6 oorzaken van vermoeidheid
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
4 min
0

6 veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid

4 min
0

Waarom ben ik altijd zo moe?  Een vraag die veel mensen zich regelmatig stellen. Ben je het zat om elke dag moe te zijn? Ik weet wat je doormaakt en het is echt vervelend. Als je jezelf steeds afvraagt "waarom ben ik altijd zo moe" zijn hier 6 mogelijke oorzaken voor je vermoeidheid.

1. Gebrek aan slaap

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het moet echt worden uitgesloten voordat je naar andere mogelijke problemen kijkt. Gebrek aan slaap is namelijk de meest voorkomende oorzaak van vermoeidheid en uitputting. Veel mensen geven geen prioriteit aan slaap. Door ons drukke leven en veel tijd achter de computer/telefoon/tablet krijgt ons lichaam geen tijd genoeg om te ontspannen. En we hebben ongeveer 7-8 uur slaap per nacht nodig.

En de kwaliteit van de slaap die je krijgt, is net zo belangrijk als de hoeveelheid. Zorg er dus voor dat je stimulerende middelen zoals  blauwe schermen, alcohol en cafeïne vermijdt voor het slapengaan. Probeer ook in totale duisternis te slapen, want licht verstoort de productie van melatonine, wat essentieel is voor diepe slaap.

in dit artikel vind je 12 tips (inclusief aromatherapie tips) voor een betere slaap.


2. Slecht dieet

Een slecht dieet kan een grote invloed hebben op je energieniveaus. Je lichaam heeft specifieke voedingsstoffen nodig om het te voeden en energie te geven. Je kunt je lichaam vergelijken met een  auto. Je kunt geen slechte of verkeerde brandstof tanken en verwachten dat je auto prima rijdt. Zo is het ook met je lichaam. Op slechte brandstof (suiker, fastfood, kant- en klaar producten, frisdranken etc.) heeft je lichaam het veel zwaarder om goed te presteren en word je dus eerder moe.

Je lichaam heeft B-vitamines en ijzer nodig om de energieproductie te verhogen. Probeer meer gezonde, onbewerkte producten te eten. En vermijd de suikerhoudende dranken, snoep en fastfood.

Wil je meer weten over gezonde voeding dan is dit artikel wellicht iets voor jou:

Wat is een pro-metabolic lifestyle?


3. Te weinig vocht

Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. Vocht is enorm belangrijk voor alle processen in je lichaam.Water drinken is zelfs essentieel om te overleven. Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit vocht en iedere lichaamsfunctie is afhankelijk van vocht om goed te kunnen functioneren. Dehydratie, of een tekort aan lichaamsvocht, brengt consequenties met zich mee zoals onder meer vermoeidheid.

Je hoeft niet alleen maar water te drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Ook kruidenthee, bottenbouillon, rauwe melk, kefir, kombucha etc. tellen mee voor je vocht inname.

Alleen maar heel veel water drinken kan er ook voor zorgen dat je teveel zout en mineralen verliest. Dus het is goed om water af te wisselen met andere gezonde dranken die je lichaam de waardevolle voedingsstoffen geven die het nodig heeft om goed te functioneren.

Hoeveel vocht je lichaam nodig heeft is afhankelijk van vele factoren en heel persoonlijk. Maar een algemene richtlijn is om minstens voor 1,5 tot 2 liter vocht per dag te zorgen.4. Depressie

Als je voldoende slaapt (misschien zelfs te veel), je hebt alle bovenstaande oorzaken zijn uitgesloten en je bent nog steeds elke dag moe? Dan zou je last kunnen hebben van een depressie. Symptomen van depressie variëren van persoon tot persoon, en er zijn veel verschillende soorten depressie.

Daarbij komt dat in de winter mensen zich vaker depressief en vermoeid voelen door gebrek aan zonlicht.

Als je naar de natuur kijkt is de winter eigenlijk ook de tijd om je terug te trekken en te rusten. Maar daar is onze maatschappij niet meer op ingericht.

Mocht je vermoeid zijn door de tijd van het jaar en een winterdepressie hebben, lees dan ook eens dit artikel:

Last van een winterdepressie, aromatherapie brengt verlichting. 


5. Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening die ontstaat wanneer je bloed niet genoeg gezonde rode bloedcellen of hemoglobine bevat. Vermoeidheid is het meest voorkomende teken van bloedarmoede. Als je last hebt van kortademigheid en er bleker uitziet dan normaal, wil je misschien je arts raadplegen om op bloedarmoede te worden getest.


6. Schildklierproblemen

Schildklierproblemen komen veel voor. Bekend is dat in Nederland ruim 700.000 mensen hiermee te maken hebben. Vermoedelijk zijn er nog duizenden mensen zonder diagnose.

Symptomen van een niet goed functionerende schildklier zijn onder andere angst, vermoeidheid, hersenmist, verminderd libido, gewichtsproblemen, obstipatie, intolerantie voor kou, slaapproblemen, en de lijst gaat maar doo

Als je meerdere van de bovenstaande symptomen hebt, en vooral als er een geschiedenis van schildklierproblemen in je familie is, is het goed om je te laten testen. Zorg ervoor dat je arts je TSH, vrije T4 (FT4), vrije T3 (FT3) en je TPO-antilichamen test.

De meeste artsen testen hier niet direct op, tenzij je er specifiek om vraagt.

Eenmaal gediagnosticeerd kun je kiezen voor conventionele medicatie of de natuurlijke benadering proberen.

Ik raad het boek Hashimoto's Protocol ten zeerste aan voor iedereen die gediagnosticeerd is met Hashimoto's. Bij de auteur,Izabella Wentz, werd, toen ze zevenentwintig was, vastgesteld dat ze de ziekte van Hashimoto had. Ze kent daarom de gevolgen van de ziekte uit de eerste hand. Vanuit haar persoonlijke ervaring, haar werk met duizenden patiënten en vele jaren onderzoek, biedt het Hashimoto's Protocol een broodnodige en toegankelijke leefstijlverandering voor het vaststellen, genezen en herstellen van de auto-immuunschade die aan de ziekte ten grondslag ligt.

Conclusie

Ons lichaam is een complex systeem en er zijn kunnen vele oorzaken zijn voor je vermoeidheid. Ik hoop dat ten minste één van de mogelijke redenen hierboven je wat dieper inzicht heeft gegeven in wat je constant zo moe maakt. Ik weet hoe vreselijk het is om altijd moe te zijn, het beïnvloedt alles in je leven.

Misschien heb jij nog andere tips of ervaringen om van vermoeidheid af te komen. Deel ze dan hieronder met ons. Van elkaar kunnen we ook weer leren.

Reacties
Categorieën