Geurkaarsen zelf maken, voor een natuurlijke geur in huis

Zelf geurkaarsen maken van kokoswas, koolzaadwas of sojawas is leuk om te doen en geeft je huis een heerlijke gezonde geur.

In combinatie met natuurlijke etherische olie kan je geurkaarsen ook gebruiken voor aromatherapie.

De beste geurkaarsen maak je als container kaars, dat wil zeggen dat je de gesmolten was in een decoratief glas, blikje of bijv. een koffiekop giet. De decoratie en gietmogelijkheden zijn hier bijna onbegrenst zolang je potje maar hittebestendig is.  Laat je fantasie de vrije loop.
Voorbereidingen

Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Dek je werkblad eventueel af met oude kranten zodat je rustig wat kan morsen. Voordeel van kokoswas/sojawas/koolzaadwas is dat je het met water en zeep snel weer schoon krijgt.

Kokoswas, koolzaadwas of sojawas?

Een nieuwe ster bij de natuurlijke kaarsenwas is de kokoswas mix.Deze kokoswas bestaat uit een mix van kokoswas met een beetje sojawas. Voor een goede brandbaarheid is eco palm stearine toegevoegd. De kokoswas die in de Aromalifestyle shop verkocht wordt bevat palm stearine die voor 100% uit duurzame bronnen komt. De was is heel erg makkelijk te verwerken en ook zeer geschikt voor beginners. Ook geur- en kleurstoffen zijn erg goed te verwerken in de kokoswas.

Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Koolzaadwas is GMO vrij en vegan.

Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crème kleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan de sojawas vlokken. Je verwerkt het precies hetzelfde als sojawas. Dus alle recepten waarin sojawas is verwerkt kan je zonder problemen 1op 1 vervangen door koolzaadwas.

Ook koolzaadwas is uitwasbaar net zoals sojawas.

Let op: er zijn verschillende soorten koolzaadwas op de markt. De koolzaadwas in onze webshop heeft een laag smeltpunt van 46 graden en is daarom zeer geschikt voor geurkaarsjes in potjes of glaasjes en voor waxmelts. De was geeft een mooi glad oppervlak en en zeer goed bestand tegen “frosting”. (natte vlekken/sterren). Ook ideaal voor waxinelichtjes en waxmelts.

Koolzaadwas brandt wat onrustiger dan de kokowas mix en vereist wat meer vaardigheid om er mooie kaarsen van te maken.
Benodigdheden voor je geurkaarsen

Verder heb je nodig:

  • een glazen (vuurvaste) maatbeker of schone glazen conservenpot
  • een pan met warm water
  • houten lepel of glazen roerstaaf om te roeren
  • knijper of stukje karton
  • thermometer

Etherische olie composities voor je geurkaarsen vind je hier.

Heerlijke combinaties voor handgemaakte geurkaarsen.  Kruidig en sensueel of bloemig en fris, een compositie voor iedere stemming

Alles wat je nodig hebt om kaarsen te maken, zoals was, lontjes, etherische olie, kleurstoffen en meer vind je hier.

Werkwijze

Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.

Gebruik je koolzaad- of sojawas zet de potjes dan in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden. Voor de kokoswas mix hoeft dit niet.

Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de was geleidelijker afkoelen en een mooier resultaat geven.

Neem de hoeveelheid was die je nodig hebt om je potjes te vullen, ik meet dit zelf af door een dubbele hoeveelheid van het potje te nemen waarvan ik een kaars wil maken . Dat wil zeggen dat ik het potje vul met de ongesmolten waskorrels en die in de maatbeker doe en dat dus 2 keer voor 1 potje.

Wil je etherische olie en/of kleurstof toevoegen weeg dan de hoeveelheid was die je gaat gebruiken. Per 100 gram was neem je maximaal 60 druppels etherische olie en een mespunt natuurpigment.

Zet de maatbeker of pot met was dan in een pan gevuld met warm water en laat de was op laag vuur smelten.

Gebruik je natuurpigment om je kaarsen te kleuren doe dan een heel klein beetje plantaardige olie zoals amandelolie of zonnebloemolie in een klein glaasje en voeg daar de gewenste hoeveelheid natuurpigment aan toe. Gebruik per kilo was niet meer dan 1 gram natuurpigment. En voeg ook de etherische olie hieraan toe. Roer alles heel goed door totdat de pigment opgelost is in de olie.

Laat dan de was afkoelen tot ongeveer 50 graden en voeg de etherische olie/kleurstof toe. Ook weer goed roeren om de olie goed te vermengen met de was.

Haal ondertussen de potjes uit de oven en zet de lontjes erin.

Plaats de pit met pitvoetje in het potje of glaasje, je kunt het pitvoetje met een beetje lijm of een stukje plakband aan de bodem van de pot vastplakken, en houd deze op zijn plaats met bijvoorbeeld een knijper of een stukje karton met een gaatje erin waarin je het lontje vast kan houden.

Hier zie je 2 manieren om een gewone lont tijdens het gieten rechtop te houden:

Giet nu de warme was langzaam in de potjes zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen.

Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.

Knip het lontje eventueel wat korter. (tot ongeveer 1 cm) en dan is je kaars klaar voor gebruik.

Raven
Door

Raven

op 11 Feb 2018

kun je ipv koolzaad was ook raapzaad was gebruiken ? Of is de samenstelling dan anders ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 14 Feb 2018

Dat kan ook.

Ilse Witjes
Door

Ilse Witjes

op 04 Nov 2018

Hoeveel was gaat er in een potje van 120 ml denk je ?

Melanie
Door

Melanie

op 04 Mar 2019

Vervliegen etherische olien niet sneller dan synthetische?PS: de webshop lijkt niet te werken.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Mar 2019

Ja, dat klopt synthetische olie ruikt langer dan etherische olie omdat die sneller vervliegt. Maar etherische olie is beter voor je gezondheid. De links doen het weer. Ik heb ze aangepast.

Astrid
Door

Astrid

op 08 Mar 2019

Ik heb vernomen dat als je kaarsen maakt met etherische olie dat de werking verdwijnt van de olie. Klopt dit?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Mar 2019

De therapeutische werking van de etherische olie verdwijnt sneller omdat de olie te heet wordt als de kaarsen branden maar de geur en haar werking blijft. Als je de olie voor de therapeutische werking wilt gebruiken kan je beter een aromadiffuser gebruiken.

Noah
Door

Noah

op 08 Jun 2019

Iemand vertelde mij dat je sommige olie niet kan gebruiken bij het maken van kaarsen omdat deze giftig worden bij verbranding, klopt dat? Zo ja, kan ik ergens vinden welke oliën dat zijn? 😊 Ik wil graag kaarsen maken met natuurlijke geuren/middelen, maar wel veilig uiteraard.

Inge
Door

Inge

op 17 Nov 2019

Waarom branden mijn soja en bijen was kaarsen niet mooi branden bijna niet dank u

Marijn Noens
Door

Marijn Noens

op 09 Jan 2020

Hallo Monica, ik heb de koolzaadwas-kaarsen gemaakt met de houten lonten en het recept nauwkeurig gevolgd. De lonten gaan echter na enkele minuten al uit, en ik moet ze steeds opnieuw aansteken, zowel in het potje met enkele lont als bij de dubbele lont. Wat doe ik verkeerd en hoe krijg ik het opgelost? Alvast bedankt voor je reactie!

Sandra
Door

Sandra

op 04 Apr 2020

Beste Monica,Ik heb koolzaadwas gebruikt voor mijn kaarsen en keurig de instructies opgevolgd. Eerder heb ik het met lonten gemaakt en dit werkte perfect. Ik heb nu de woodwick lont gekocht, maar deze gaat binnen enkele minuten uit en moet het steeds opnieuw aansteken. In dit recept geef je aan dat de woodwick lonten ook prima te gebruiken zijn bij koolzaadwas. Ik vind het erg zonde. Ik zie in januari ook zo’n ervaring. Ik hoor graag van u.

Sevenelle
Door

Sevenelle

op 02 Jul 2020

Wat is de brandduur van de koolzaadwas als ik een kaars van 100 ml maak?

inge
Door

inge

op 01 Oct 2020

Bij mij branden ze ook niet.weet ook niet wat verkeerd gedaan dank u

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Oct 2020

Heb je kleurstof gebruikt? Als je de natuurpigmenten uit de webshop gebruikt dan mag je niet meer dan 1 gram op 1 kilo koolzaadwas gebruiken anders branden de kaarsen niet goed. Vaak is teveel kleurstof het probleem waardoor de kaarsen niet branden.

valerie van humbeeck
Door

valerie van humbeeck

op 18 Oct 2020

Hallo Monica, ik wil graag wax kaarsen maken, zijn de bruine potjes geschikt om de wax hier in te gieten? Ik zie dat je geen lange lonten meer in vooraad hebt, wanneer kan ik deze bestellen? dank je wel

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Oct 2020

Hai, ja hoor de bruine potjes zijn geschikt voor kaarsen. De lange waxpitten zijn inmiddels weer op voorraad.

Marleen
Door

Marleen

op 16 Jan 2021

Hoi hoi, vraagje, waarom mag de geurolie pas worden toegevoegd bij een temperatuur van 55 graden? Als ik het zover laat afkoelen begint het al te stollen en bij 50 graden is het klonterig en niet meer te schenken. Ook staat er bij de koolzaadwas die ik gebruik op de site dat de beste giettemperatuur tussen 65 en 80 graden is.. Help!

Geneviève
Door

Geneviève

op 28 Feb 2021

Beste Monica, welke etherische oliën mag je wel en welke mag je niet gebruiken voor geurkaarsen? Dank je wel!

Toxopeus
Door

Toxopeus

op 12 Dec 2021

Klopt het dat als je etherische olie aan koolzaadwas toevoegd je kaars zelf wel ruikt na het hard worden en bij het branden geen geur vrij komt?

Monica Can
Door

Monica Can

op 16 Dec 2021

In principe moet je de olie ook ruiken bij het branden. Maar het hangt wel een beetje af van welke olie je gebruikt. De ene olie ruikt sterker dan de andere. Vooral bloemen en kruiden oliën ruiken goed. Maar de citrus oliën vervliegen sneller.

Reactie plaatsen