspannende geur.  En de Aura bescherming ook van Farfalla. Dit is een speciale beschermende olie voor de bescherming van je aura tegen ongewenste invloeden van buitenaf. We merken vaak niet hoe we beïnvloed worden door de energie en gedachten van iemand in onze nabijheid. Aura Bescherming  wordt onder meer gebruikt om je energetisch te beschermen. De geur is licht kruidig, fruitig en warm. Het is een combinatie van onder meer bergamot, engelwortel, sandelhout, wierook, roomse kamille en neroli. En ik vind dit persoonlijk ook een hele fijne olie om mijn gedachten tot rust te brengen tijdens een meditatie.

Door het vernevelen van deze composities via een aromadiffuser of geursteen en het diep inademen van de geur zorg je voor meer balans en harmonie in je lichaam. De geuren zijn heel fijn om mee te ontspannen en ook ideaal voor meditatie.

Of je maakt gebruik van één van de onderstaande composities die je zelf kunt maken:

 • Ontspannend: Meng lavendelolie, bergamotolie en kamille-olie voor een ontspannende en kalmerende mix. Deze combinatie helpt stress te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen tijdens meditatie.
 • Aardend: Combineer cederhoutolie, sandelhoutolie en patchouli-olie voor een aardende mix. Deze oliën helpen je om je te verbinden met de aarde, je centrum te vinden en een dieper gevoel van stabiliteit en evenwicht te creëren tijdens je meditatiepraktijk.
 • Verhelderend: Meng pepermuntolie, rozemarijnolie en citroenolie voor een verhelderende mix die je concentratie en helderheid kan verbeteren tijdens meditatie. Deze combinatie helpt om je geest op te frissen en je focus te versterken.
 • Spiritueel: Combineer wierookolie, engelwortel (angelika) olie en rozenhout olie voor een spirituele en verheffende mix. Deze oliën worden vaak gebruikt bij rituelen en meditatie om spirituele groei, inzicht en een diepere verbinding met het hogere zelf te bevorderen.
 • Harmonieus: Meng lavendelolie, ylang-ylangolie en geraniumolie voor een harmonieuze en gebalanceerde mix. Deze combinatie helpt om een gevoel van innerlijke vrede, sereniteit en emotionele balans te bevorderen tijdens meditatie..

Gebruik van elke etherische gelijke delen. Voor gebruik in een aromadiffuser gebruik je per olie 3 druppels (dus in totaal 9 druppels).

Je kunt ook van elke olie 4 druppels nemen en die mengen met 10 ml. jojobaolie. Deze compositie kan je dan in een 10 ml. roll on flesje doen en makkelijk aanbrengen in je nek en op je polsen als je gaat mediteren.

Een andere mogelijkheid is om van elke olie 2 druppels op een geursteentje te doen en dit naast je neer te leggen als je gaat mediteren.
Enkelvoudige etherische oliën voor meditatie.

Wil je geen compositie gebruiken dan kan ik de onderstaande etherische oliën aanbevelen.

Engelwortel (Angelica archangelica)

Engelwortel maakt je bewust van eigen denken en kunnen. Het is een opbouwende en stabiliserende olie met een beschermende invloed. De olie heeft sterk aardende eigenschappen, hij zet de mens met beide benen op de grond. Geeft zelfvertrouwen en kracht.

Daarnaast reinigt engelwortel onze aura en brengt ons weer in balans

Bergamot (Citrus Bergamia)

 Deze citrusgeur helpt heel goed bij nervositeit, overprikkeling en uitputting. Stress verdwijnt en het geeft een kalmerende verfrissing. Het zenuwstelsel komt tot rust en nieuwe energie komt vrij.

Bergamotolie past bij het hartchakra en helpt bij verdriet. Het is een troostende en kalmerende olie die ervoor kan zorgen dat het hartchakra weer openstaat voor vreugde.

Cederhout (Cedrus Atlantica)

Cederhout olie is een sterk aardende olie met een verzachtende en zuiverende werking. Hij geeft kracht en waardigheid, kalmeert en verdiept de ademhaling. De olie werkt verwarmend en troostend bij moeilijke levensomstandigheden.

Omdat cederhout verwarmend werkt, het gevoel van eigenwaarde versterkt en helpt bij het loslaten van de door de omgeving opgelegde verwachtingspatronen is cederhout etherische olie ook heel geschikt voor meditatie.

Citroen (Citrus limonum)

Citroen ruimt ellende uit het verleden op. Mediteren met citroen geeft nieuwe energie, hoop en een goed humeur. Alsof er een frisse wind door je leven waait!

Kamille (Matricaria Chamomilla)

Kamille heeft al eeuwen een medicinale reputatie, het helpt je dan ook te ontspannen en in slaap te vallen. Maar het werkt ook goed tijdens angstige gevoelens, ontstaan door stress.

Sandelhout (Santalum)

Deze olie is perfect inzetbaar om van je meditatie een echte healing te maken. Sandelhout opent het hart, herstelt energetische wonden en bevordert vertrouwen. Je voelt je ontspannen en tevreden en hebt meer liefde voor jezelf.

Lavendel (Lavandula officinalis)

Een van de meest gebruikte geuren ter wereld en zeer bekend om zijn ontspannende werking. Lavendel tijdens je meditatie kan je ook nog eens helpen bij hoofdpijn en hartkloppingen.

Nardus (Nardostachys jatamansi)

Nardus olie heeft een rustgevende en kalmerende werking op de geest. Hij beschermt tegen stress en een overvloed aan informatie, bij sterke psychische belasting schept Nardus is een beschermend schild. Nardus olie beschermt ons energieveld tegen negatieve energetische invloeden. De olie kan helpen het zelfvertrouwen en de eigen identitiet weer terug te vinden.

Roos (Rosa damascena)

De geur van liefde. De etherische olie van roos brengt liefde en harmonie. Het opent het hart en brengt een diep gevoel van ‘zijn’ naar boven. Je komt terug bij jezelf en kunt jezelf respecteren voor wie je bent. Ze helpt je ontspannen en voorkomt slapeloosheid.

Vetiver (Vetiveria Zizanoides)

Vetiver versterkt de zenuwen en ontspant. Daarnaast werkt het zeer aardend, dus zeer prettig tijdens een meditatie of na een lange zware dag, waarbij al je energie in de hoogste chakra’s zit. Gebruik vetiver om je meditatie diepgang te geven, het zorgt ervoor dat je je focus beter bij jezelf kunt houden en gedachten niet zo afdwalen.

Wierook (Boswellia, ook bekend als Frankincense)

Wierook helpt je om stil te worden en helpt bij het zoeken naar het eigen centrum. Het helpt je bij je aandacht te richten op het verdiepen van je ademhaling en is daarom ook zeer geschikt als hulp bij meditatie en yoga.

Gebruik van etherische olie bij meditatie

Je kunt etherische olie op verschillende manieren inzetten tijdens je meditatie.

Het is aan jou wat je prettig vindt, het meest gangbare is om de olie te vernevelen in een aromadiffuser of in een aromabrander met een waxinelichtje. Je kunt ook wat druppels van de gewenste etherische olie op een geursteentje doen en dat naast je leggen tijdens de meditatie.

Je kan er ook een luchtverfrisser van met water en wat alcohol en in een sprayflacon gebruiken. Je kunt dan heel eenvoudig in de meditatie ruimte sprayen om een gewenste atmosfeer te creëren.  Of je kunt ze vermengen met een plantaardige olie en op de huid gebruiken,

Etherische olie en meditatie, gebruik ze bewust om de voor jou ideale situatie te creëren, luister goed naar wat jij nodig hebt! .

Biologische etherische olie en de composities kan je vinden in de Aromalifestyle shop.Reacties
Categorieën