bijenwaskaarsen rollen
Luchtverfrissers en geurkaarsen
Monica Can
Luchtverfrissers en geurkaarsen
3 min
0

Bijenwaskaarsen rollen

3 min
0

De gerolde kaarsen van bijenwas zijn makkelijk genoeg voor een klas met zesjarigen, en verfijnd genoeg voor volwassenen om van te genieten bij het maken, branden, of cadeau doen. Deze kaarsen branden helder, bieden genoeg licht om bij te lezen. En ze branden schoner dan kaarsen op basis van paraffine of sojawas. Geniet het hele jaar door van deze zoet geurende kaarsen.

De standaard dinerkaarsen en waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Word je daar regelmatig aan blootgesteld, dan kan je de hersenen, longen en het centraal zenuwstelsel beschadigen. Bovendien kan het leiden tot bepaalde allergieën, astma en kanker. Een goede reden dus om deze kaarsen niet meer te gebruiken. En ook de meeste geurkaarsen die je in de winkel kunt kopen zijn erg slecht voor je gezondheid.

Wil je toch gezellige kaarsen in huis dan zijn gerolde bijenwas kaarsen  de makkelijkste kaarsen om te maken. Ze zijn de perfecte keuze om in een groep te maken. Het rollen van bijenwaskaarsen geeft  zelfs onervaren kaarsenmakers directe voldoening en een gevoel van prestatie.
Bijenwas kaarsen hebben veel gezondheidsvoordelen:

  • Ze zuiveren de lucht.
  • Ze verhogen negatieve ionen in de lucht, wat de stemming verbetert.
  • Ze branden schoon zonder rook en zonder giftige dampen.
  • Ze zijn mooi om te zien.

Maar normale bijenwas kaarsen kunnen lastig zijn om te maken, vooral het dippen van bijenwaskaarsen is een tijdrovend karwei en vereist wel wat ervaring. Bijenwas kaarsen rollen kan echter iedereen.

Ze zijn snel te maken. Sterker nog, je kunt een paar in minder dan 5 minuten maken. Je kunt ze maken met alleen een lont en een vel bijenwas met honingraat.

Je kunt verschillende maten kaarsen maken, mooie lange dinerkaarsen, korte kaarsen, dikke kaarsen of hele dunne kaarsjes voor op een verjaardagstaart. Het kan allemaal en hangt van de manier waarop je met het bijenwasvel werkt. Je kunt verschillende vormen kaarsen maken door de manier waarop je het vel bijenwas snijdt, van rechte zuilkaarsen, pyramide kaarsen tot gevlochten kaarsen,  Vandaag laat ik je echter de eenvoudige versie zien.

Benodigdheden: .


Werkwijze bijenwas kaarsen rollen

Maak je werkoppervlak goed schoon. Elk stofje of kruimeltje op het tafeloppervlak zal aan de was van de kaars blijven plakken.

Meet je bijenwasvel en snijd het af op de lengte of dikte die jij voor je kaars wilt hebben

Meet je lont en knip deze op maat.

Vind de bovenkant van de lont De lont heeft een bovenkant. Vind de bovenkant van de lont. Kijk goed naar de platte kant van de gevlochten lont. Je ziet "V"-vormen langs de lengte van de lont. De lont staat rechtop wanneer de "V"-vormen naar beneden wijzen. Als de "V"-vormen eruit zien als "^" in plaats daarvan, draai dan de lont om. Je wilt dat alle "V"-vormen rechtop in de lont staan.

Werk met een 1 vel tegelijk

Verwarm het bijenwasvel heel lichtjes met een föhn. Verwarm het niet te veel. Als het vel er vloeibaar uitziet, heb je het te veel verwarmd. Laat het een beetje afkoelen voordat je ermee werkt. Een goed verwarmd bijenwasvel is buigzaam maar niet fragiel.

Leg de lont rechtop langs de  kant van het was. Plaats de bovenkant van de lont, die ongeveer 1 cm uitsteekt, langs het was. Lijn de onderkant van de lont uit met de onderkant van het wasvel. Vouw het wasvel over de lont, langs de rand van het wasvel.

Rol het wasvel over de lont zodat het in een buis rolt. Houd het was strak om de lont. Hoe strakker de kaars is, hoe beter de lont zal branden.

Rol de kaars rond de lont totdat er nog slechts een 1 cm. over is op het bijenwasvel.

Verwarm het laatste cm. van de kaars, lichtjes met de föhn.

Druk nu het bijenwasvel aan op de kaars. Rol de kaars op je werkoppervlak om hem mooi rond en recht te maken.

En dan is je bijenwaskaars al klaar.

Deze gerolde bijenwaskaarsen zijn ook heel leuk als geschenk. Bindt er 2 of 3 bijelkaar met een mooi touwtje en hang er een leuk kaartje aan of steek een stukje groen tussen het touwtje.

Bijenwas honingraat vellen vind je in Aromalifestyle shop 


Reacties
Categorieën