rozenbottel thee recepten
Thee recepten
Monica Can
Thee recepten
2 min
2

Rozenbottelthee recepten, vol met smaak en vitamines

2 min
2

Heerlijke rozenbottel thee recepten voor een goede weerstand tijdens de winter en herfst. Rozenbottels zijn echte vitamine c bommetjes en komen dus goed van pas in de koude maanden als onze weerstand het zwaar te verduren heeft.

Maar ze bevatten niet alleen vitamine C,  ook vitamine B1, B2, B3, B5, C, E en K en de volgende mineralen: boron, calicum, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel vind je in rozenbottels.

En nog meer andere belangrijke stoffen zoals looistoffen, anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, betacaroteen, lycopeen en zeaxanthine. Het zijn dus ware vitamine wondertjes.

Thee maken met rozenbottels is één van de mooiste en makkelijkste manieren om dit bijzondere kruid te gebruiken en het is zo'n zegen om je vitamines te kunnen drinken en zo op een natuurlijke manier aan je lichaam te geven.

Je lichaam herkent deze kruiden omdat ze natuurlijk zijn. Dit is beter dan welke door de mens gemaakte vitamine dan ook.

Ze helpen stress te verlichten en het immuunsysteem op te bouwen.




Nog even wat informatie vooraf:

Kruidenthee mag eigenlijk geen thee heten maar het is een infusie of een tisane. Maar omdat kruidenthee de gangbare term is die bij veel mensen zo bekend is gebruik ik ook de naam kruidenthee.

Ik heb bij de recepten de hoeveelheden in delen neergezet. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel thee je wilt maken. Wil je een kleine hoeveelheid maken dan neem je bijvoorbeeld een theelepel als maat en wil je meer maken dan kan je een eetlepel nemen. En je kunt deze recepten makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen voor grotere hoeveelheden om bij de hand te houden in je voorraadkast. Meng de kruiden samen in pot (en doe er een etiket op).




Rozenbottelthee recepten

Voordat ik de recepten ga delen wil ik je ook nog laten weten hoe je de rozenbottel thee het beste kunt maken.

Doe de gedroogde kruiden los in de theepot,  een ruime theelepel per 250 ml. water. Het is het beste om de kruiden los in de theepot te doen want in een thee ei of theezakje hebben ze niet de mogelijkheid om al hun kostbare werkstoffen aan het water af te geven.

Wat ik zelf erg prettig vind werken is een cafetière (ook wel bekend French press) waar je normaal koffie mee maakt. Die zijn erg handig om kruidenthee mee te maken.  En de pot is meteen goed afgesloten zodat de etherische oliën en alle andere goede stoffen in de thee niet meteen vervliegen voordat je de thee opdrinkt.

Voor een goede werkzame kruidenthee kan je standaard een trektijd van 15 minuten aanhouden.

Gebruik je een theepot dan kan je deze op een theelicht stellen of er een theemuts overheen doen zodat de thee wel lekker warm blijft.

Een cafetière kan je ook omwikkelen met een handdoek zodat je thee lekker warm blijft tijdens het trekken.




Spanning verlichtende blend:

Happy Vitamine-C

Hibiscus sinaasappel delight

Rozenbottel citroen blend

Weerstand booster blend


Ik gebruik voor deze blends alleen gedroogde kruiden.

PAS OP:  Als je zelf rozenbottels gaat plukken en drogen let dan op. De pluisjes die aan een rozenbottel kunnen zitten, kun je beter niet opeten of gebruiken in je rozenbottelthee. Dit wordt namelijk gebruikt om jeukpoeder van te maken en kan je maag enorm irriteren.

Als je gedroogde rozenbottels koopt dan hoef je hier niet op te letten. De rozenbottels zijn dan al schoongemaakt.



Reacties
Categorieën