mineralen voor een goede gezondheid
Pro metabolic lifestyle
Monica Can
Pro metabolic lifestyle
14 min
15

Mineralen voor een goede gezondheid

14 min
15

Mensen lijden nu meer dan ooit aan chronische ziekten. Velen krijgen te horen dat er geen remedie is en dat ze er niets aan kunnen doen. Maar klopt dat? Blijf lezen om alles te weten te komen over mineralen voor een goede gezondheid en waarom ik geloof dat ze een belangrijk stukje van de gezondheidspuzzel zijn.

Mineralen zijn één van de meest over het hoofd geziene aspecten van voeding. De meeste mensen denken vaak aan verschillende voedingsmiddelen als goed of slecht. Ook ik heb dit jaren gedaan.

Suiker en koolhydraten = slecht

Zuivelproducten = slecht

Spinazie en boerenkool (groene groentes)  = goed

Zaden, noten en plantaardige melkvervangers = goed

Maar we vragen ons vaak niet af waarom een bepaald voedingsmiddel als goed of slecht wordt beschouwd. Onze opvattingen over eten leren we vaak van tv-doktoren of internet gezondheidsgoeroes. Youtube staat er vol mee 😁. De één predikt dit en de andere predikt het volledig tegenovergestelde. Het is ook moeilijk om door de bomen het bos nog te zien en te weten wat nou gezond voor je is of niet. 

Jarenlang heb ik koolhydraten en suiker beperkt, ik ben vegan geweest en heb allerlei diëten gevolgd omdat ik dacht dat dat gezond was om te doen.  Wil je weten waarom ik dat niet meer doe? Lees dan ook dit artikel: Terug naar traditie, waarom ik niet meer vegan eet.

Toen ik in aanraking kwam met de traditionele voeding en begon te leren over de basisfysiologie van de mens en cellulaire energieproductie, begon ik te begrijpen hoe het lichaam eigenlijk werkt.

Het deed me twijfelen aan alles wat ik tot dan toe dacht te weten over voeding en het was wat me uiteindelijk in de wereld bracht van de prometabolic lifestyle. 

Ik ga nu niet te veel in op pro-metabolisch eten. Je kunt er meer over lezen in dit artikel: Wat is een pro metabolic lifestyle?

Maar in de kern is pro-metabolisch eten gewoon het eten van echt voedsel dat biologisch beschikbare voedingsstoffen bevat die je lichaam gemakkelijk kan verteren.

Dus in plaats van voedsel als goed of slecht te beschouwen, zouden we ons moeten afvragen: bevat dit voedsel mineralen die mijn lichaam daadwerkelijk kan gebruiken? Omdat mineralen echt het ontbrekende stukje van de puzzel zijn als het gaat om gezondheid en voeding.


Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn niet hetzelfde als vitamines. Vitaminen zijn organische stoffen die worden gemaakt door planten en dieren.

Je hebt je in vet oplosbare vitamines – A, D, E en K – die oplossen in vet en ook in het lichaam kunnen worden opgeslagen.

En je hebt je in water oplosbare vitamines – C- en B-complex – die in water moeten worden opgelost voordat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen. In tegenstelling tot in vet oplosbare vitamines worden in water oplosbare vitamines niet in het lichaam opgeslagen.

Mineralen daarentegen zijn anorganische elementen die aanwezig zijn in water en bodem. Mineralen worden opgenomen door planten en geconsumeerd door dieren.

Wij mensen halen onze mineralen uit het eten van planten en dieren. En uit ons drinkwater.

Zowel vitamines als mineralen zijn cruciaal voor een optimale gezondheid, maar in deze blogpost ga ik het specifiek hebben over het belang van mineralen omdat ik vind dat daar veel te weinig aandacht voor is in ons gezondheidssysteem. 

Mineralen versus  sporenelementen

Mineralen heeft je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft en sporenelementen in kleinere hoeveelheden.

Beide zijn uiterst belangrijk als het gaat om goed functioneren je lichaam.

Belangrijke mineralen

Hieronder staan de belangrijkste mineralen die je lichaam in grote hoeveelheden gebruikt en opslaat, evenals enkele van hun functies in het lichaam.

 • Natrium – spiercontractie, vochtbalans
 • Kalium – vochtbalans, zenuwtransmissie, pH van het bloed, bloeddruk, nierfunctie
 • Calcium – samentrekking en ontspanning van spieren, sterke botten en tanden, bloedstolling
 • Magnesium – gezonde botten, eiwitsynthese, beschermt het hart, helpt voedsel om te zetten in energie, belangrijke enzym-cofactor
 • Zwavel - eiwitsynthese
 • Fosfor – sterke botten en tanden, onderhoudt en herstelt weefsels en cellen
 • Chloride – vochtbalans, maagzuur

Sporenelementen

Hieronder staan de sporenelementen die je lichaam in kleinere hoeveelheden gebruikt en opslaat, evenals enkele van hun functies in het lichaam.

 • IJzer – maakt hemoglobine, celgroei
 • Mangaan – belangrijke enzym cofactor
 • Koper-ijzermetabolisme, belangrijke enzym-cofactor
 • Jodium – helpt voedsel om te zetten in energie, synthese van schildklierhormoon
 • Zink – maakt eiwitten en genetisch materiaal
 • Kobalt – reguleert de bloedsuikerspiegel
 • Selenium – voortplanting, schildklierfunctie, DNA-productie
 • Molybdeen - belangrijke enzymcofactor

Niet-essentiële sporenelementen

Er zijn ook niet-essentiële sporenelementen: aluminium, arseen, boor, broom, cadmium, chroom, fluoride, germanium, lood, lithium, nikkel, rubidium, silicium, strontium, tin en vanadium.

Ze worden als niet-essentieel beschouwd omdat niet is aangetoond dat het ontbreken van één  van deze elementen de levenscyclus onderbreekt.

Maar alleen omdat niet is aangetoond dat het ontbreken van deze elementen de levenscyclus onderbreekt, wil nog niet zeggen dat ze geen rol spelen in het menselijk lichaam.

Van verschillende ervan is aangetoond dat ze gunstige effecten op het lichaam hebben. Borium en silica blijken bijvoorbeeld beide gunstig te zijn voor botgroei.

Dus hoewel deze elementen als niet-essentieel worden beschouwd, kunnen sommige zeer heilzaam zijn voor het menselijk lichaam. Sommige kunnen echter in grote hoeveelheden ook schadelijk worden voor het lichaam. 


Mineralen & enzymen

Elk mineraal heeft zijn eigen individuele rol in het lichaam, maar mineralen werken ook samen met enzymen. Veel mineralen (vooral magnesium en koper) fungeren als cofactoren voor enzymen.

Enzymen zijn eiwitten in het lichaam die fungeren als biologische katalysatoren. Ze helpen onder meer bij bij de spijsvertering, de stofwisseling en het immuunsysteem. Ze ondesteunen de chemische reacties in ons lichaam, Bij wetenschappelijke onderzoeken zijn meer dan 5000 verschillende enzymen in het lichaam gevonden.  Zo zijn er verteringsenzymen, die nodig zijn voor de afbraak van voedsel in het maag-darmkanaal en er zijn stofwisselingsenzymen, die in cellen, organen en bloed actief zijn.

Veel enzymen zijn echter afhankelijk van mineralen voor hun werking.  Mineralen zijn dus nodig om de enzymen te activeren die zo essentieel zijn om alle systemen van het lichaam te laten werken. Dat betekent dat enzymen niet goed kunnen functioneren als ze niet de mineralen hebben die ze nodig hebben.

Magnesium is bijvoorbeeld een cofactor in meer dan 3700+ enzymatische reacties in het lichaam.

Dus als je niet genoeg magnesium hebt, kunnen die 3700+ enzymatische reacties niet optreden.

Wanneer verschillende enzymatische reacties in het lichaam uitblijven, begint disbalans in het lichaam op te treden. Met alle nadelige gevolgen.
Mineralen voor een goede gezondheid

Uiteindelijk zijn mineralen de brandstof voor onze stofwisseling. Als je metabolisme gezond is, zullen de stofwisselingsprocessen in het lichaam goed functioneren.

Metabolisme beïnvloedt de spijsvertering, het immuunsysteem, geslachtsdrift, hormonen en eigenlijk elke functie die zich in het lichaam afspeelt.

Als het niet de ondersteuning krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren (d.w.z. mineralen!), stopt het met het ondersteunen van bepaalde lichaamsfuncties die niet nodig zijn om je in leven te houden.

Zonder voldoende mineralen heeft je lichaam niet de bouwstenen om je gezond te houden.  En geloof me, de belangrijkste taak van je lichaam is om je gezond te houden, al ziet het er soms anders uit. Maar je lichaam zal er altijd alles aan doen om de vitale functies te beschermen en is altijd voor jou aan het werk. 

Als je gezond wilt worden, moet je je metabolisme herstellen en als je je metabolisme wilt herstellen, moet je je mineralen herstellen met voedingsmiddelen en supplementen die rijk zijn aan biologisch beschikbare voedingsstoffen.

Wat betekent biologisch beschikbaar?

Veel mensen beschouwen spinazie en boerenkool als superfoods. Spinazie is rijk aan vitamine C, magnesium, calcium, kalium en vitamine A.

Maar wist je dat je lichaam maar ongeveer 5% van het calcium dat in rauwe spinazie zit kan opnemen? Spinazie bevat namelijk oxaalzuur, dat de opname van calcium blokkeert

Als het op voeding aankomt, verwijst biologisch beschikbaar in feite naar de voedingsstoffen die in het voedsel aanwezig zijn, en die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Biologisch beschikbare voedingsstoffen zijn de voedingsstoffen uit de voeding die je lichaam daadwerkelijk kan gebruiken. Dus hoe hoger de biologische beschikbaarheid van een voedingsmiddel is, des te meer voedingsstoffen kan je lichaam uit deze voeding opnemen. 

Het maakt niet uit hoe rijk aan vitamines en mineralen een voedingsmiddel is - als je lichaam die vitamines en mineralen niet echt kan opnemen, wat heeft het dan voor zin? Al die voedingsstoffen die niet kunnen worden opgenomen worden dan gewoon door het toilet gespoeld.

Dit is de reden waarom rauwe melk, runderlever en eieren veel beter zijn dan rauwe groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool als het gaat om biologisch beschikbare voeding.

Hoe vitamines en mineralen samenwerken in het lichaam

Mineralen werken synergetisch met elkaar en ook met vitamines om je systeem te reguleren. Sommige werken elkaar ook tegen, wat betekent dat ze de absorptie of metabolische functie van elkaar verminderen of blokkeren.

Kalium helpt om schildklierhormoon in de cel te krijgen en calcium blokkeert de toegang van schildklierhormoon tot de cel. Dus als je calcium- en kaliumspiegels uit balans zijn, kan je problemen krijgen met de schildklier.

Te veel calcium blokkeert de opname van magnesium.

Vitamine E verbetert vitamine A en vitamine C regenereert vitamine E en vitamine E verbetert selenium.

Hoge niveaus van mangaan remmen de ijzeropname.

Vitamine D verhoogt de calciumopname en magnesium activeert vitamine D en vitamine D verhoogt serumselenium.

Koper activeert een enzym dat ijzer transporteert. Zonder dat enzym hoopt ijzer zich op in je weefsels, wat leidt tot oxidatieve stress en magnesiumtekort.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe mineralen en vitamines synergetisch met elkaar werken of elkaar tegenwerken.

De relaties tussen verschillende mineralen en vitamines zijn erg ingewikkeld. Ze werken niet alleen synergetisch of werken elkaar tegen, maar velen werken ook in verhoudingen.

Dit betekent dat wanneer je te veel van het ene hebt en niet genoeg van het andere, er disbalans in het lichaam kan optreden.

Daarom is het zo belangrijk om je mineralen in balans te houden en waarom het eigenlijk heel gevaarlijk kan zijn om synthetische en geïsoleerde supplementen te nemen om tekorten aan te vullen. Meer daarover staat hieronder.

Mineralen en zware metalen

Een ander fascinerend aspect van mineralen is hoe ze omgaan met zware metalen in het lichaam.

Een tekort aan mineralen leidt in feite tot toxiciteit voor zware metalen. Als je lichaam niet de mineralen krijgt die het nodig heeft, zal het beginnen met het opnemen van minder wenselijke elementen zoals zware metalen.

Als je bijvoorbeeld niet genoeg calcium in je dieet hebt, zal zich in plaats daarvan lood in je botten ophopen.

Ook zonder voldoende magnesium in de voeding zal aluminium zich gaan ophopen in de hersenen.

Wanneer je een overvloed aan zware metalen in het lichaam hebt en een tekort aan essentiële mineralen, zullen die zware metalen bepaalde mineralen gaan verdringen.

Bijvoorbeeld: kwik verdringt selenium, arseen verdringt fosfor, en de lijst gaat maar door.

Maar het goede nieuws is dat wanneer er voldoende hoeveelheden essentiële mineralen in het lichaam komen, ze zullen concurreren met de zware metalen en deze zullen verdringen.

En uiteindelijk zullen de zware metalen uit het lichaam worden uitgescheiden.
Wat veroorzaakt minerale disbalans / tekorten?

Elke vorm van stress op het lichaam (fysiek, emotioneel, omgevings- of metabolisch) zal mineralen uitputten, en onthoud dat zelfs goede dingen stress op het lichaam kunnen veroorzaken (bijv. zwangerschap, lichaamsbeweging).

Hieronder staan veel voorkomende stressoren die mineralen kunnen uitputten of een minerale disbalans in het lichaam kunnen veroorzaken.

 • Hormonale anticonceptie 
 • Synthetische vitamines
 • Chronische stress
 • Sporten
 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Slecht dieet
 • Vasten
 • Overmatig hydrateren (te veel water drinken
 • EMF-blootstelling

Dus zoals je kunt zien zijn mineraaltekorten in onze huidige maatschappij bijna onvermijdelijk. Het is duidelijk dat sommige mensen ernstigere tekortkomingen kunnen hebben dan andere.

Ik las onlangs ergens wij op één dag meer stress hebben dan onze grootouders in hun hele leven. En ik denk wel dat dat klopt.

Combineer dat feit met het feit dat onze bodem ook is uitgeput van essentiële mineralen, wat betekent dat ons voedsel niet meer de mineralen bevat die het vroeger had - dit is een recept voor een problemen en tekorten. 

Geen wonder dat zoveel mensen ziek zijn. Iedereen zou eigenlijk de moeite moeten doen om zijn/haar mineralen aan te vullen en in evenwicht te brengen.

Heb je een tekort aan mineralen?

Persoonlijk geloof ik dat de meeste mensen een mineraaltekort hebben of een onevenwichtige mineraalbalans hebben, of ze het nu beseffen of niet.

Hieronder vind je enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen die kunnen optreden bij een tekort aan mineralen.

 • Haaruitval
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Extreme dorst
 • Slechte concentratie
 • Snel gestrest/geïrriteerd 
 • Slapeloosheid
 • Spanning

Mocht je exact willen weten welke mineralen er uit balans zijn dan kan je een haarweefsel analyse laten uitvoeren. Bij een haarweefsel analyse worden de niveaus en vergelijkende verhoudingen gemeten van voedingsstoffen en giftige mineralen die in het haar worden aangetroffen. Het schijnt een zeer nauwkeurige analyse te zijn. Er zijn verschillende laboratoria die deze analyse aanbieden. Ik heb het zelf nog niet gedaan dus ik kan je geen aanbeveling geven maar als je op Google zoekt op haaranalyse of haarmineraal analyse dan krijg je wel meer informatie. 

Hoe kan je je mineralen opnieuw in balans te brengen?

Omdat we in een wereld leven waarin onze mineraalniveaus voortdurend worden uitgeput, is het zo belangrijk om te voorkomen dat ze uitgeput raken en ze dagelijks aan te vullen.

De beste manier om dit te doen is door stress in het lichaam te verminderen.

Stress is vijand nummer 1 als het gaat om ontregeling van mineralen. Helaas is het onmogelijk om alle stressvolle situaties en omstandigheden volledig uit je leven te bannen. Maar het is van vitaal belang dat je stress elimineert waar en wanneer je maar kunt.

En onthoud dat stress in alle verschillende vormen voorkomt: omgevings-, fysiek, emotioneel en metabolisch.

Als het gaat om metabole stress is het belangrijk om je lichaam te voeden door pro-metabolisch te eten.

Als je omgevingsstress wilt verminderen, is het belangrijk om gifstoffen uit je omgeving te verwijderen. Hier op Aromalifestyle vind je gelukkig genoeg recepten om je eigen natuurlijke huishoud- en huidverzorgingsproducten te maken. Dat is al een grote stap naar minder omgevingsstress in je huis. 

Verder is het belangrijk om blootstelling aan EMF's te verminderen.

Te veel sporten en intermitterend vasten kunnen veel fysieke stress op het lichaam veroorzaken. In plaats van periodiek vasten, voed je je lichaam door 30-60 minuten na het ontwaken te ontbijten en gedurende de dag elke 3-4 uur te eten.

Lichaamsbeweging is geweldig, maar onthoud: zelfs goede dingen kunnen mineralen uitputten en lichaamsbeweging is één  van die dingen. Als je veel tekenen van ontregeling van mineralen vertoont, kan je misschien beter een tijdje stoppen met intensief sporten. Schakel in plaats daarvan over op een vorm van lichaamsbeweging met een lage intensiteit, zoals wandelen, zwemmen of stretchen.

Na verloop van tijd, als je mineraal niveau zich begint aan te vullen, kun je beginnen met matige tot zware krachttraining.

Emotionele stress kan een zeer negatieve invloed hebben op ons mineraalgehalte en onze fysieke gezondheid. Het is van cruciaal belang dat je probeert emotionele stress uit uw leven te bannen wanneer je maar kunt.

Ik realiseer me dat er omstandigheden zijn waarin dat gewoon niet mogelijk is en daarom is het opbouwen van stressbestendigheid net zo belangrijk als het elimineren van stress.

Het opbouwen van stressveerkracht houdt in dat je je lichaam leert om op de juiste manier met stress om te gaan en niet snel gestrest of getriggerd te raken.

Dus hoe bouw je stressbestendigheid op? Eigenlijk door goed te slapen, je lichaam te bewegen op lage intensiteit, je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, voldoende calorieën binnen te krijgen en het juiste voedsel te eten (daarover hieronder meer).

Het is ook belangrijk om je parasympathische zenuwstelsel vaak te activeren. Dit kan helpen om het stressniveau in het lichaam te verlagen. Je kunt je parasympathische zenuwstelsel activeren door te wandelen, tijd door te brengen in de natuur, je te laten masseren, te mediteren of te bidden, en eigenlijk door je bezig te houden met elke vorm van activiteit die je helpt te ontspannen.

Drink goed water

De kwaliteit van je drinkwater en de hoeveelheid water die je dagelijks drinkt, is ook belangrijk als het gaat om ontregeling van mineralen.

Te veel water drinken kan ook mineralen uit je lichaam spoelen. 

En in plaats van elke dag liters water te drinken, kan je ook kruidenthee drinken, of kombucha of water- en melkkefir

Deze dranken zitten boordevol biologisch beschikbare vitaminen en mineralen.
Eet hele voedingsmiddelen

Het is ook erg belangrijk om hele voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan biologisch beschikbare mineralen

Als je je mineralen wilt aanvullen, neem dan de onderstaande voedingsmiddelen op in je dagelijkse voeding.


 • Rauwe wortelen
 • Rundvlees en lever van grasgevoerde koeien
 • Aardappelen
 • Sinaasappelsap (biologisch)
 • Biologische eieren
 • Rauwe melk van grasgevoerde koeien
 • Rauwe kaas van grasgevoerde koeien
 • Rauwe boter van grasgevoerde koeien
 • Bouillon van botten
 • Koffie (niet op je nuchtere maag, maar pas na het ontbijt en bij voorkeur met melk)
 • Schaaldieren
 • Witvis (wild gevangen, geen kweekvis)
 • Kokosolie
 • Fruit
 • Bieten
 • Witte rijst
 • Honing
 • Ahornsiroop

Deze voedingsmiddelen zijn allemaal extreem rijk aan biologisch beschikbare voedingsstoffen!

Veel van de voedingsmiddelen op deze lijst zijn in de loop der jaren gedemoniseerd.  Als je, zoals ik, ondergedompeld was in de dieetcultuur, moet je veel afleren. En krijg je misschien in eerste instantie een aversie tegen deze lijst omdat je je jarenlang wat anders hebt gehoord en geleerd. 

Helaas hebben dieetcultuur en gigantische voedselbedrijven ons doen geloven dat voedsel in zijn meest natuurlijke staat slecht voor ons is. En in plaats daarvan zouden voedingsmiddelen die eigenlijk geen voedingsmiddelen zijn, maar veelvuldig bewerkte chemische producten, goed voor zijn ons. Denk maar eens aan de vele soorten plantaardige melk alternatieven die tegenwoordig worden aangeboden. Waarvan bij de meeste het grootste deel water is en ze verder vol zitten met chemische ingrediënten zoals verdikkers, stabilisatoren en slechte suikers. En die dan voor veel geld verkocht worden. Ik heb niks tegen plantaardige melkalternatieven maar die kan je dan beter zelf maken. 

Supplementen

Suppletie kan een gezond lichaam maken of breken. Veel supplementen die in de reguliere en alternatieve gezondheidsgemeenschappen worden gepusht, kunnen echter ernstige minerale onevenwichtigheden veroorzaken.

Als je bijvoorbeeld een geïsoleerd zinksupplement neemt, zal het je lichaam van koper uitputten. Koper en zink werken in verhoudingen en dienen in balans te zijn in het lichaam.

Wanneer je te veel van het ene hebt en niet genoeg van het andere, zullen er problemen in het lichaam ontstaan.

Het is het beste om je mineralen uit volledige voedselbronnen en supplementen zoals gedroogde runderlever, volwaardige vitamine C (uit natuurlijke bron en zonder ascorbine zuur) en magnesium te halen. Magnesium kan je heel makkelijk aanvullen met magnesium olie. Dit zorgt op een. natuurlijke manier voor een snelle opname van magnesium door de huid. 


Tot slot:

Wat me echt zorgen baart, is dat bij al mijn doktersbezoeken door de jaren heen nooit één keer werd gevraagd naar voeding of mineralen. Naar mijn mening spelen mineralen een veel grotere rol in de gezondheid en het menselijk lichaam dan de meeste mensen beseffen – zelfs artsen! En natuurlijk zijn er uitzonderingen, er. zijn ook goede artsen die zich wel in het belang van voeding en mineralen verdiepen. Maar ik heb zo'n dokter helaas nog niet gehad. 

Als je een plant hebt die het moeilijk heeft, zorg je ervoor dat hij voldoende zon en water krijgt en als hij het nog steeds moeilijk heeft, bemest je hem met MINERALEN!

Tuinders en boeren weten hoe belangrijk mineralen zijn - waarom de meeste artsen niet?

Meestal vertonen planten duidelijke tekenen van een tekort aan mineralen en raad eens - dat geldt ook voor mensen.

Helaas worden de meeste van deze duidelijke tekenen bestempeld of gediagnosticeerd als een volledig willekeurige ziekte in plaats van wat het werkelijk is - een onevenwichtigheid of tekort aan mineralen!

Dus hoewel het buitengewoon belangrijk is om goed te slapen, tijd door te brengen in de zon en in de natuur, en gezond te eten, denk ik dat het ontbrekende stukje van de gezondheidspuzzel mineralen zijn.

Het is een erg lang artikel geworden en ik weet dat dit veel informatie is om in je op te nemen.  Het onderwerp mineralen is ook buitengewoon complex.

Maar ik zal in de toekomst zeker meer delen over mineralen voor de gezondheid.  Vind je dat interessant? Laat het me dan zeker weten in de reacties hieronder. 

DISCLAIMER:

Dit is een informatief artikel over de werking van mineralen in ons lichaam en is niet bedoeld als medisch advies. Heb je medische problemen en denk je dat mineralen je zouden kunnen helpen? Neem dan contact op met een goede therapeut die je hierbij kan begeleiden. 

Reacties
Categorieën