Jasmijn etherische olie

Jasmijn etherische olie

Jasmijn etherische olie (Jasminum officinalis) wordt gewonnen door alcoholextractie van de bloemen.

In de bloemen zit maar weinig olie daarom benodigt men voor 1 kilo olie minstens 1000 kilo bloemen.

De Jasmijn is een kleine groenblijvende heester die tot twee meter hoog kan worden. Uit de vertakkingen groeien talloze kleine witte kelkvormige bloemetjes die vooral 's avonds en 's nachts een exotische, bedwelmende geur verspreiden.  De Jasmijn staat daarom ook bekend als de koningin van de nacht

De etherische olie is rood tot roodgeel van kleur en heeft een warm bloemig en exotisch aroma. Jasmijn heeft door haar geur als geen andere olie de eigenschap je in andere sferen te brengen. De olie is zeer geschikt als parfum.

In Zuid-Frankrijk wordt de Jasminum grandiflorum, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya, dan ook in grote hoeveelheden geteeld voor het winnen van Jasmijn etherische olie voor gebruik in de parfumindustrie.

Gedroogde bloemen worden ook gebruikt in Jasmijnthee.

In de Indiase Ayurveda en de Chinese geneeskunst wordt ook al duizenden jaren gebruik gemaakt van de Jasmijn bloemen en olie.

 

jasmijn etherische olieJasmijn etherische olie in de aromatherapie


Jasmijn absolue werkt antiseptisch en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

In India wordt het als afrodisiacum gebruikt en als middel tegen impotentie op lendenen ingemasseerd. Een soort natuurlijke viagra wat mij zeker de moeite waard lijkt om te proberen als je tenminste van de geur van jasmijn etherische olie houdt.

In de zomer kan je jasmijn toevoegen aan een massage olie omdat het een koelend effect op het lichaam heeft.

Verder kan jasmijn tijdens de geboorte gebruikt worden om de contracties te versterken en het werkt licht pijnstillend.

Let op:  jasmijn niet tijdens de zwangerschap gebruiken, alleen tijdens en na de geboorte.

Brengt het hormonale systeem in balans en is daarom ook geschikt bij diverse vrouwelijke problemen zoals pms, overgangsklachten etc.

Psychisch


Jasmijnolie heeft een rustgevende, antidepressieve en angst verdrijvende werking . Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie, en kan daarom zeer goed ingezet worden tegen bij apathie, onverschilligheid en lusteloosheid.

Het zorgt ervoor dat je ontvankelijker wordt.

Jasmijn is ook zeer geschikt voor meditatie, doe een paar druppels op een aromasteentje of in een aromalamp. Werkt op het hartchakra, solar plexus chakra (zonnevlecht) en het basis of wortel chakra.

Combineren met:


Jasmijn kan je met praktisch alle soorten etherische olie mengen maar kan zeker goed gecombineerd worden met:

Bergamot, ceder, geranium, lavendel, mandarijn, neroli, ho blad, sandelhout, ylang ylang

Gebruik van jasmijn etherische olie


  • 3 druppels jasmijn, 3 druppels sinaasappel en 3 druppels nootmuskaat in een aromadiffuser verdampen helpt bij een depressieve stemming.
  • Een paar druppels jasmijn in een aromadiffuser of op een geursteen werkt ontspannend.

  • Voor het creëren van een romantische stemming kan Jasmijn o.a. met ho blad, ylang ylang, patchouli of roos gemengd worden. Bijv. in een aromadiffuser of in een geurkaars.
  • Maak een romantische massageolie door 5 druppels jasmijn en 5 druppels roos toe te voegen aan 100 ml. zoete amandolie. Ideaal voor een partnermassage.
  • Maak een ontspannende badolie door 2 druppels jasmijn, 3 druppels vetiver en 3 druppels sinaasappel  te mengen met een beetje melk, room, een lepeltje honing of een schaaltje badzout. Voeg dit toe aan een niet te heet bad en ontspan 15-20 minuten in het geurende warme water.
  • Voeg jasmijn absolue toe aan je zelfgemaakte aleppo zeep voor een heerlijke geur, werkt antiseptisch en is verzorgend voor de huid.

Jasmijn etherische olie kan je ook in de Aromalifestyle shop bestellen.
Brigitte Bauwens
Door

Brigitte Bauwens

op 24 May 2018

Dag Monica, ik wou toch even vragen of ik kan maken met de jasmijn bloenen, ik heb heel grote struik en zou zonde vinden om er niets mee te doen, enig idee ? Alvast dank ik ben ook lid en super enthousiast. Fijne groet

Monica-Can
Gefferie vannessa
Door

Gefferie vannessa

op 10 Feb 2021

Hai kunt u mij uitleggen hoe ik die olie kan maken,is het ook goed om gewoon in te smeren

Reactie plaatsen