Mandarijn etherische olie

Mandarijn etherische olie

Mandarijn etherische olie wordt geperst uit het buitenste gedeelte van de schil van de rijpe mandarijn, is geel tot oranjegeel van kleur, met een blauwige zweem, bevat veel vitaminen en heeft een zoete, krachtige en frisse geur.

Van alle citrus oliën heeft Mandarijn de meest zoete geur en werkt ontspannend.

De latijnse naam is Citrus reticulata en de vruchten zijn afkomstig van de Mandarijnboom die oorspronkelijk uit China stamt.

Tegenwoordig komen Mandarijnbomen ook veel voor in het Middellandse Zeegebied. Maar ook Brazilië, Florida, Texas en Californië zijn belangrijke leveranciers van mandarijnen.

Vruchten van de Mandarijnboom waren een traditioneel geschenk voor de Chinese Mandarijnen, hier vindt de naam van de vrucht dan ook zijn oorsprong.

 

mandarijn etherische olie

 

Werking van mandarijn etherische olie

Veel kinderen vind de geur van mandarijn etherische olie erg lekker en daarom kan je de olie ook goed gebruiken in verzorgende producten voor kinderen. Het is de ideale olie voor aanstaande moeders, baby`s en kleine kinderen. Ook werkt de olie ontspannend bij kinderen die erg druk en nerveus zijn.

Daarnaast werkt Mandarijn olie algemeen kalmerend op de spijsvertering en is zuiverend voor de huid.  En is de olie zeer effectief bij nerveuze hoest en stress.

Het is een zonnige, vrolijke en warme olie die niet alleen kinderen aanspreekt maar ook het kind in de volwassen mens voedt.

Mandarijn brengt een speelse creativiteit naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen en de kleine dingen weer aandacht krijgen.

Bij een depressieve stemming zorgen 10 druppels in de aromalamp voor een zonnige sfeer.

Er zijn van de Mandarijn verschillende variëteiten waaruit een etherische olie gewonnen wordt. In de therapeutische werking van deze oliën is weinig verschil, wel echter in de geur.

Zo leveren de Braziliaanse en Amerikaanse soorten een frisse olie waarvan de geur een enigzins grapefruitachtig karakter heeft. De Rode Mandarijnolie, gewonnen uit de rijpe vruchten van de Citrus nobilis uit Italië heeft daarentegen een intensieve zoete geur die lijkt op pasgeschilde Mandarijnen. Uit de onrijpe vruchten wordt de Groene Mandarijnolie gedestilleerd.

Mandarijn etherische olie in de aromatherapie


Mandarijn olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij: stress, angst, verdriet, deprsessiviteit, maagpijn, nerveuze hoest, slecht en onrustig slapen, slecht eten, nervositeit bij kinderen, vermoeide huid, rimpels, bedplassen en cellulite.  Stimuleert lymfestelsel en spijsvertering bij oudere mensen.

Mandarijn heeft net als andere citrus oliën antiseptische eigenschappen

Psychisch: De delicate geur geeft een geluksgevoel vooral aan kinderen en aan het kind dat in elk van ons huist. De olie helpt ons met dat innerlijk kind in contact te komen. Helpt om de zonnige kant van het leven te zien.

Mandarijn kan je goed mengen met: nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, vanille, cypres, lavendel, ylang ylang en andere citrusoliën.

 

Gebruik van Mandarijn etherische olie

  • Tegen een vermoeide huid; meng 4 druppels mandarijn in een eetlepel amandel- of tarwekiem olie en breng dit `s avonds voor het naar bed gaan op het gezicht aan.
  • Verdampen: 4 druppels mandarijn en 6 druppels cypres in een aromadiffuser zorgen voor een goede, gezellige sfeer.
  • Bij slapeloosheid meng je 5 druppels mandarijn rood met 5 druppels roos. Sprenkel een paar druppels van dit mengsel voor het slapen gaan op je hoofdkussen.
  • Slecht slapende baby`s en kinderen: 6 druppels mandarijn rood op een geursteentje of een in een aromastone of verdamper in de babykamer verdampen.

Mandarijn etherische olie (rood en groen) vind je ook in de Aromalifestyle shop
Annabelle
Door

Annabelle

op 10 Oct 2019

In de bioshop vertelden ze dat ik ook een paar druppels tussen duim en wijsvinger mocht doen en dit puur mocht opzuigen omdat ik heel slecht slaap. Het werkt wel maar ik lees nergens dat je dit puur mag gebruiken?

Danielle
Door

Danielle

op 10 Oct 2019

Niet puur innemen maar bv op een theelepeltje honing 2 druppels max 3 keer per dag, kinderen 1 druppel 2 keer per dag

Annelies
Door

Annelies

op 01 Sep 2018

Hoe kan ik weten of je de olie ook mag innemen

Cokkie Duin
Door

Cokkie Duin

op 19 Apr 2018

Ik neem aan dat je bij slapeloosheid 5 druppels mandarijn bedoelt, Monica en niet 5 ml :)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 23 Apr 2018

Haha, ja Cokkie dat klopt. Ik heb het meteen aangepast. Bedankt voor je berichtje. Groetjes, Monica

Monika
Door

Monika

op 04 May 2021

kan ik Mandarijn rood met Johanniskrautolie mengen en dan op de wangen doen van een kind van 1 jaar? Ook buiten of is het dan ook nog fototoxisch?

Reactie plaatsen