Wierook etherische olie (Frankincense)

Wierook etherische olie (Frankincense)

Wierookhars en wierook etherische olie  waren in de oudheid  „het goud van de karavanen “ en het is de hars die komt van de wierook bomen (het zijn kleine bomen die eigenlijk lijken meer op doornstruiken lijken) waarvan de Boswellia frerana en Boswellia carterii de bekendste soorten zijn. De boom groeit in rotsachtige en drogegebieden.

Wierook etherische olie (ook bekend onder de Engelse naam Frankincense)  wordt gewonnen  uit de hars van de Boswelia boom. De hars bevat slechts 3-5% olie die door stoomdistillatie gewonnen wordt, het is een lichtgele olie.

Wierook heeft een zeer aangename kruidige, houtachtige geur en het zoete, warme balsamico aroma stimuleert en verlevendigt de geest.

Wierookolie heeft een krachtige zuiverende werking, zowel op atmosfeer, lichaam en geest.

Er zijn verschillende soorten wierook.

De Afrikaanse en Arabische wierook is als regel afkomstig van de Boswellia Sacra of de Boswellia carterii. Deze komt heden veel voor in Somalië en Zuidoost-Arabië. Dit zijn de meest effectieve wierook soorten voor de etherische olie.

De Indische wierook wordt voornamelijk geleverd door de Boswellia serrata, een kleine boom in de dorre bergstreken van noordoostelijk India.

Andere Boswelliasoorten zijn: B. papyrifera, B. thurifera, B. frereana, B. odorata, B. neglecta, B. dalzielli en B. bhaudajaima.

 

wierook etherische olie

 

 

Wierook etherische olie in de aromatherapie

Wierook etherische olie beschikt ook over kalmerende eigenschappen die ons weer in evenwicht kunnen brengen en helpen om stress en wanhoop te overwinnen.

Wierook wordt gebruikt voor het visualiseren en helpt bij het zoeken naar het eigen centrum en is daarom ook zeer geschikt als hulp bij meditatie en yoga.

Het zorgt voor een effectieve verlichting van pijn die geassocieerd wordt met spierpijn of reuma. Maar het werkt ook ontstekingsremmend en verkleint daardoor de kans op infectie.

In de oudheid werd wierook al gebruikt voor meditatie en als algemeen geneesmiddel. Maar het meest bekend is wierook van het balsemen en natuurlijk uit de kerk.

Wierook is ook een perfect middel voor de huidverzorging want het fungeert als een effectieve skin tonic, die niet alleen geneest maar ook een uitgekiend anti-aging product is.

Wierook is een zeer veelzijdige etherische olie die eigenlijk in geen enkel huishouden mag ontbreken.

De olie kan goed gecombineerd worden met Mirte, Mirre, Ceder, Cisteroos, Lavendel, Lavandin, Sandelhout, Vetiver, Geranium, Den en Citrusoliën.

Wierook etherische olie in het dagelijks gebruik


 • Geschikt om te inhaleren of verstuiven, of breng plaatselijk op het lichaam aan voor een diepere ademhaling en rustgevend gevoel.
 • Breng een paar druppels op de huid aan als hulp om littekens en striae te minimaliseren.
 • 1-2 druppels aangebracht op een insectenbeet helpt jeuk en zwelling te verminderen.
 • Vernevel in de ruimte voor een diepere ervaring van gebed en meditatie.
 • Druppel op kleine snijwondjes, krassen en blauwe plekken om roodheid en pijn te verminderen.
 • Wrijf  over kauwgom-, lijmvlekken of andere hardnekkige vlekken van kleefstoffen om die van huid of huishoudoppervlakken te verwijderen.
 • Breng dagelijks 1-2 druppels wierook aan op gezicht en nek om schade van de zon te voorkomen en de huid te helpen zich te vernieuwen.
 • Masseer een paar druppels op uw slapen of in uw nek om stress te verminderen.
 • Druppel in een capsule en neem in om het immuun systeem te versterken*.
 • Gebruik wierook op het gezicht om de talgproductie te verminderen en zo puistjes te voorkomen.
 • Masseer de voeten of nek van overactieve kinderen met een paar druppels wierook om rust te geven.

 

Biologische wierook etherische olie (van de Boswelia Carterii boom) vind je ook in de Aromalifestyle shop
marloes
Door

marloes

op 17 Dec 2020

Hoi Monica, Klopt het dat wierrook ook goed is voor de hormoonhuishouding? Ik wil het graag gaan gebruiken voor mijn baarmoeder. Wat is dan de beste optie?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Dec 2020

Hallo Marloes,Wierook is een heel veelzijdige olie maar ik mag helaas via internet geen medisch advies geven. Je kunt het zeker gebruiken voor je baarmoeder maar hoe je het kunt gebruiken vhangt van heel veel factoren af en daarvoor is een persoonlijk gesprek nodig en dat gaat niet via mail of de website.

Inge Rozemarijn
Door

Inge Rozemarijn

op 06 Oct 2020

Hallo Monica, laatst kwam ik een site tegen van Robin Schiller-Kessler. Je zou haar de 'wierook guru' kunnen noemen. Zij schreef o.a. een boek over wierook soorten. Er staat me zoiets bij dat je met een paar daarvan voorzichtig moet zijn als je bloedverdunners gebruikt. Weet echter niet meer welke soorten dat waren. De Carterii is één van de veiligste als ik het goed onthouden heb.

Becky78
Door

Becky78

op 28 Sep 2020

Goedemiddag, ik heb begrepen dan wierookolie ook gebruikt kan worden voor de luchtwegen, ophoesten van slijm etc. Hoe moet ik deze dan innemen? is dit dmv een diffuser of kan dit bijvoorbeeld ook in de thee? ik hoor het graag! mvg Becky

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 Sep 2020

Het beste kan je de wierook in een diffuser, op een geursteen of in een inhalator gebruiken. Dan heeft het het meeste effect. Inwendig of in thee is zeker niet aan te bevelen en heeft voor luchtwegen ook minder effect.

Jasper
Door

Jasper

op 20 Aug 2018

Hi, ik wil de frankincense op mijn slapen uitwrijven. Een druppel of zo. Moet ik dat mengen met een draagolie of kan ik dat puur doen. Hoor graag. Groet, Jasper

Renske
Door

Renske

op 14 Jan 2018

Hallo, Ik wil deze olie gaan gebruiken om artritis in mijn vingers te verlichting. Kan ik dit onverdund op mijn handen gebruiken?

alina
Door

alina

op 22 Jan 2018

3 druppels wierook+2 druppels marjolein + 4 druppels pepermunt met 15 ml draagolie mengen en dagelijks zachtjes masseren.

Reactie plaatsen