Balsemspar etherische olie

Balsemspar etherische olie

Balsemspar etherische olie (Abies Balsamea) wordt gedestilleerd uit de naalden van de Balsemspar of Canadese Balsem. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een zoete dennengeur.

De Balsemspar behoort tot de familie der naaldbomen, Pinaceae. Het is een tot 20 meter hoge kegelvormige boom die inheems is in Noord-Amerika.

Het is één van de belangrijkste naaldbomen in Amerika en Canada.

Op de stam en takken vormen zich blaren gevuld met een mengsel van hars en etherische olie, de zogenaamde Canadese balsem. Dit is een geelgroene honingachtige substantie met frisfruitige zoete geur die tot een heldere vernis opdroogt.  Deze balsem wordt door de Indianen als kauwgom gebruikt, voor de behandeling van wonden en voor rituele doeleinden.

Canadese balsem wordt door de farmaceutische industrie gebruikt in antiseptische crèmes en in de tandheelkunde voor wortelbehandelingen. De  etherische olie wordt veel door de farmaceutische industrie gebruikt o.a. in hoestdranken.

De olie kan zeer goed gebruikt worden bij verkoudheid en hoesten. Bijvoorbeeld in een vapo-rub balsem.

Verdampen werkt ontsmettend op de leefomgeving dus ideaal om de ruimtes vrij te houden van besmettelijke ziektekiemen als er iemand in het gezin verkouden is of griep heeft.

 

balsemspar etherische olie

 

Balsemspar etherische olie in de aromatherapie


Balsemspar etherische olie heeft antibacteriële en adstringerende eigenschappen. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; aambeien, astma, bronchitis, chronische hoest, keelpijn, infecties aan de urinewegen, depressiviteit, nervositeit, spanningen en stress.

Psychisch: Balsemsparolie werkt zuiverend en rustgevend. Vooral bij mentale stress heeft de olie een diepe ontspannende werking.

Balsemspar olie kan goed gecombineerd worden met benzoë, ceder, cypres, eucalyptus, den, jeneverbes, sandelhout, copaiba en andere balsems.

Contra indicatie


Kan in hoge concentratie misselijkheid veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap.

Tips voor gebruik


  • Verstopte neus, keelontsteking: maak een inhaler van een klein 10 ml. flesje etherische olie. Doe hierin 1 theelepel zeezout en 5 druppels balsemspar. Inhaleer dit  2 à 3 keer per dag.
  • Bij griep, verkoudheid, sinusitis: 3 druppels balsemspar, 2 druppels citroen en 2 druppels eucalyptus toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 tot 3 keer per dag inhaleren. Of maak een inhaler zoals boven beschreven met 1 theelepel zeezout en de etherische olie.
  • Bronchitis, ademproblemen: 15 druppels balsemspar toevoegen in 50 ml. plantaardige olie met dit mengsel borst en rug inwrijven
  • Verdampen: balsemspar heeft een diepe ontspannende werking, verdamp 6-10 druppels in een aromadiffuser.
  • Bij bronchitis, verkoudheid  of ademhalinsgproblemen kan je ook 1 of 2 druppels balsemspar op een tissue of klein aromasteentje doen en dan op borsthoogte bij je dragen. Vrouwen kunnen een tissue tussen de rand van hun bh stoppen.

Biologische balsemspar etherische olie van Farfalla vind je in de Aromalifestyle shop.

Reactie plaatsen