Page content

Meditatie en etherische olie

Meditatie en etherische olie

Etherische olie en meditatie passen prima bij elkaar. Etherische olie kan een zeer goede ondersteuning zijn om makkelijker te mediteren.

Wist je dat mediteren al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksbeleving heeft.

Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij jezelf.

Daarbij heeft meditatie een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.

Een goede reden dus om te gaan mediteren, als je dat nog niet doet. Hoe je kunt mediteren kan je op diverse websites lezen. Er zijn ook een aantal handige apps die je helpen om elke dag even te mediteren met verschillende programma’s.

Meditatie apps

Mijn favoriete meditatie app is de Meditation Moments app van Michael Pilarczyk. Deze app is er zowel voor Android als Apple en vind je in de app store. Er is een gratis versie en een betaalde versie. Meer info over de betaalde versie vind je hier. Ook erg fijn is de Magische momenten podcast van Dolly Heuveling van Beek met veel gratis meditaties. Zij heeft ook een gratis meditatiecursus voor beginners.

Als je gaat mediteren dan kan etherische olie een fijne ondersteuning zijn. De geur van etherische olie helpt je om de dagelijkse stress achter je te laten waardoor je makkelijker in een meditatieve ontspanning komt.

In principe kan je elke etherische olie gebruiken als ondersteuning bij meditatie maar er zijn een paar bijzondere geuren die extra geschikt zijn voor meditatie door hun speciale eigenschappen.

 

meditatie

 

Welke etherische olie is geschikt voor meditatie

Ik begin met een compositie namelijk de zonnegroet compositie van Farfalla. Deze compositie bevat onder meer:  benzoë, vanille, gember en mandarijn en heeft een heerlijk warm, zonnige en ontspannende geur. Door het vernevelen van de zonnegroet compositie via een aromadiffuser of geursteen en het diep inademen van de geur zorg je voor meer balans en harmonie in je lichaam. De geur is heel fijn om mee te ontspannen en ook ideaal voor meditatie.

Wil je geen compositie gebruiken dan kan ik de onderstaande etherische oliën aanbevelen:

Engelwortel

Engelwortel maakt je bewust van eigen denken en kunnen. Het is een opbouwende en stabiliserende olie met een beschermende invloed. De olie heeft sterk aardende eigenschappen, hij zet de mens met beide benen op de grond. Geeft zelfvertrouwen en kracht.

Daarnaast reinigt engelwortel onze aura en brengt ons weer in balans

Bergamot

Deze citrusgeur helpt heel goed bij nervositeit, overprikkeling en uitputting. Stress verdwijnt en het geeft een kalmerende verfrissing. Het zenuwstelsel komt tot rust en nieuwe energie komt vrij.

Bergamotolie past bij het hartchakra en helpt bij verdriet. Het is een troostende en kalmerende olie die ervoor kan zorgen dat het hartchakra weer openstaat voor vreugde.

Cederhout

Cederhout olie is een sterk aardende olie met een verzachtende en zuiverende werking. Hij geeft kracht en waardigheid, kalmeert en verdiept de ademhaling. De olie werkt verwarmend en troostend bij moeilijke levensomstandigheden.

Omdat cederhout verwarmend werkt, het gevoel van eigenwaarde versterkt en helpt bij het loslaten van de door de omgeving opgelegde verwachtingspatronen is cederhout etherische olie ook heel geschikt voor meditatie.

Citroen

Citroen ruimt ellende uit het verleden op. Mediteren met citroen geeft nieuwe energie, hoop en een goed humeur. Alsof er een frisse wind door je leven waait!

Kamille

Kamille heeft al eeuwen een medicinale reputatie, het helpt je dan ook te ontspannen en in slaap te vallen. Maar het werkt ook goed tijdens angstige gevoelens, ontstaan door stress.

Sandelhout

Deze olie is perfect inzetbaar om van je meditatie een echte healing te maken. Sandelhout opent het hart, herstelt energetische wonden en bevordert vertrouwen. Je voelt je ontspannen en tevreden en hebt meer liefde voor jezelf.

Lavendel

Een van de meest gebruikte geuren ter wereld en zeer bekend om zijn ontspannende werking. Lavendel tijdens je meditatie kan je ook nog eens helpen bij hoofdpijn en hartkloppingen.

Nardus

Nardus olie heeft een rustgevende en kalmerende werking op de geest. Hij beschermt tegen stress en een overvloed aan informatie, bij sterke psychische belasting schept Nardus is een beschermend schild. Nardus olie beschermt ons energieveld tegen negatieve energetische invloeden. De olie kan helpen het zelfvertrouwen en de eigen identitiet weer terug te vinden.

 

 

Roos

De geur van liefde. De etherische olie van roos brengt liefde en harmonie. Het opent het hart en brengt een diep gevoel van ‘zijn’ naar boven. Je komt terug bij jezelf en kunt jezelf respecteren voor wie je bent. Ze helpt je ontspannen en voorkomt slapeloosheid.

Vetiver

Vetiver versterkt de zenuwen en ontspant. Daarnaast werkt het zeer aardend, dus zeer prettig tijdens een meditatie of na een lange zware dag, waarbij al je energie in de hoogste chakra’s zit. Gebruik vetiver om je meditatie diepgang te geven, het zorgt ervoor dat je je focus beter bij jezelf kunt houden en gedachten niet zo afdwalen.

Wierook

Wierook helpt je om stil te worden en helpt bij het zoeken naar het eigen centrum. Het helpt je bij je aandacht te richten op het verdiepen van je ademhaling en is daarom ook zeer geschikt als hulp bij meditatie en yoga.

Gebruik van etherische olie bij meditatie

Je kunt etherische olie op verschillende manieren inzetten tijdens je meditatie.

Het is aan jou wat je prettig vindt, het meest gangbare is om de olie te vernevelen in een aromadiffuser of in een aromabrander met een waxinelichtje. Je kunt ook wat druppels van de gewenste etherische olie op een geursteentje doen en dat naast je leggen tijdens de meditatie.

Je kan er ook een luchtverfrisser van met water en wat alcohol en in een sprayflacon gebruiken. Je kunt dan heel eenvoudig in de meditatie ruimte sprayen om een gewenste atmosfeer te creëren.  Of je kunt ze vermengen met een plantaardige olie en op de huid gebruiken,

Etherische olie en meditatie, gebruik ze bewust om de voor jou ideale situatie te creëren, luister goed naar wat jij nodig hebt! .

Biologische etherische olie en de zonnegroet compositie kan je vinden in de Aromalifestyle shop.

Comment Section

2 reacties op “Meditatie en etherische olie


Door Melinde op 23 februari 2018

Heel erg bedankt voor al deze super helpende artikelen, ik ben sinds kort bezig met de oliën en probeer te mediteren alleen ‘komt het er niet van’ en weet ik niet goed hoe het werkt en hoe je start. Al je artikelen zijn duidelijk en erg nuttig! Bedankt


Door Monica-Can op 26 februari 2018

Dank je wel voor je berichtje. Leuk om te lezen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.