weston price dieet
Pro metabolic lifestyle
Monica Can
Pro metabolic lifestyle
9 min
27

Weston A. Price dieet, gezond met traditionele voeding

9 min
27

Het Weston A. Price dieet is een manier om oude, traditionele voedingswijsheden toe te passen in ons moderne leven.

Toen ik een paar jaar geleden voor de eerste keer hoorde van deze manier van eten, voelde dat als thuiskomen. Ik had meteen een gevoel dat dit was waar ik al die tijd naar gezocht had.  Het was ineens zo helder:

We hebben namelijk geen bewerkte voedingsmiddelen, vleesvervangers, zuivelvervangers, glutenvrije, suikervrije, exotische superfoods of pillen nodig om gezond te zijn. We moeten terug naar echt voedsel, naar voedsel dat ons echt voedt.

Daarom is dit niet een dieet in die vorm die wij meestal onder dieet verstaan, maar meer een levenswijze.

Wie is Weston A. Price?

Dr. Weston Price (1870-1948) was een tandarts die naar veel van de meest afgelegen delen van de wereld reisde om de gezondheid en het dieet van traditionele volkeren te bestuderen.

Al vroeg in zijn professionele carrière merkte dr. Price op dat de kinderen van zijn patiënten problemen hadden die hun ouders niet hadden. Hij vermoedde dat een verandering in dieet verantwoordelijk was. Terwijl andere tandartsen bacteriën en zacht voedsel de schuld gaven, besloot Price te kijken naar de beschermende voedingsfactor bij geïsoleerde primitieve volkeren. Tijdens zijn jarenlange onderzoek bezocht hij onvermoeibaar tientallen landen over de hele wereld. Het reizen, dat in die tijd erg zwaar was, weerhield hem er niet van om mensen rechtstreeks te onderzoeken.

Van de jaren 1920 tot 1930 reisde Dr. Price de wereld rond om de gezondheid, en dan voornamelijk de gezondheid van het gebit, te bestuderen van bevolkingsgroepen die op traditionele manieren leefden en aten. Zijn reizen lieten hem kennismaken met zowel oosterse als westerse traditionele culturen.

Hij bezocht de indianen in de Colorado Rockies, inheemse stammen in Zuid-Amerika, Polynesische eilandbewoners, Afrikaanse stammen, de Aboriginals van Australië, de Maori van Nieuw-Zeeland,bergvolkeren in Zwitserland en Keltische eilandgemeenschappen in de Schotse Hebriden

In elk van deze populaties vond Weston Price een afwezigheid van gaatjes en tandbederf. In plaats daarvan rechte tanden en brede, aantrekkelijke glimlachen, en een afwezigheid van de zogenaamde "ziekten van de beschaving", waaronder hartaandoeningen, kanker, osteoporose, diabetes en auto-immuunziekten.

Hij concludeerde dat tandbederf en misvormde kaken die overvolle en scheve tanden veroorzaakten geen defecten waren die erfelijk waren, maar het resultaat van voedingstekorten in moderne diëten.

Hij kwam tot deze conclusie nadat hij vergelijkbare niveaus van tandheelkundige aandoeningen had ontdekt bij die leden van de traditionele volkeren die naar een gemoderniseerde levensstijl waren gegaan.

Zijn aanvankelijke doel was om het geheim te ontdekken van de uitstekende tandgezondheid van de oude culturen die hij tegenkwam. Hij kwam erachter dat de culturen die hij bezocht allemaal hele verschillende voedingsgewoontes hadden. Maar ze hadden ook een aantal overeenkomsten. En dat is de voedingswijsheid die het Weston A. Price-dieet is geworden en dit kan de hele persoon ten goede komen.

Verbeterde hartgezondheid, huidgezondheid, stemming en energie, samen met het verminderen van ontstekingen en auto-immuunziekten zijn enkele van de belangrijkste voordelen van deze levenswijze.

Voedingsstoffen in traditionele versus moderne diëten

Om het geheim van een stralende tandgezondheid en afwezigheid van ziekte te ontdekken, analyseerde Dr. Price het voedsel dat deze traditionele samenlevingen aten. Hij ontdekte dat traditionele diëten zorgden voor:

 • 400% meer in water oplosbare vitamines zoals C, verschillende B-vitamines, samen met calcium en andere mineralen.
 • 1000% meer in vet oplosbare vitamines uit dierlijk voedsel zoals zuivel van weidekoeien, ghee, talg, reuzel, viskuit, oesters, orgaanvlees en eieren.

Opmerkelijk is dat dit dezelfde cholesterol- en verzadigde vetrijke voedingsmiddelen zijn die worden gedemoniseerd door de moderne voedingsindustrie.

Dr. Price's ontdekking van de aanwezigheid en functie van in vet oplosbare vitamines, A, D en K2 - wat Dr. Price destijds 'activator x' noemde - werd de kern van het Weston A. Price-dieet.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat deze mysterieuze voedingsstof die Dr. Price 'activator X ' noemde, vitamine K2 is, in de vorm die bekend staat als MK-4. Deze versie van K2 is alleen te vinden in volledig dierlijk voedsel. De meeste andere K2 wordt geproduceerd door bacteriële synthese en functioneert anders in ons lichaam.

Dr. Price noemde deze vitamines "in vet oplosbare activatoren", omdat ze het vermogen van ons lichaam activeren om mineralen te absorberen en eiwitten te gebruiken.

Zonder de in vet oplosbare vitamines A, D en K2 kan je lichaam de vitamines en mineralen die we uit voedsel halen niet opnemen of gebruiken, ongeacht de hoeveelheid die we consumeren.

De afwezigheid van deze activatoren in ons moderne dieet, een dieet op basis van mager vlees en industrieel bewerkt vlees van dieren die alleen granen of soja eten, vleesvervangers, zuivelvervangers, toegevoegde suikers, bewerkt meel en zeer sterk bewerkte plantaardige oliën, is waarschijnlijk de reden waarom regelmatig wordt aangetoond dat de meeste vitaminesupplementen geen voordelen of zelfs nadelen hebben. Zonder deze activatoren in je voeding kan je lichaam de belangrijke vitamines en mineralen helemaal niet opnemen.

Er is nog enorm veel te vertellen over de onderzoeken van Weston A. Price maar dan zou deze blogpost wel heel erg lang worden. Als je interesse hebt in het werk van Weston A. Price dan kan ik je zijn boek 'Voeding en Fysieke degeneratie' van harte aanbevelen.

Dat is echt een super interessant boek met heel veel begeleidende foto's en enorm veel informatie.
De richtlijnen van de Weston A. Price organisatie:

Er zijn 2 grote organisaties die veel informatie hebben over het werk van Weston Price. De Price-Pottenger organisatie en de Weston A. Price foundation. Van deze laatste organisatie komen onderstaande richtlijnen:

 • Eet onbewerkt natuurlijk voedsel en vermijd bewerkte voedingsmiddelen.
 • Eet vlees, orgaanvlees, gevogelte en eieren van op weide lopende dieren die alleen natuurlijke voeding eten en geen graan of soja gevoerd krijgen. En dieren die een goed leven hebben en. niet met antibiotica behandeld worden.
 • Eet wilde vis (niet commercieel gekweekte) en schaaldieren van onvervuild water.
 • Eet volle melkproducten van gras gevoerde koeien, bij voorkeur rauw of gefermenteerd, zoals verse yoghurt, melkkefir, gefermenteerde boter, rauwmelkse kaas en zure room of roomkefir.
 • Gebruik rijkelijk dierlijke vetten, in het bijzonder boter en ghee.
 • Gebruik alleen traditionele vetten en olie inclusief boter en ander dierlijk vet, extra virgin olijf olie, avocado olie, koudgeperste sesam-en lijnzaadolie en kokosolie
 • Neem regelmatig levertraan – 1 theelepel per dag voor volwassenen, ½ theelepel per dag voor kinderen onder de 12 jaar.
 • Eet vers fruit en groenten, bij voorkeur biologisch in salades en soepen, of licht gebakken met boter.
 • Gebruik onbewerkte granen en noten die voorbereid worden door ze te weken, te kiemen of te laten verzuren ter neutralisatie van het fytine zuur en andere antivoedingsstoffen.
 • Neem op regelmatige basis enzymenverhoogde groenten, fruit, dranken en condimenten op in je dieet.
 • Bereid huisgemaakte bouillons van de botten van kip, rund, lam of vis en gebruik die vrijelijk in soepen, gerechten en sauzen.
 • Gebruik gefilterd water om te koken of te drinken.
 • Gebruik ongeraffineerd zout zoals natuurlijk (keltisch) zeezout of steenzout (bijvoorbeeld Himalaya zout).  En een variëteit aan kruiden en specerijen ter stimulatie van de smaak.
 • Maak je eigen saladedressings met rauwe appelazijn, extra virgin olijfolie en/of koudgeperste lijnzaadolie.
 • Gebruik natuurlijke zoetmakers met mate, zoals rauwe honing, ahorn siroop, gedroogd rietsuikersap (ook bekend als oersuiker, rapadura of sucanat)
 • Gebruik alleen ongepasteuriseerde wijn of bier in strikt matige hoeveelheden bij de maaltijden.
 • Kook alleen in roestvrij staal, gietijzer, glas of een goede kwaliteit emaille.
 • Gebruik alleen natuurlijke supplementen.
 • Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en natuurlijk licht.
 • Denk positieve gedachten, minimaliseer en wees vergevingsgezind.

Er is ook nog een hele lijst met gevaarlijke voeding. Wil je hier meer over weten dan kan je hier ook in het Nederlands informatie over vinden bij de Weston A. Price stichting.. Hier vind je ook nog veel meer informatie, zowel in het Nederlands als in het Engels.


Weston A. Price lifestyle, een samenvatting

Het dieet van Weston A. Price is een goede manier om voorouderlijke voedingswijsheid in ons moderne leven te integreren.

De eetpatronen die Dr. Price aanbeval, kwamen voort uit zijn studies onder niet-geïndustrialiseerde bevolkingsgroepen over de hele wereld. Deze mensen vertoonden een fysieke gezondheid en vitaliteit die ongelooflijk lijkt in vergelijking met de gezondheid van moderne geïndustrialiseerde bevolkingsgroepen. En als je bedenkt dat deze onderzoeken al 100 jaar oud zijn, en de moderne voedingsgewoontes nog veel slechter zijn geworden dan die van de geïndustrialiseerde bevolkingsgroepen van 100 jaar geleden, dan is het denk ik wel duidelijk dat deze traditionele voeding nu nog belangrijker is dan ooit.

Met een focus op vetrijk en cholesterolrijk dierlijk voedsel zoals orgaanvlees, verzadigde dierlijke vetten en volvette zuivelproducten, druist het Weston A. Price-dieet in tegen de meest hardnekkige moderne voedingsaanbevelingen van deze tijd. Maar er zijn steeds meer studies die erop wijzen dat Weston Price gelijk had.

Mocht je daar meer over willen weten dan kan ik je ook de volgende twee boeken van Sally Fallon van harte aanbevelen. Zij is ook de president van de Weston A. Price Foundation en heeft een enorme kennis over traditionele voeding. Als eerste kan ik je het boek Nourishing Traditions van harte aanbevelen.

Dit boek bevat een ware schat aan informatie. Het is een combinatie van een kookboek met heel veel fijne basisrecepten en een informatief boek gewijd aan informatie over vetten, mineralen, zuivel,,vitaminen, vlees enz enz. Het is een ideaal naslagwerk voor iedereen die met de traditionele voeding aan de slag wil. Het boek is er helaas alleen in het Engels en niet verkrijgbaar in het Nederlands.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de leef- en eetwijze van de traditionele volkeren dan is het boek Nourishing diets een echte aanrader. Ook dit boek is er alleen in het Engels. Ik heb het boek als luisterboek en vind het reuze interessant om te horen hoe deze traditionele volkeren geleefd hebben en dat ook echt niet alles perfect was bij deze traditionele volkeren. In tegendeel, het was ook vaak een hard leven. Maar één ding wordt wel duidelijk uit het boek en dat is dat deze volkeren vaak wel heel gelukkig waren met hun leven en veel gezonder dan wij.

Persoonlijk denk ik dat wij juist in onze huidige tijd het optimale uit deze informatie kunnen halen. We kunnen in onze maatschappij van overvloed kiezen voor de juiste voeding en weer gezonder worden. En we hebben het geluk dat we ook nog een warm dak boven ons hoofd hebben en niet in weer en wind ons voedsel bij elkaar hoeven te scharrelen. Wij kunnen het beter dan ooit hebben als we de juiste keuzes maken.

Een Nederlands boek wat ook heel interessant is, is het boek 'Weet wat je eet' geschreven door de journalist Daan de Wit. Het is een boek waarin veel onderzoeken worden aangehaald (ook die van Weston Price). Als je meer geïnteresseerd bent in de wetenschappelijke kant van gezonde voeding, dan is dit zeker een boek voor jou. Het boek is wel al wat ouder (uit 2014), dus de nieuwste onderzoeken staan er niet in, en ik ben het zelf niet altijd helemaal eens met de voedingsadviezen die gegeven worden, maar ik vond het wel een heel leerzaam boek en ik denk dat het voor veel mensen ook een echte 'eye opener' kan zijn. Het boek is vlot geschreven en de moeite waard om te lezen.Stap voor stap naar een gezondere lifestyle

Ben je geïnspireerd door deze informatie en wil je ook beginnen met meer traditionele voeding toe te voegen aan je leven. Begin dan stapje voor stapje. Je hoeft niet in 1 dag alle bewerkte voeding uit je leven te bannen en je hele leven om te gooien. (het mag natuurlijk wel maar de kans dat je het dan volhoudt in niet zo groot). Begin met iets wat voor jou makkelijk is. Eet je graag kaas? Vervang deze dan voor rauwmelkse kaas. Of begin met je yoghurt of melkkefir zelf te maken of een bottenbouillon te trekken.

Als je vlees koopt, koop dan biologisch vlees van weidedieren die gras gevoerd zijn en een goed leven hebben gehad. Eet liever een keer minder vlees maar beter vlees. Als we allemaal stoppen met het vlees uit de intensieve veehouderij kopen (ofwel vlees uit de supermarkt) en overgaan naar minder vlees maar van hogere kwaliteit dan moet de handel wel reageren. En komt er misschien eens een eind aan het lijden van al deze dieren. En we ondersteunen meteen die bedrijven die wel respectvol met hun dieren en het milieu omgaan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor eieren en zuivelproducten.

Waar kan je gezonde dierlijke producten kopen?

Ik zal in de komende tijd ook meer informatie op Aromalifestyle zetten met recepten en links waar je producten kunt kopen.

Ik heb er in ieder geval nu alvast twee waar ik zelf ook inkoop. En dit is geen betaalde reclame maar echt mijn eigen aanbeveling. Ik krijg hier geen geld voor 😁.

Allereerst mijn rauwmelkse kaas die koop ik bij Remeker, echt super lekkere kaas van dieren die een goed leven leiden. En mijn vlees heb ik besteld bij Zorgnatuur, daar kan je grasgevoerd biologisch vlees kopen en ze hebben ook een grote keuze aan orgaanvlees.

Beide bedrijven leveren ook thuis in Nederland en België dus het maakt niet uit waar je woont, je kunt deze producten altijd bestellen.

En hier vind je een lijst met adressen waar je in Nederland rauwe melk kunt tappen.

Wil je nog meer lezen dan is dit artikel over de Pro Metabolic lifestyle waarschijnlijk ook interessant voor je.

Ik ben benieuwd of jij al ervaring hebt met traditionele voeding en of je het leuk zou vinden om hier meer over te lezen. Zou je bijvoorbeeld meer recepten willen zien (bijvoorbeeld zuurdesem recepten of hoe je orgaanvlees lekker klaar kunt maken) of nog meer achtergrond informatie? Laat het me hieronder weten.


Reacties
Categorieën