zomer kruidenthee
Thee recepten
Monica Can
Thee recepten
4 min
0

Zomerse kruidenthee en sun tea. Met zomerbloemen en sinaasappel etherische olie

4 min
0

Deze zomerse kruidenthee is heerlijk om te drinken op warme dagen. En door de mooie kleuren van alle kruiden en bloemen in deze thee maakt de thee je ook nog vrolijk.

En je zou misschien verwachten dat warme thee op warme zomer dagen geen goed idee is maar niets is minder waar.  Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat je het ietsje minder warm hebt. Het is dus zeker de moeite waard om deze thee een keer te gaan maken.

Mocht je toch liever een koel drankje maken, lees dan zeker verder want ik heb ook een heerlijk recept voor een verkoelende ijsthee.

Ik heb gekozen voor kruiden en bloemen waarvan de meeste in de vroege zomer in bloei staan. En het fijne is dat veel van de kruiden in deze thee een milde vocht afdrijvende werking hebben wat ons lichaam ook helpt om koel te blijven.

Daarnaast zijn de meeste kruiden ook rustgevend en werken verlichtend bij stress.  Dus deze zomerse kruidenthee is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens super gezond voor je.
Welke kruiden heb je nodig voor de zomerse kruidenthee:

Ik ga voor deze thee uit van gedroogde kruiden, voldoende voor een pot van 250 gram.

2 eetlepels calendula (goudsbloem)

2 eetlepels vlierbloesem

2 eetlepels citroenmelisse

2 eetlepels rozenblaadjes

2 eetlepels hibiscus

2 eetlepels sint janskruid

(als je medicijnen gebruikt kan je beter geen sint janskruid gebruiken, je kunt dit dan ook vervangen door bijvoorbeeld lindebloesem, kamille of lavendel).

2 eetlepels gedroogde sinaasappelschil in kleine stukjes

6 druppels sinaasappel etherische olie


De zomerse kruidenthee samenstellen

Naast je kruiden heb je een schaaltje nodig om de thee in te mengen en een schone glazen pot om de thee met de etherische olie te mengen en in te bewaren. Een trechter om de pot te vullen is ook handig maar niet noodzakelijk.

Zorg ervoor dat de kruiden die je gebruikt allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. Je kunt de kruiden die wat groter zijn makkelijk fijner maken in een vijzel. (zie ook de video).

Doe alle kruiden in een schaal en meng ze goed door elkaar.  Neem dan de glazen pot en druppel hier de sinaasappel etherisch olie in. Draai de pot een beetje rond zodat de etherische olie zich goed over het glas verdeelt en er dus een dun laagje etherische olie op het glas van de pot zit. Voeg dan de theekruiden toe aan de pot en sluit de pot goed af.

Nu goed schudden zodat alle kruiden zich met de etherische olie mengen en de etherische olie goed verdeeld is over je kruiden.

Laat het geheel nu 1 dag staan om de olie goed in de kruiden te laten trekken.  En dan is je zomerse kruidenthee klaar voor gebruik.

Sinaasappel schil drogen

Neem een biologische sinaasappel en schil die dun.  Spreid de schillen uit in een mandje of op een rekje waar je een schone theedoek op legt. Laat de schillen nu een paar dagen aan de lucht drogen. Zeker in het voorjaar/zomer als het warm is gaat dit erg snel. Wil je het nog sneller dan kan je ze ook in de oven op 70 graden in een paar uur drogen.

Thee maken

Doe de kruidenthee los in de theepot,  neem een ruime theelepel per 250 ml. water. Het is het beste om de kruiden los in de theepot te doen want in een thee ei of theezakje hebben ze niet de mogelijkheid om al hun kostbare werkstoffen aan het water af te geven.

Wat ik zelf erg prettig vind werken is een cafetière (ook wel bekend als French press) waar je normaal koffie mee maakt. Die zijn erg handig om kruidenthee mee te maken.  En de pot is meteen goed afgesloten zodat de etherische oliën en alle andere goede stoffen in de thee niet meteen vervliegen voordat je de thee opdrinkt.

Als je de kruiden in de pot hebt gedaan giet je het water op de thee. Neem water dat net van de kook af is, dat is het beste om een goede thee te krijgen. En laat de thee dan ongeveer 15 minuten trekken.

Gebruik je een theepot dan kan je deze op een theelicht stellen of er een theemuts overheen doen zodat de thee wel lekker warm blijft.

Een cafetière kan je ook omwikkelen met een handdoek zodat je thee lekker warm blijft tijdens het trekken.


Zonnethee of sun tea maken

Zonnethee, zoals de naam al doet vermoeden, wordt gemaakt met de warmte van de zon en niet met een kunstmatige warmtebron. Door de theekruiden, eventueel samen met fruit en verse kruiden en bloemen, in een glazen pot in de volle zon te zetten wordt het water langzaam warm en kan de thee trekken. Daarnaast krijg je het hele spectrum van het zonlicht in je thee.

Zonnethee heeft een mildere smaak dan gewone thee omdat de temperatuur minder hoog wordt. En het is een ideale manier om er een ijsthee van te maken.

Werkwijze

Neem een brandschone glazen pot van 1 liter en doe hier 3 eetlepels zomerkruiden thee in, voeg wat vers zomerfruit toe zoals een paar aardbeien, frambozen of bramen. Je kunt hiermee variëren naar keuze. En een paar verse blaadjes pepermunt of citroenmelisse zijn ook erg lekker.

Giet hier nu koud water op en sluit de pot goed af. Zet de pot nu voor 4-5 uur in de volle zon. Zorg ervoor dat de pot echt in volle zon staat zodat het water goed warm kan worden en de thee kan trekken.

Gebruik bij voorkeur gefilterd water, gedestilleerd water of mineraal water. Omdat de thee niet kookt kunnen bacteriën zich sneller vermeerderen dus daarom is het goed om zo schoon mogelijk te werken en zuiver water te gebruiken.

Je zult zien dat de thee langzamerhand een prachtige kleur krijgt en na uiterlijk 5 uur kan je de thee afgieten door een vergiet in een schone pot. Zet deze voor een paar uur in de koelkast en je heerlijke ijsthee is klaar. Je kunt de thee naar behoefte nog zoeten met wat honing of ahornsiroop. Maar als je verse vruchten hebt gebruikt is dat waarschijnlijk niet nodig.

Serveer met een paar blokjes ijs.

Drink de thee binnen 24 uur op.


Reacties
Categorieën