Sandelhout etherische olie

Sandelhout etherische olie

Sandelhout etherische olie komt van de Sandelhoutboom, Santalum Album.

Dit is een rijzige, langzaam groeiende boom met een bruingrijze stam en licht paarse bloemen.

Hij kan tot wel 12 meter hoog worden en groeit in tropisch Azië, India, Indonesië en Sri Lanka.

De etherische olie wordt uit houtsnippers gedestilleerd, het is een dikke donkergele olie met een subtiele, zoet, houtachtige, troostende geur.

De boom moet minstens 30 jaar oud zijn voordat hij gebruikt kan worden om etherische olie te winnen.

Sandelhout is vooral bekend als wierook maar wordt ook veel gebruikt in de parfumindustrie en in huidverzorgingsproducten.

Omdat de originele Sandelhout bomen door te jong kappen schaars zijn worden ook veelal vervangers aangeboden.

De orginele Sandelhout etherische olie wordt vaak Sandelhout Oost genoemd en deze olie heeft een rijke, warme geur die lang blijft hangen.

Doordat deze olie echter schaars is is de olie ook erg kostbaar geworden. Je herkent de Sandelhout Oost dus meteen aan de prijs.

De goedkopere Sandelhout etherische olie wordt ook wel Sandelhout West genoemd,  De geur van deze olie is wel hetzelfde maar is niet zo rijk en warm en is veel sneller verdwenen.

Sandelhout is een zachte etherische  olie met toch een sterk antiseptisch effect.

 

sandelhout etherische olie

 

In de aromatherapie wordt de olie o.a. gebruikt bij: blaasontsteking, abcessen, zweren, diarree, misselijkheid, verstopte neus, bronchitis, keelpijn, droge hoest, verkoudheid, acne, droge huid, kloven, slijmvliesontsteking, slapeloosheid, verminderde geslachtsdrift, eczeem, psoriasis, huiduitslag, infecties, zweertjes, maagpijn, depressiviteit en problemen aan urinewegen en luchtwegen.

Psychisch


Sandelhout is een geschikte olie voor meditatie, de geur heeft affiniteit met het wortelchakra en tevens het kruinchakra.

Ook zorgt Sandelhout voor een verbinding tussen het hart en het keelchakra.

De olie zorgt ervoor dat je je beperkte ego kan overstijgen en de wereld in zijn grotere verband kan aanschouwen. Het zorgt ervoor dat je je hogere zelf kan intergreren.

 

Sandelhoutolie kan uitstekend gecombineerd worden met Cipres, Jeneverbes, Kamille, Roos, Kruidnagel, Wierook, Ylang YlangLavendel, Jasmijn, Mirre, Patchouli, VetiverGeranium en Bergamot.

 

Gebruik van Sandelhout etherische olie


Verdampen: 5 druppels Sandelhout en 2 druppels Ylang Ylang in de aromalamp zijn goed voor een romantische, zinnenprikkelende stemming.

Bij huidklachten zoals eczeem, psoriasis, onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes of zweertjes:
Maak een tonic door  6-12 druppels Sandelhout toe te voegen  aan een glas gekookt, afgekoeld water. Hiermee 1 à 2x per dag de aangetaste plekken deppen of maak een kompres en leg deze 10-20 minuten op de aangetaste plekken.

Bij gespleten haarpunten; voeg 10 druppels Sandelhout en 10 druppels Ylang Ylang toe aan 30 ml. kokoosolie. Dit mengsel dagelijks spaarzaam in de haarpunten masseren.

In bad: meng 3 druppels Sandelhout, 4 druppels Eucalyptus en 5 druppels Lemongrass met wat dode zeezout of een  beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan het warme badwater en 20 min. baden. Dit geeft verlichting bij ademhalingsproblemen.

Verdampen: 3 druppels Sandelhout, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Ceder, 3 druppels Grapefruit en 1 druppel Ylang Ylang in de aromalamp zorgen voor ontspanning bij een gespannen atmosfeer.

Sandelhout (Oost-Mysore en West-Zuidzee) kan je beide bestellen in de Aromalifestyle shop
Ignace
Door

Ignace

op 23 Feb 2020

Allemaal mooi maar het eerste woord in de lijst..... blaasontsteking wordt verder niet meer uitgelegd? Hoeveel druppels en hoe innemen ?

Saskia
Door

Saskia

op 08 May 2018

Geachte... Zo fijne geur . Ik ben bezig voor mijn opleiding een herbarium te maken , daar stond ook ssandelhout. Ik heb daar een blad voor nodig , is daar aan te komen?

Ans
Door

Ans

op 31 Jul 2018

Wat een mooi artikel, wat jammer dat er niet gereageerd wordt op een vraag van een geïnteresseerde student. K hoop dat de student inmiddels geslaagd is en dat de redactie bij een volgend voorval wel reageert.

Reactie plaatsen